d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Body-building. The Second Official Thread. > Siłownia - Oficjalny Temat
Prev16476486496506513626Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 2.40
Warn: 50%
Oct 24 2010 05:26am
Wlasnie koncze m drola, wchodze na tescia i e-stane.
Member
Gold: 140.03
Oct 24 2010 05:30am
Robię diete tego typu że nie wyliczam ile g białka na kg powinnem brać itp tylko trzymać się ogólnych zaleceń i to co zdrowe. Przeczytałem sporo poradników ale nadal nie wiem paru rzeczy.
Dla informacji moja dieta jest nie dla siłacza lecz sportowca ( czyli bardziej białko niż węglowodany )
i nie zalezy mi aż tak na czystej masie czy coś więc mogę brać produkty srednio super odżywcze :D

- czy powinnem też 6 posiłków w ciągu dnia? na jakich zasadach są odstępy czasowe i czy trzeba się ich kurczowo trzymać
- jak przyrządzać mięso skoro nie wolno zbytnio smażyć a jest to głowny sposób. urządzenia na pare nie mam a w garnku ciężko rybe przyrządzić
- jakiego typu mięso wybierać lub czym się kierować przy wyborze np. wołowiny. Wiem ze ryby i pierś z kurczaka ale wydaje mi się to za mało zróżnicowane skoro mam tego dużo jeść
- co do kwestii napojów - mleko ok tylko mało % tłuszczu, woda niegazowana, a co z herbatą? tylko zdrowa zielona? czy saga może być? i jak słodzić bo miód w herbacie srednio mi smakuje a nie lubie suszonych owoców
- nie lubie warzyw, jak moge zastąpić je ( chociaż trochę ), tzn lubie ale to co lubie mozna na palcach jednej reki wyliczyć i nie zawsze będzie pasować do dania.
- jak wygląda kwestia przekąsek i kanapek, chleb żytni lub razowe ale co? mogę jadać bez masła, to nie problem ale co na to. jak pisałem warzyw zbytnio nie lubie, przetworzona żywność odpada czyli pasztety, konserwy itp. Tuńczyk w sosie własnym jest troche tłusty i nie wiem czy go brać. więc? czy śmiało mięso tylko jakieś chude?
- na ile godzin przed spaniem powinnen być ostatni posiłek
- czy potrawy: placki ziemniaczane, pyzy z miesiem, pierogi ruskie, kotlety schabowe, spaghetti ( sos z pomidorów nie proszku na oliwie ofc )
- powinno się pić dużo jogurtów itp, ale sam jogurt średnio wchodzi z smakowe mają dużo węglowodanów z czego większość to cukry. można takie jeść czy to mija się z celem i trzeba te bezsmakowe?
- mozna robic sosy z kostek, proszków czy za duzo sztucznych ulepszaczy?
- czy parówki i keczup to dobry posiłek czy za tłusty itp?

Dodam ze zaczełem jeść jak nalezy i trochę mam problemów z dobraniem produktów pod siebie, a lubie dużo zjeść.
Pytania zadaje po próbach odnalezienia odpowiedzi w roznych poradnikach itp, pewnie część z nich dałoby się znaleźć ale i tak dużo się naszukałem więc licze na pomoc.
Member
Gold: 1.00
Oct 24 2010 05:51am
1. 5-6 posilkow w odstepach najlepiej nie wiekszych niz 3h. wstaniesz o 7 to 1 posilek o 7 jesz, wstaniesz o 12 to o 12. jesz w miare mozliwosci, nikt ci nie kaze sie godzin trzymac.
2. mozesz spokojnie smazyc, najlepiej na patelni teflonowej. mozesz tez piec/gotowac/grillowac, wszystko jedno
3. chodzi o chude mieso. ryby mozesz wszystkie jesc, kurczaka to najlepiej piers, wieprzowiny mozesz czasem jako urozmaicenie dac i to najlepiej nietlusty schab. wolowine wybieraj tez bez tluszczu.
4. najlepiej srednio mineralizowana wode gazowana albo niegazowana, z mlekiem nie przesadzaj (kiepsko zrodlo bialka i laktoza, czesc ludzi ma problemy z trawieniem, oblepia zoladek i utrudnia trawienie innego pokarmu) herbate mozesz pic ile chcesz, byle bez cukru. mozesz dac ewentualnie jakis slodzik jak tak bardzo chcesz. miodu nie dawaj do goracej herbaty bo to nie ma sensu, straci wszystkie swoje wlasciwosci.
5. warzywa sa bardzo wazne zeby nie zakwasic organizmu, jakis pomidor i ogorek do obiadu chyba nie jest problemem, jest mnostwo ciekawych sposobow zeby to fajnie przyrzadzic, chociabzy w postaci salatki.
6. przekaski sobie odpusc, nie ma podjadania miedzy posilkami. maslo margaryny tez sobie daruj. kanapki jak chcesz juz robic to najlepiej chleb/bulka ale prawdziwie zytnia, bez domieszek pszennych, najlepiej z jakims kawalkami kurczaka albo tym tunczykiem, tylko w sosie wlasnym.
7. z tego co wiem to zaleca sie jedzenie jakiegos wolnowchlanialnego bialka+tluszcze zaraz przed snem, czyli mozesz np. zjesc jakas makrele, twarog+oliwa, serek wiejski+oliwa czy jakies orzechy. weglowodanow na noc nie radze, szczegolnie tych z wysokim ig
8. odpusc sobie. spaghetti jak juz to z makaronu razowego, moze byc pszenny durum. schabowy mozesz od czasu do czasu jesc, ale ta panierka to syf. wszelkie placki/pyzy/pierogi sobie odpusc, to wszystko strasznie tluste i na bazie maki pszennej.
9. kto ci kaze pic duzo jogurtow? wlasnie ze nie. bialko dostarczasz z miesa/jaj/ryb a ww. platki owsiane/kasza/ryz/chleb zytni, mleko/jogurty to tylko dodatek. a te smakowe to sobie odpusc, syfne kalorie w postaci cukru.
10. ja osobiscie robie, potrawy maja smakowac a nie powodac odruchy wymiotne. ale wiadomo ze najlepiej samemu sobie sosy zrobic, wystarczy zwykly blender.
11. parowki to syf, odpusc sobie. keczupu mozesz czasem uzywac, chociaz tez sie nie poleca

