d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Body-building. The Second Official Thread. > Siłownia - Oficjalny Temat
Prev1355135523553355435553626Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 1,513.66
Oct 20 2016 09:21pm
Quote (youfail @ 20 Oct 2016 23:41)
ostatnio na silowni dostalem zjebe za odkladanie ciezaru przy mc, jak przetlumaczyc instruktorowi, ze to jest poprawne wykonywanie cwiczenia? <_<

Odkładanie ciężaru w mc powoli nie jest do końca poprawne. Ruch Mc to pull, najważniejsza jest pierwsza faza, czyli podniesienie ciężaru do góry, opuszczając tracisz siły a do tego możesz zrobić więcej złego niż dobrego robiąc to na dużym ciężarze.

Quote (arthurro @ 20 Oct 2016 22:08)
Dobrze ze d3 lykasz z k2, zapobiega to tyksycznosci. Dolaczylbym jeszcze vit A do tego. Dziala w synergii z D.

Co do omega 3 to kupiles nie niezbedne a pochodne omega 3, czyli te, ktore organizm wytworzy sobie sam jak zaopatrzysz go w niezbedne.

Omega 3 kw. tl. ALA oraz Omega 6 kw. tl. LA to niezbedne kwasy tluszczowe.

Lepsze jest to ze nasz organizm potrzebuje w znacznie wiekszych ilosciach omega 6, jednak to omega 3 jest takie na topie, rzeklbym.

Polecam olej z wiesiolka oraz z lnu, oba tloczone na zimno.

To tylko zamówienie z tej strony ;)

Olej lniany stały w mojej suplementacji, tak samo jak Doctors Best Multiple i inne witaminy z tej firmy ;)
Member
Gold: 3.01
Oct 20 2016 11:11pm
Quote (youfail @ Oct 20 2016 11:41pm)
ostatnio na silowni dostalem zjebe za odkladanie ciezaru przy mc, jak przetlumaczyc instruktorowi, ze to jest poprawne wykonywanie cwiczenia? <_<

Miałem kolegę, który tak samo mówił. Zawsze pomiędzy powtórzeniami odkładał sztangę ma podłogę. Kiedyś odłożył, rozluźniły mu się mięśnie i szybko podniósł. Więcej nie podniósł żadnej sztangi. Teraz chodzi po siłowni i też poprawia wszystkich jak Twój instruktor.
Member
Oct 20 2016 11:26pm
Dlatego to sie wlasnie nazywa deadLIFT, dajcie reszte robic grawitacji ... Jest to ruch koncentryczny. Zawsze byl, przysiady sa w druga strone i to powinno wam dac do myslenia. Zastanowce sie jak pracuja miesnie w MC i Siadach, a potem sie zastanowicie, czemu jednak wolne opuszczanie w ciagach na duzym ciezarze nie ma kompletnie sensu. Owszem ma to swoje miejsce w ''body-buildingu'', ale uwierzcie, ze nie sa to duze ciezary, a bardziej 50% submaxow, zeby zrobic troche hipertrofii, ale tutaj i tak sa lepsze na to sposoby, jak lawka rzymska.

Az troche pogooglalem:

http://www.t-nation.com/strength-training-topics/1468

This fact became painfully evident when I first saw 4/0/2 prescribed for the deadlift. A 4-second lowering phase? WTF?

Nothing good happens in the lowering phase of a deadlift. Nothing.

So when you lift heavy do your best to drop the barbell as fast as possible without busting your eardrums. If you do, you will recover faster, you will build strength faster, and you will stave off back injuries.
Member
Oct 20 2016 11:38pm
Nie wiem czy się zrozumieliśmy. On tak robił dopóki mu nie jebło. Moim zdaniem mięśnie muszą być spięte cały czas, jak ktoś rzuca sztangą o podłogę, to musi się liczyć z tym, że kiedyś będzie to jego ostatni rzut. Szybko opuszczać, ale nie rzucać na ziemię, ani nie odkładać. Ja przy każdym ćwiczeniu staram się omijać fazę rozluźnienia.

