d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Body-building. The Second Official Thread. > Siłownia - Oficjalny Temat
Prev15955965975985993626Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 2.40
Warn: 50%
Sep 30 2010 12:49pm
Quote (sYa_TPS @ Sep 30 2010 08:47pm)
Nie wiem po co to napisałeś? :(

doradziłem : |
Member
Gold: 0.00
Sep 30 2010 12:51pm
Quote (Latajacy_Holender @ 30 Sep 2010 20:49)
doradziłem : |

A to nn.
Member
Gold: 102.46
Sep 30 2010 02:03pm
Quote (sYa_TPS @ Sep 30 2010 08:05pm)
Co myślicie o katowaniu klatki 2x / tydzień a resztę partii raz / tydzień? Np. Pon i czwartek. W czwartek mniej powtórzeń / więcej kg = trening cięższy. W poniedziałek trening lżejszy? Kapi proszę o odpowiedź :)

e/ np

czwartek: skośna ( górny skos ), płaska - wszystko sztangą
pon: rozpiętki, płaska - wszystko hantlami

Hmm?

nie wiem za bardzo o co pytasz miesiek :) ale sprobujmy:
chcesz raz w tyg robic na sile a raz na mase tak?
i dalej: na mase hantlami a na sile gryfem?

wiec:
po 1 jesli robisz klate 2 x na tydzien to nie dziel treningu klaty na partie (skos dol itp) bo wtedy dana partie trenujesz raz w tygodniu
zaleca sie nie dzielic tak treningu. jak spytasz instruktora to ci powie ze masz robic cala klate a nie skos czy dol.

po2 to hantlami sie trenuje sile, koordynacje, technike. jest o niebo trudniej i w zwiazku z tym bardziej "pro" robic klate hantlami.
glownie dlatego ze pracuje wiecej miesni i pracuja one ciezej w celu stabilizacji i utrzymania rownowagi obciazenia.
owszem jesli poczatkujesz to bierzesz sobie lekkie hantle i trenujesz technike ale imo nie jako regularny trening "lekki".

zatem wniosek jest taki ze mase lepiej gryfem a sile hantlem. opanuj gryf a potem sie bierz za hantle

po3 kazdy trening ma byc ciezki. czy to na mase rzezbe czy sile. przy czym po masowce regenrujesz sie dluzej niz po silowym.
rzadko kiedy kto potrafi sie dobrze zmeczyc na treningu typowo silowym. pisze to odnosnie dni przerwy.
sila ma to do siebie ze latwo schodzi. bodziec silowy raz na tydzien to za malo jesli liczysz na progres sily.
Member
Sep 30 2010 02:10pm
Quote (kapishon @ 30 Sep 2010 22:03)
nie wiem za bardzo o co pytasz miesiek :) ale sprobujmy:
chcesz raz w tyg robic na sile a raz na mase tak?
i dalej: na mase hantlami a na sile gryfem?

wiec:
po 1 jesli robisz klate 2 x na tydzien to nie dziel treningu klaty na partie (skos dol itp) bo wtedy dana partie trenujesz raz w tygodniu
zaleca sie nie dzielic tak treningu. jak spytasz instruktora to ci powie ze masz robic cala klate a nie skos czy dol.

po2 to hantlami sie trenuje sile, koordynacje, technike. jest o niebo trudniej i w zwiazku z tym bardziej "pro" robic klate hantlami.
glownie dlatego ze pracuje wiecej miesni i pracuja one ciezej w celu stabilizacji i utrzymania rownowagi obciazenia.
owszem jesli poczatkujesz to bierzesz sobie lekkie hantle i trenujesz technike ale imo nie jako regularny trening "lekki".

zatem wniosek jest taki ze mase lepiej gryfem a sile hantlem. opanuj gryf a potem sie bierz za hantle

po3 kazdy trening ma byc ciezki. czy to na mase rzezbe czy sile. przy czym po masowce regenrujesz sie dluzej niz po silowym.
rzadko kiedy kto potrafi sie dobrze zmeczyc na treningu typowo silowym. pisze to odnosnie dni przerwy.
sila ma to do siebie ze latwo schodzi. bodziec silowy raz na tydzien to za malo jesli liczysz na progres sily.

Hm czyli mam trenować 2x / tydzień. Oba treningi KONKRETNE. Może raz hantlami / raz gryfem? Albo normalnie?

W jednym dniu płaska gryfem / skośna a w drugim rozpiętki na płaskiej / skośna / płaska hantlami?

This post was edited by sYa_TPS on Sep 30 2010 02:17pm
Member
Sep 30 2010 02:42pm
Quote (sYa_TPS @ Sep 30 2010 10:10pm)
Hm czyli mam trenować 2x / tydzień. Oba treningi KONKRETNE. Może raz hantlami / raz gryfem? Albo normalnie?