JAKA SCIANA TEKSTU OJEZU
Member
Gold: 2.40
Warn: 50%
Oct 24 2010 05:58am
Quote (Shald @ Oct 24 2010 01:51pm)
1. 5-6 posilkow w odstepach najlepiej nie wiekszych niz 3h. wstaniesz o 7 to 1 posilek o 7 jesz, wstaniesz o 12 to o 12. jesz w miare mozliwosci, nikt ci nie kaze sie godzin trzymac.
2. mozesz spokojnie smazyc, najlepiej na patelni teflonowej. mozesz tez piec/gotowac/grillowac, wszystko jedno
3. chodzi o chude mieso. ryby mozesz wszystkie jesc, kurczaka to najlepiej piers, wieprzowiny mozesz czasem jako urozmaicenie dac i to najlepiej nietlusty schab. wolowine wybieraj tez bez tluszczu.
4. najlepiej srednio mineralizowana wode gazowana albo niegazowana, z mlekiem nie przesadzaj (kiepsko zrodlo bialka i laktoza, czesc ludzi ma problemy z trawieniem, oblepia zoladek i utrudnia trawienie innego pokarmu) herbate mozesz pic ile chcesz, byle bez cukru. mozesz dac ewentualnie jakis slodzik jak tak bardzo chcesz. miodu nie dawaj do goracej herbaty bo to nie ma sensu, straci wszystkie swoje wlasciwosci.
5. warzywa sa bardzo wazne zeby nie zakwasic organizmu, jakis pomidor i ogorek do obiadu chyba nie jest problemem, jest mnostwo ciekawych sposobow zeby to fajnie przyrzadzic, chociabzy w postaci salatki.
6. przekaski sobie odpusc, nie ma podjadania miedzy posilkami. maslo margaryny tez sobie daruj. kanapki jak chcesz juz robic to najlepiej chleb/bulka ale prawdziwie zytnia, bez domieszek pszennych, najlepiej z jakims kawalkami kurczaka albo tym tunczykiem, tylko w sosie wlasnym.
7. z tego co wiem to zaleca sie jedzenie jakiegos wolnowchlanialnego bialka+tluszcze zaraz przed snem, czyli mozesz np. zjesc jakas makrele, twarog+oliwa, serek wiejski+oliwa czy jakies orzechy. weglowodanow na noc nie radze, szczegolnie tych z wysokim ig
8. odpusc sobie. spaghetti jak juz to z makaronu razowego, moze byc pszenny durum. schabowy mozesz od czasu do czasu jesc, ale ta panierka to syf. wszelkie placki/pyzy/pierogi sobie odpusc, to wszystko strasznie tluste i na bazie maki pszennej.
9. kto ci kaze pic duzo jogurtow? wlasnie ze nie. bialko dostarczasz z miesa/jaj/ryb a ww. platki owsiane/kasza/ryz/chleb zytni, mleko/jogurty to tylko dodatek. a te smakowe to sobie odpusc, syfne kalorie w postaci cukru.
10. ja osobiscie robie, potrawy maja smakowac a nie powodac odruchy wymiotne. ale wiadomo ze najlepiej samemu sobie sosy zrobic, wystarczy zwykly blender.
11. parowki to syf, odpusc sobie. keczupu mozesz czasem uzywac, chociaz tez sie nie poleca

