d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Body-building. The Second Official Thread. > Siłownia - Oficjalny Temat
Prev19049059069079083626Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 33,888.00
Feb 2 2011 04:23am
Quote (tamburyn @ 2 Feb 2011 12:21)
taki mały tip na start:
nie szalej z obciążeniem- staraj się wykonywać ćwiczenia poprawnie technicznie

Y, wiem to. Kurde chcialbym juz podnosic jakies "sensowne" kilogramy.
Niestety, musze uzbroic sie w cierpliwosc. :)
Member
Gold: 0.00
Feb 2 2011 04:26am
Quote ([GuMiS] @ 2 Feb 2011 11:14)
Bardzo Ci dziekuje. Plan ukladal kumpel, ktory tez zbyt wielkiego doswiadczenia nie ma. Cos tam przestudiowal z ksiazki, troche neta i zaczal laczyc. Opieram sie na Twoim doswiadczeniu i dostosuje do wszelkich poprawek. Fakt, staz mam bardzo niewielki (cwicze od 1 grudnia)

Poćwicz tak ze 3 miesiące i zobacz jak to na ciebie działa.
Na początku nie szalej z ciężarem, a staraj się ćwiczenia wykonywać dobrze technicznie.
W ćwiczeniach ze stałą liczbą powtórzeń (4x10) używaj stałego ciężaru
W ćwiczeniach ze zmeinną liczbą powtórzeń zwiększaj ciężar co serię. (Np. 40kg x12, 50kg x10, 60kg x 8, 70kg x 6)
Przez pierwsze 4 tygodnie staraj się robić takim ciężarem, żebyś mógł wszystkie serie i powtórzenia wykonać samodzielnie. Dopiero póżniej korzystaj z pomocy kolegi.
Oczywiście ćwiczenia możesz sobie zamieniać - oby były na tę samą partię.

To chyba tyle, może ktoś inny jeszcze coś doda/coś zmieni

Quote (tamburyn @ 2 Feb 2011 11:21)
taki mały tip na start:
nie szalej z obciążeniem- staraj się wykonywać ćwiczenia poprawnie technicznie

;)

e:\
Quote ([GuMiS] @ 2 Feb 2011 11:23)
Y, wiem to. Kurde chcialbym juz podnosic jakies "sensowne" kilogramy.
Niestety, musze uzbroic sie w cierpliwosc. :)

Jak to powiedział znajomy na siłowni - nie ważne są ciężary, oby się chciało chodzić. Wielki z niego był skurczybyk, więc ja mu wierzę :)

This post was edited by Xaud on Feb 2 2011 04:28am
Member
Gold: 21.00
Feb 2 2011 07:43am
Quote (Xaud @ Feb 2 2011 10:26am)

Jak to powiedział znajomy na siłowni - nie ważne są ciężary, oby się chciało chodzić. Wielki z niego był skurczybyk, więc ja mu wierzę :)

A moj znajomy, tez "wielki skurczybyk" powiedzial mi kiedys tak - "Nie trzeba czekac czasu zeby urusc".

Member
Gold: 0.00
Feb 2 2011 07:50am
Quote (vVanted @ 2 Feb 2011 14:43)
A moj znajomy, tez "wielki skurczybyk" powiedzial mi kiedys tak - "Nie trzeba czekac czasu zeby urusc".

Nie do końca rozumiem znaczenie tej sentencji :)
Member
Gold: 582.50
Feb 2 2011 07:57am
Quote (BoNu5eK @ Feb 2 2011 11:23am)
napisałem że wracam a nie ze ide pierwszy raz :] kiedys bralem kreatyna+nitrobolon dobre efekty były ale przez ostatnie kilka miesiecy cwiczylem na sucho i wiem tylko ze teraz na topie jest Rocket Fuel i Double Blasta hahaha ale to kosztuje 250plnow wiec nn

skoro brałeś wcześniej kreatyne, to może nastepny cykl?
Member
Gold: 0.01
Feb 2 2011 08:05am
Quote (Xaud @ Feb 2 2011 10:49am)
To w jakie dni ćwiczysz nie ma większego znaczenia, obyś miał czas na odpoczynek tj. dzień bez treningu.
Nie podoba mi się ten trening bo podaje dosyć lekkie ćwiczenia na klatke + triceps a zaraz później martwy ciąg i przysiad ze sztangą.
MC i przysiad to kontuzjogenne ćwiczenia, nie polecane dla początkujących.
Za dużo ćwiczeń na małe partie (biceps, triceps, przedramię, łydki) jak dla początkującego.