W jednym dniu płaska gryfem / skośna a w drugim rozpiętki na płaskiej / skośna / płaska hantlami?

skoro sie uparles na te skosy to stopniowanie gornego skosu od najlatwiejszego do najtrudniejszego wyglada tak:

skos:
skos na suwnicy, skos na lawce gryfem, skos na lawce hantlami.

rozpietki:
maszyna, brama, hantle

plaska:
suwnica, gryf, hantle

wybierz sobie typ cwiczenia, a pozniej obciazenie wzgledem swoich mozliwosci na mase albo na sile.
dobierz cwiczenia tak by trening byl komplekosowy. raczej nie dziel treningu na dni silowe/masowe a raczej cwiczenia silowe/masowe.
nie zmieniaj sekwencji cwiczen i obciazen przez okolo 4 tygodnie.
cwicz standardowa piramidke odwrocona

This post was edited by kapishon on Sep 30 2010 02:42pm
Member
Sep 30 2010 02:50pm
Nie mam suwnicy, bramy ani maszyn :<<

Czyli zostają mi takie ćwiczenia:

skos gryfem, skos hantlami

ropiętki: hantlami

płaska gryfem, płaska hantlami

I mówisz, żeby nie dzielić partiami tylko poniedziałek - wszystko, czwartek - wszystko? ;)

This post was edited by sYa_TPS on Sep 30 2010 02:57pm
Member
Sep 30 2010 02:57pm
Quote (sYa_TPS @ Sep 30 2010 10:50pm)
Nie mam suwnicy, bramy ani maszyn :<<

hm to inaczej w takim ukladzie.
z klaty gryfem masz za duzy przeskok techniczny na hantle.
musisz najpierw wzmocnic barki, bic, tric, chwyt, brzuch, najszerszy i prostowniki grzbietu.
czyli w sumie to trenuj sile gryfem a hantlami rob masowke bo hantlami na sile to sie predzej kontuzji nabawisz.

Quote (sYa_TPS @ Sep 30 2010 10:58pm)
Ok czyli skos gryfem, płaska gryfem, rozpiętki hantlami? Czyli tak jak na początku mówiłem : D

ta :D
/e pamietaj ze przy hantlach bary dostaja w dupe wiec wzmocnij je
hm ogolnie to hantlami na malych obciazeniach dobijasz to co ci "zostalo" z gryfu

Quote (sYa_TPS @ Sep 30 2010 11:01pm)
Napiszę nowego posta żebyś widział, że coś napisałem.

Pon: skośna 3s / płaska 3s / rozpiętki 3s
Czw: skośna 4s / płaska 5s

Co o tym sądzisz? :)

e/ wzmacniam całe ciało :ph34r:

Ale muszę się nauczyć, że ciężary przyjdą z czasem bo ja chcę bardzo dziecinnie dojść do tony na każde ćwiczenie i nie technika się sypie :cry:

zaraz mi tu ktos znowu herezje zarzuci ale ja jestem przeciwnikiem ustalania liczby serii+powtorzen.
moze mam mala podzielnosc uwagi ale dla mnie jak przychodze na trening to skupiam sie na technice a nie liczeniu serii czy ile razy machnalem.
trenujac myslisz tylko o jednym: wczuwasz sie w prace swojego miesnia.
stad wiesz kiedy przestac powtorzenia i czy masz sile na jeszcze jedna serie.
innymi slowy wsluchujesz sie w to co ci mowi cialo a nie z gory ustalasz jakies liczby ktore i tak ustaliles sobie nie wiadomo skad.
spytaj sie kiedys zawodowca jakim obciazeniem trenuje i ile serii robi.
nie powie Ci bo po prostu nie wie. on robi tak zeby dobrze weszlo w miesien.
liczy sie technika czyli prawidlowe zapodanie bodzca do miesnia.
brzmi to troche jak zboczenie w stylu "on rozmawia ze swoim bicepsem" :)
po prostu dobierz typ cwiczenia i obciazenie i trenuj tak az ci bedzie w nosie skwierczalo

This post was edited by kapishon on Sep 30 2010 03:12pm
Member
Sep 30 2010 02:58pm
Quote (kapishon @ 30 Sep 2010 22:57)
hm to inaczej w takim ukladzie.
z klaty gryfem masz za duzy przeskok techniczny na hantle.
musisz najpierw wzmocnic barki, bic, tric, chwyt, brzuch, najszerszy i prostowniki grzbietu.
czyli w sumie to trenuj sile gryfem a hantlami rob masowke bo hantlami na sile to sie predzej kontuzji nabawisz.

Ok czyli skos gryfem, płaska gryfem, rozpiętki hantlami? Czyli tak jak na początku mówiłem : D
Member
Sep 30 2010 03:01pm

Ale muszę się nauczyć, że ciężary przyjdą z czasem bo ja chcę bardzo dziecinnie dojść do tony na każde ćwiczenie i nie technika się sypie :cry:

e2/ Wiem co robić Kapi :D

A co myślisz o tamtym planie co napisałem u góry tego posta? Napisz posta a nie edytuj bo nie można się połapać :O

This post was edited by sYa_TPS on Sep 30 2010 03:21pm
Member
Sep 30 2010 03:36pm
Quote (sYa_TPS @ Sep 30 2010 11:01pm)

e2/ Wiem co robić Kapi :D

A co myślisz o tamtym planie co napisałem u góry tego posta? Napisz posta a nie edytuj bo nie można się połapać :O

co o tym sadze?
wspaniale !
znakomite !
ale zaraz.. a skad ja wiem ze dasz rade tyle serii zrobic?
skad wiem jakie obciazenie dasz a jakie powinienes dac?
no prosze cie :)
ok cwiczenia sa w porzadku, ale serie sobie w praktyce obczaj
ja robie tak:
rozgrzewka, silowka a potem dobicie masowką.
sama standardowa silowka cie nie zmeczy.
musialbys robic superserie normalną piramidą do 3-4 powtorzen na obciazenie

This post was edited by kapishon on Sep 30 2010 03:37pm
Go Back To Polska Topic List
Prev15955965975985993626Next
Add Reply New Topic New Poll