JAKA SCIANA TEKSTU OJEZU

Dla mnie to jest smieszne, przestrzegac takich reguł, traktujac bb jako hobby.
Member
Gold: 1.00
Oct 24 2010 06:00am
Quote (Latajacy_Holender @ Oct 24 2010 01:58pm)
Dla mnie to jest smieszne, przestrzegac takich reguł, traktujac bb jako hobby.

moje zdanie jest takie, ze jesli juz bierzesz sie za cos to traktuj to powaznie, bez dobrego odzywiania tracisz imo czas na silowni. nikt mu nie kaze wyliczac co do grama pokarmu, ale ogolne zasady warto znac.
miesni na pierogach i pyzach nie zbudujesz, eot.
Member
Gold: 140.03
Oct 24 2010 06:05am
Quote (Shald @ 24 Oct 2010 13:51)

JAKA SCIANA TEKSTU OJEZU

pieczeniowy robisz ręcznie? dzięki za odpowiedzi. dzis zrobie sobie rybke w piekarniku. mleko / jogurty chce jeść bo mają białko a ze ten trening jest pod koszykówkę to niby powinnem to wpieprzać. Pierogi myslalem ze dobre bo jest twaróg tam, mozna to ugotować a nie smazyc po za tym mąke mozna wybrać jakąś zdrową.
jak osoby które wyliczają ile gram białka/ww mają brać na dane posiłki to robią? ja bym chyba pierdolną jakbym miał dobierać jedzenie pod konkretne ilości i zapotrzebowanie i głowił się co zjeść, niż zrobić i zjeść zdrowo ale bez wyliczeń :D

odnosnie 2x up..
Diete traktuje powaznie tak jak trening, jest to dopiero poczatek moich cyklów ( po przerwie ) ale wiem jak to jest wazne po za tym zle się odżywiam i chociaz tego po mnie nie widac to chce zadbac o to. Po za tym nie robie ścisłej diety tylko trzymam się paru zasad, które zamierzam wprowadzać powoli a nie od razu sam ryż jeść ^^

This post was edited by Lewo on Oct 24 2010 06:07am
Member
Gold: 602.50
Oct 24 2010 06:56am
Quote (Furious92 @ Oct 24 2010 11:30am)
nie wiem skąd pomysł że się chwalisz skoro sam o to zapytałem

czyli rozumiem że wg ciebie witaminy to zło, tak?

Jakie znowu witaminy? O czym ty gadasz? Porównujesz witaminy do koksów? gratuluje
Member
Gold: 5.10
Oct 24 2010 07:03am
Quote (trz @ Oct 24 2010 02:56pm)
Jakie znowu witaminy? O czym ty gadasz? Porównujesz witaminy do koksów? gratuluje

będziesz mnie uczył? :lol:

Quote (trz @ Oct 24 2010 12:10pm)
hehe fajne pytanie...
Na sucho czyli bez supli, koksów itp
Co ma dieta do tego? nic :)
Z dobra dieta (bez koksów) można też dużo osiągnać.

teraz rozumiesz czy jeszcze jaśniej trzeba?
Member
Oct 24 2010 07:03am
Quote (Lewo @ Oct 24 2010 01:05pm)
pieczeniowy robisz ręcznie? dzięki za odpowiedzi. dzis zrobie sobie rybke w piekarniku. mleko / jogurty chce jeść bo mają białko a ze ten trening jest pod koszykówkę to niby powinnem to wpieprzać. Pierogi myslalem ze dobre bo jest twaróg tam, mozna to ugotować a nie smazyc po za tym mąke mozna wybrać jakąś zdrową.
jak osoby które wyliczają ile gram białka/ww mają brać na dane posiłki to robią? ja bym chyba pierdolną jakbym miał dobierać jedzenie pod konkretne ilości i zapotrzebowanie i głowił się co zjeść, niż zrobić i zjeść zdrowo ale bez wyliczeń :D

odnosnie 2x up..
Diete traktuje powaznie tak jak trening, jest to dopiero poczatek moich cyklów ( po przerwie ) ale wiem jak to jest wazne po za tym zle się odżywiam i chociaz tego po mnie nie widac to chce zadbac o to. Po za tym nie robie ścisłej diety tylko trzymam się paru zasad, które zamierzam wprowadzać powoli a nie od razu sam ryż jeść ^^

Z produktow mlecznych polecam kefiry.
Jesli chodzi o wyliczanie ile gram czegoś w czym jest to służa do tego kalkulatory żywieniowe.
Member
Oct 24 2010 07:05am
Quote (Furious92 @ Oct 24 2010 02:03pm)
będziesz mnie uczył? :lol:

teraz rozumiesz czy jeszcze jaśniej trzeba?

A jesli bierzesz odzywki to twierdzisz że dalej trenujesz na sucho tak? :lol:
A poza tym gdzie ja napisałem, że suple sa bee? bo nie przypominam sobie tego

This post was edited by trz on Oct 24 2010 07:06am
Go Back To Polska Topic List
Prev16476486496506513626Next
Add Reply New Topic New Poll