Wyedytuje ten plan trochę jeśli pozwolisz:

Dzień pierwszy
(Klatka + Triceps)
-Wyciskanie na ławce płaskiej(12,10,8,6)
- Wyiskanie na skosie w górę (12,10,8,6)
-Rozpiętki (4x10)
-Wyciskanie francuskie (4x10)
-Wyprosty w pochyle (4x10)

Dzień drugi (Plecy + Biceps + Przedramiona)
-Ściąganie linki wyciągu do karku (12,10,8,6)
-Wiosłowanie sztangą w opadzie (12,10,8,6)
-Wiosłowanie jednym hantlem w oparciu o ławkę (12,10,8,6)
-Uginanie ramion ze sztangą na modlitewniku(4x10)
-Młotkowanie (4x12)
-Uginanie nadgarstków z nachwytem (3x opór)
-Uginanie nadgarstków podchwytem (3x opór)

Dzień trzeci (Barki + Nogi)
-Wyciskanie hantli w górę siedząc (12,10,8,6)
-Unoszenie sztangielek bokiem w górę (4x10)
-Podciąganie sztangi wzdłuż tułowia (4x10)
-Unoszenie sztangielek w opadzie tułowia (4x10)
- Prostowanie nóg na maszynie w siadzie (12,10,8,6)
- Uginanie nóg na maszynie w leżeniu (12,10,8,6)
- Wspięcia na palce w staniu (4x opór)

Wolałbym, żeby ten plan wyglądał tak.

ściąganie drążka do karku robimy na końcu, dlaczego? Ponieważ podczas wykonywania tego ćwiczenia zakres ruchu jest bardzo duży i ręcę męczą się dużo szybciej niż podczas innych ćwiczeń dlatego wykonujemy je na końcu ciężarem takim aby nie nastąpiło załamanie ruchu

tak samo jak nie masz podziału treningu na mase, sile, wytrzymalosc to jak robisz klatke to powinienes jechac standardowo czyli

jezeli robisz wyciskanie plaskie sztangą to skos góra robisz sztangielkami i odwrotnie

jeżeli robisz skos góra sztangą to potem płaska sztangielkami

trzeba wprowadzać różnorodność do treningu jezeli mamy pobudzić mięśnie do tego aby rosły

plan powinno się stosować ok 8 tygodni nastepnie wprowadzić jakieś zmiany np takie jak opisałem w przypadku klatki

zamieniamy plaską na sztangielki a skos na sztange, nie ma znaczenia ktore ćwiczenie wykonasz najpierw sztangielki czy sztangę
Member
Gold: 102.46
Feb 2 2011 08:49am
Quote (Elles @ Feb 2 2011 04:05pm)
ściąganie drążka do karku robimy na końcu, dlaczego? Ponieważ podczas wykonywania tego ćwiczenia zakres ruchu jest bardzo duży i ręcę męczą się dużo szybciej niż podczas innych ćwiczeń dlatego wykonujemy je na końcu ciężarem takim aby nie nastąpiło załamanie ruchu

tak samo jak nie masz podziału treningu na mase, sile, wytrzymalosc to jak robisz klatke to powinienes jechac standardowo czyli

jezeli robisz wyciskanie plaskie sztangą to skos góra robisz sztangielkami i odwrotnie

trzeba wprowadzać różnorodność do treningu jezeli mamy pobudzić mięśnie do tego aby rosły

plan powinno się stosować ok 8 tygodni nastepnie wprowadzić jakieś zmiany np takie jak opisałem w przypadku klatki

zamieniamy plaską na sztangielki a skos na sztange, nie ma znaczenia ktore ćwiczenie wykonasz najpierw sztangielki czy sztangę

skad ty sie urwales? cwiczenie najbardziej meczace na sam koniec?
z tym treningiem klaty to kolejne rady wujka jasia niczym nie uzasadnione..
gryf co innego i hantle co innego jedno z drugim nie ma zwiazku
wyjdz prosze
Member
Gold: 0.01
Feb 2 2011 09:41am
Quote (kapishon @ Feb 2 2011 03:49pm)
skad ty sie urwales? cwiczenie najbardziej meczace na sam koniec?
z tym treningiem klaty to kolejne rady wujka jasia niczym nie uzasadnione..
gryf co innego i hantle co innego jedno z drugim nie ma zwiazku
wyjdz prosze

takie pierdółki sa zawsze przypięte na samej górze na kazdym forum dot budowania siły masy

rady wujka jasia są chyba bardziej aktualne od rad glupola kapiszona przez sh
Member
Gold: 2,000.00
Feb 2 2011 09:49am
proszę mnie w to nie mieszać
Member
Gold: 582.50
Feb 2 2011 09:51am
Quote (Elles @ Feb 2 2011 03:05pm)

A to na samym początku treningu nie powinno sie czasem przerabiac dużych partii mięśni a na końcu małych? Plecy to raczej do tych pierwszych sie zalicza

This post was edited by trz on Feb 2 2011 09:53am
Go Back To Polska Topic List
Prev19049059069079083626Next
Add Reply New Topic New Poll