d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Body-building. The Second Official Thread. > Siłownia - Oficjalny Temat
Prev181828384853626Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 2.00
Warn: 10%
Feb 25 2010 07:40pm
Quote (Furious92 @ Feb 26 2010 03:22am)
musiałbyś zaczynać od gryfiku 1,5kg jeżeli chciałbyś zwiększać o te 4-5 kg

ja mam taką zasadę:

robię stałym ciężarem, dobieram obciążenie takie żebym zrobił minimum 8 powtórzeń, ale żeby nie przekroczyć 12.

raz wyjdzie 12, raz 8

rośnie? rośnie!

A powiedz mi, jak najlepiej ćwiczyć na przyrost głów bica i trica?
Tzn jakie ćwiczenia.
W moim planie robię wszystko 4x 10:
BIC:
Uginanie stojąc
Modlitewnik
hantla modlitewnik
Młotkowy modlitewnik
TRIC:
łapa do góry i tradycyjnie za głowe
wyciskanie na lawce waskim chwytem
francuskie wyciskanie na lawce za glowe

Ok? dodac cos czy odjac?> Zwiększyć/zmniejszyc?

This post was edited by TradeMan000 on Feb 25 2010 07:41pm
Member
Gold: 5.10
Feb 25 2010 07:44pm
Quote (TradeMan000 @ Feb 26 2010 03:40am)
A powiedz mi, jak najlepiej ćwiczyć na przyrost głów bica i trica?
Tzn jakie ćwiczenia.
W moim planie robię wszystko 4x 10:
BIC:
Uginanie stojąc
Modlitewnik
hantla modlitewnik
Młotkowy modlitewnik
TRIC:
łapa do góry i tradycyjnie za głowe
wyciskanie na lawce waskim chwytem
francuskie wyciskanie na lawce za glowe

Ok? dodac cos czy odjac?> Zwiększyć/zmniejszyc?

wytłumacz mi co u ciebie znaczy to:
Uginanie stojąc
Modlitewnik
Member
Gold: 2.00
Warn: 10%
Feb 25 2010 07:48pm
Quote (Furious92 @ Feb 26 2010 03:44am)
wytłumacz mi co u ciebie znaczy to:

Sądziłem, że skoro taki z Ciebie koks, to nie trzeba Ci pisać dokładnie.
Chodziło mi o uginanie ramion ze sztangą stojąc oraz uginanie ramion ze sztangą na modlitewniku :)

e: faktycznie, mogłem być dokładniejszy.

This post was edited by TradeMan000 on Feb 25 2010 07:53pm
Member
Gold: 5.10
Feb 25 2010 07:53pm
Quote (TradeMan000 @ Feb 26 2010 03:48am)
Sądziłem, że skoro taki z Ciebie koks, to nie trzeba Ci pisać dokładnie.
Chodziło mi o uginanie ramion ze sztangą stojąc oraz uginanie ramion ze sztangą na modlitewniku :)

pytam bo można to robić hantlami, a to imo ma znaczenie, dlatego zapytałem :>

wiec tak:

BICEPS:
- uginanie ze sztangą na stojąco
- młotkowy [ o kolano albo na stojąco ( o kolano trzeba dbać o technikę zajebiście ) ]
- hantel na modlitewniku

TRICEPS:
- wyciskanie na lawce waskim chwytem ALBO francuskie wyciskanie na lawce za glowe
-jak masz wyciąg dolny, to za pomocą wyciągu dolnego można zrobić bardzo dobrze, ale to już wyższa szkoła jazdy ;D
-wyciąg górny: prostowanie linek
Member
Gold: 0.00
Feb 26 2010 02:23am
Quote (Furious92 @ Feb 26 2010 01:53am)
pytam bo można to robić hantlami, a to imo ma znaczenie, dlatego zapytałem :>

wiec tak:

BICEPS:
- uginanie ze sztangą na stojąco
- młotkowy [ o kolano albo na stojąco ( o kolano trzeba dbać o technikę zajebiście ) ]
- hantel na modlitewniku

TRICEPS:
- wyciskanie na lawce waskim chwytem ALBO francuskie wyciskanie na lawce za glowe
-jak masz wyciąg dolny, to za pomocą wyciągu dolnego można zrobić bardzo dobrze, ale to już wyższa szkoła jazdy ;D
-wyciąg górny: prostowanie linek

mhm ja tam wole inaczej

jesli chcesz typowo na przyrost + sila co za tym idzie

Biceps :

