Robię diete tego typu że nie wyliczam ile g białka na kg powinnem brać itp tylko trzymać się ogólnych zaleceń i to co zdrowe. Przeczytałem sporo poradników ale nadal nie wiem paru rzeczy.
Dla informacji moja dieta jest nie dla siłacza lecz sportowca ( czyli bardziej białko niż węglowodany )
i nie zalezy mi aż tak na czystej masie czy coś więc mogę brać produkty srednio super odżywcze

- czy powinnem też 6 posiłków w ciągu dnia? na jakich zasadach są odstępy czasowe i czy trzeba się ich kurczowo trzymać
- jak przyrządzać mięso skoro nie wolno zbytnio smażyć a jest to głowny sposób. urządzenia na pare nie mam a w garnku ciężko rybe przyrządzić
- jakiego typu mięso wybierać lub czym się kierować przy wyborze np. wołowiny. Wiem ze ryby i pierś z kurczaka ale wydaje mi się to za mało zróżnicowane skoro mam tego dużo jeść
- co do kwestii napojów - mleko ok tylko mało % tłuszczu, woda niegazowana, a co z herbatą? tylko zdrowa zielona? czy saga może być? i jak słodzić bo miód w herbacie srednio mi smakuje a nie lubie suszonych owoców
- nie lubie warzyw, jak moge zastąpić je ( chociaż trochę ), tzn lubie ale to co lubie mozna na palcach jednej reki wyliczyć i nie zawsze będzie pasować do dania.
- jak wygląda kwestia przekąsek i kanapek, chleb żytni lub razowe ale co? mogę jadać bez masła, to nie problem ale co na to. jak pisałem warzyw zbytnio nie lubie, przetworzona żywność odpada czyli pasztety, konserwy itp. Tuńczyk w sosie własnym jest troche tłusty i nie wiem czy go brać. więc? czy śmiało mięso tylko jakieś chude?
- na ile godzin przed spaniem powinnen być ostatni posiłek
- czy potrawy: placki ziemniaczane, pyzy z miesiem, pierogi ruskie, kotlety schabowe, spaghetti ( sos z pomidorów nie proszku na oliwie ofc )
- powinno się pić dużo jogurtów itp, ale sam jogurt średnio wchodzi z smakowe mają dużo węglowodanów z czego większość to cukry. można takie jeść czy to mija się z celem i trzeba te bezsmakowe?
- mozna robic sosy z kostek, proszków czy za duzo sztucznych ulepszaczy?
- czy parówki i keczup to dobry posiłek czy za tłusty itp?
Dodam ze zaczełem jeść jak nalezy i trochę mam problemów z dobraniem produktów pod siebie, a lubie dużo zjeść.
Pytania zadaje po próbach odnalezienia odpowiedzi w roznych poradnikach itp, pewnie część z nich dałoby się znaleźć ale i tak dużo się naszukałem więc licze na pomoc.