Quote (Xaud @ 3 Mar 2017 11:34)
Wyprostowanie rąk w łokciach a ich zablokowanie z ciężarem to dwie różne sprawy.
Nie powinno się blokować rąk ze względu na znikające napięcie w klatce oraz ryzyko przeprostu i nadmiernego obciążenia stawów.
Ale oczywiście jeśli sensei Żywiec ma inne zdanie, to ok. Po prostu zdrowy rozsądek podpowiada, żeby tego nie robić.
Jak ktos robi przeprost, to wiadomo, ze cos robi zle, zbyt slabe rozwiniete bicepsy, skoro ktos tak ma. Mowimy o osobach w pelni dobrze rozwinietych, nie majacych jakis wad i duzych dysproporcji.
Tak samo jest z siadami i wyprostowaniem nog po kazdym repie ->
https://www.youtube.com/watch?v=-xqSyaucrJI Patrzac na to z biochemicznego punktu widzenia, stawy sa zrobione po to, zeby byc zablokowane. To wlasnie w tej pozycji sa one najsilniejsze i najbardziej stabilne podczas gdy dziala na nie obciazenie.
No i oczywiscie wracajac do przeprostu - to jest blad, to trzeba fixowac i to jak najszybciej, bo tutaj moze sie bardzo duzo zlych rzeczy stac.
e; No i co do napiecia, to tak znika z klatki, ale po to wlasnie robimy przeciez full zakres ruchu, zeby trenowac miesien pod jego calym rozciagnieciem. W momencie zablokowania lokci, dajemy klatce i innym miesniom odpoczac na nastepny rep, a do tego zaczynajac kazde kolejne powtorzenie, pracujemy znowu w pelnym zakresie ruchu, dzieki czemu potem nie jestesmy pospinani jak 90% bodybuilderow ;]
2; Takie mam zdanie i tak mi sie wydaje, z rzeczy, ktore keidys przestudiowalem. Jak jest inaczej, to z checia sie dowiem

Czlwoiem sie uczy cale zycie i nikt nie jest nieomylny, a mi sie teraz nei chce googlowac i sprawdzac czy na 100% mam racje.
This post was edited by zYwi3c on Mar 3 2017 05:37am