Uginanie mlotkowo siedząc na przemian, [ pamietaj aby byc wyprostowanym przy tym cwiczeniu ] wykonujesz 4x 12,10,8,8 [ najlepiej dobieraj ciezar hantla tak abys podniosl te 12 potem 10 itd..]
Uginanie podchwytem sztangi łamanej na modlitewniku tak samo 4x 12,10,8,8 z dodawaniem ciezaru
Ostatnie cwiczenie malo znane w Polsce ;) tzw "21" na dopompowanie bierzesz sztange prosta stojąc nakladasz w miare mozliwosci obciazenia tak do 15/20 kg [w sumie]jesli nie dasz rady zmniejsz ciezar ale pamietaj musisz zrobic 21 ;) i uginasz podchwytem od zwisu do konta prostego 7x potem odrazu od konta prostego nie opuszczajac w dol 7 razy do szyji i potem odrazu 7x cale uginanie od zwisu do szyji i tak ze 2 serie ;)) Uwielbiam to cwiczenie poniewaz pompuje na maxa rękę i prowadzi do maxymalnego wycienczenia bicepsu ;)

Triceps :

Przyciaganie na wyciagu nachwytem 4x 12,10,8,8 [ z dodawaniem ciezaru]
Uginanie "francuskie" za glowę leżąc sztangą łamaną 4x 12,10,8,8
a teraz 2 cwiczenia albo francuskie pompki z polozeniem odwaznika 10/20 kg na uda
bądz prostowanie ręki z konta 90stopni za plecami hantlem
[najlepiej oprzec kolano na laweczce wyprostowac sie dac reke wraz z hantlem za siebie od dolu i uginac w lokciu ;) ]
polecam to drugie ;)

Pozdrawiam i zycze efektow ;)

This post was edited by Mep on Feb 26 2010 02:26am
Member
Feb 26 2010 02:48am
zasada jest prosta jak budowa cepa :P
3 cwiczenia .
1) rozgrzewkowo / pobudzajace
2) oszukane
3) 100% techniki i izolacji :)

np:
jako pierwsze robisz uginanie sztangielka z rotacja - robisz 3 serie po 12 powtorzen nie zbyt duzym ciezarem , stosunkowo krotkie przerwy miedzy seriami ( glownie chodzi o rozgrzanie miesnia )
jako drugie robisz uginanie ze sztanga prosta - dajesz naprawde duzy ciezar i robisz ruchy oszukane ( pomagasz sobie w fazie koncentrycznej - spinania miesnia ) najlepiej by bylo jak bys pomagal sobie z nog a nie plecow , natomiast w fazie ekscentrycznej stawiasz jak najwiekszy opor ( starasz sie wykonac ruch jak najwolniej ) 3 serie 8 powtorzen
jako trzecie robisz cwiczenie jak najbardziej wyizolowane , np uginanie sztanga lamana na modlitewniku wazne zeby cale ramie bylo oparte o modlitewnik , nie pomagasz sobie innymi miesniami , ruch ma byc wykonywany tylko i wylacznie za pomoca bicepsow , ruch powolny z nieduzym ciezarem , skup sie mocno na suplinacji , zarowno faze koncentryczna jak i ekscentryczna wykonuj wolno i dokladnie :)

cwiczenia sa dowolne wazne zeby pierwsze bylo cwiczeniem rozgrzewkowym , drugie oszukanym a trzecie izolowanym :)
kiedys taka rade dostalem od trenera kadry z klasycznej :) niby latwa sprawa ale jesli robi sie to naprawde dokladnie czyli rozgrzewkowe jest rozgrzewkowym , oszukane jest robione naprawde na duzych ciezarach z powolnym ruchem ekscentrycznym , a izolowane jest robione w 100% dokladnie i technicznie to lapa puchnie tak ze glowa mala :P

edit : cwiczenie 1/2 robisz normalnie na jeden oddech , cwiczenie 3 mozna robic na 2 oddechy ze wzgledu na dlugosc jednego powtorzenia :)

This post was edited by yaggi on Feb 26 2010 02:50am
Member
Feb 26 2010 03:42am
Quote (yaggi @ Feb 26 2010 08:48am)
zasada jest prosta jak budowa cepa :P
3 cwiczenia .
1) rozgrzewkowo / pobudzajace
2) oszukane
3) 100% techniki i izolacji :)

np:
jako pierwsze robisz uginanie sztangielka z rotacja -    robisz 3 serie po 12 powtorzen nie zbyt duzym ciezarem , stosunkowo krotkie przerwy miedzy seriami ( glownie chodzi o rozgrzanie miesnia )
jako drugie robisz uginanie ze sztanga prosta - dajesz naprawde duzy ciezar i robisz ruchy oszukane ( pomagasz sobie w fazie koncentrycznej - spinania miesnia )  najlepiej by bylo jak bys pomagal sobie z nog a nie plecow , natomiast w fazie ekscentrycznej stawiasz jak najwiekszy opor ( starasz sie wykonac ruch jak najwolniej ) 3 serie 8 powtorzen
jako trzecie robisz cwiczenie jak najbardziej wyizolowane , np uginanie sztanga lamana na modlitewniku wazne zeby cale ramie bylo oparte o modlitewnik , nie pomagasz sobie innymi miesniami , ruch ma byc wykonywany tylko i wylacznie za pomoca bicepsow , ruch powolny z nieduzym ciezarem , skup sie mocno na suplinacji , zarowno faze koncentryczna jak i ekscentryczna wykonuj wolno i dokladnie :)

cwiczenia sa dowolne wazne zeby pierwsze bylo cwiczeniem rozgrzewkowym , drugie oszukanym a trzecie izolowanym :)
kiedys taka rade dostalem od trenera kadry z klasycznej :) niby latwa sprawa ale jesli robi sie to naprawde dokladnie czyli rozgrzewkowe jest rozgrzewkowym , oszukane jest robione naprawde na duzych ciezarach z powolnym ruchem ekscentrycznym , a izolowane jest robione w 100% dokladnie i technicznie to lapa puchnie tak ze glowa mala :P

edit : cwiczenie 1/2 robisz normalnie na jeden oddech , cwiczenie 3 mozna robic na 2 oddechy ze wzgledu na dlugosc jednego powtorzenia :)

Cep zbudowany jest z dwóch kijów, długiego zwanego dzierżakiem i krótkiego, zwykle dębowego, bijaka. Cieńsze końce dzierżaka i bijaka połączone były rzemiennym lub metalowym przegubem nazywanym gązwą lub gackiem a na Zamojszczyźnie kapicą

Strasznie prosta jest ta budowa cepa

This post was edited by Mep on Feb 26 2010 03:43am
Member
Feb 26 2010 03:51am
Quote (Mep @ 26 Feb 2010 10:42)
Cep zbudowany jest z dwóch kijów, długiego zwanego dzierżakiem i krótkiego, zwykle dębowego, bijaka. Cieńsze końce dzierżaka i bijaka połączone były rzemiennym lub metalowym przegubem nazywanym gązwą lub gackiem a na Zamojszczyźnie kapicą

Strasznie prosta jest ta budowa cepa

kocham takich ludzi :)
mysle ze to powiedzenie jest starsze niz Ty kolego :)
Member
Feb 26 2010 03:55am
Quote (yaggi @ Feb 26 2010 09:51am)
kocham takich ludzi :)
mysle ze to powiedzenie jest starsze niz Ty kolego :)

uswiadomilem ci tylko to iz cep wcale nie posiada prostej budowy, zapytany na ulicy o zdefiniowanie jego budowy raczej bys nie odpowiedzial wiec nie posluguj się powiedzeniami ktorych nie jestes w stanie wyjasnic >.<

a stwierdzenie o wieku tego idiotycznego powiedzenia nie powinienes sie martwic tylko o swoją glupotę "kolego" :)

This post was edited by Mep on Feb 26 2010 03:55am
Member
Gold: 333.94
Warn: 100%
Feb 26 2010 03:57am
Quote (Mep @ Feb 26 2010 10:55am)
uswiadomilem ci tylko to iz cep wcale nie posiada prostej budowy, zapytany na ulicy o zdefiniowanie jego budowy raczej bys nie odpowiedzial wiec nie posluguj się powiedzeniami ktorych nie jestes w stanie wyjasnic >.<

a stwierdzenie o wieku tego idiotycznego powiedzenia nie powinienes sie martwic tylko o swoją glupotę ;)

cep jest prosty dwa kije i rzemień , stąd to powiedzenie

Quote (Mep @ Feb 26 2010 10:58am)
mylisz sie ;)

ja sie nidgy nie mylę , nawet gdy się mylę

This post was edited by whookash on Feb 26 2010 03:59am
Go Back To Polska Topic List
Prev181828384853626Next
Add Reply New Topic New Poll