This post was edited by LechWalesa on Oct 20 2016 11:38pm
Member
Oct 20 2016 11:56pm
Quote (LechWalesa @ 21 Oct 2016 06:38)
Nie wiem czy się zrozumieliśmy. On tak robił dopóki mu nie jebło. Moim zdaniem mięśnie muszą być spięte cały czas, jak ktoś rzuca sztangą o podłogę, to musi się liczyć z tym, że kiedyś będzie to jego ostatni rzut. Szybko opuszczać, ale nie rzucać na ziemię, ani nie odkładać. Ja przy każdym ćwiczeniu staram się omijać fazę rozluźnienia.

No to jeszcze dosc spoko robisz, bo tego pilnujesz jako tako ale spiecie ciagle w MC, troche sie mija z celem, bo bardziej zajezdzasz plecy w fazie opuszczania, a tutaj chodzi glownie o ruch w gore - ale to tylko moje zdanie, niech kazdy robi jak uwaza, ja sie juz przestalem wtracac i nawracac ludzi na poprawna technike ;) W koncu fizjoterapeuci tez musza z czegos zyc i naprawiac ludzi.

Do tego moioim zdaniem w martwym powinno sie kaze powtorzenie robic oddzielnie. Do kazdego powtorzenia podchodzisz osobno i spinasz sie na nowo. Dlatego nie jestem fanem repow powyzej 5-7 w MC, bo po prostu czlowiek nie jest w stanie zrobic powyzej tego zakresu poprawnie martwego ciagu. A co innego robic Touch&Go. Mowie tutaj o naszym poziomie, a nie poziomie Sebastiana Kota, czy innych zawodowcow. Skupiacie sie nie na tym co powinniscie.

This post was edited by zYwi3c on Oct 21 2016 12:00am
Member
Gold: 290.00
Warn: 10%
Oct 21 2016 12:32am
Przez te koksy co rzrecie to jestescie ciency jak skora na kaszance.
Member
Oct 21 2016 12:44am
Jeszcze nie zgadzam się że stwierdzeniem, że najważniejsza jest pierwszą faza. Wiekszosc poradników itp mówi, że ostatnia, cxyli wypchniecie tyłka do przodu.

Każdy mówi co innego i każdy uważa się za najmadrzejszego, jak żyć panie premierze :thumbsup:
Member
Oct 21 2016 02:06am
Quote (LechWalesa @ 21 Oct 2016 07:44)
Jeszcze nie zgadzam się że stwierdzeniem, że najważniejsza jest pierwszą faza. Wiekszosc poradników itp mówi, że ostatnia, cxyli wypchniecie tyłka do przodu.

Każdy mówi co innego i każdy uważa się za najmadrzejszego, jak żyć panie premierze :thumbsup:

Dla przykladu dwuboisci nawet nie robia tego ruchu, a sa wielcy i maja najlepsze plecy. Przypadek? Konca wyprost na 5-10 stopniach od pionu.
https://youtu.be/oXcaVeRu_v0?t=1m54s

Ale tak, dla nas dopiecie i napiecie posladkow jest wazne. Mowiac pierwsza faze, mialem na mysli face koncetryczna, az do napiecia posladkow - faza - dla niektorych ''druga'' czyli opuszczanie, to pomylka. Nie wspominajac o przeproscie :v
Member
Gold: 1,771.17
Oct 21 2016 09:25am
Quote (zYwi3c @ 21 Oct 2016 07:56)
No to jeszcze dosc spoko robisz, bo tego pilnujesz jako tako ale spiecie ciagle w MC, troche sie mija z celem, bo bardziej zajezdzasz plecy w fazie opuszczania, a tutaj chodzi glownie o ruch w gore - ale to tylko moje zdanie, niech kazdy robi jak uwaza, ja sie juz przestalem wtracac i nawracac ludzi na poprawna technike ;) W koncu fizjoterapeuci tez musza z czegos zyc i naprawiac ludzi.

Do tego moim zdaniem w martwym powinno sie kaze powtorzenie robic oddzielnie. Do kazdego powtorzenia podchodzisz osobno i spinasz sie na nowo. Dlatego nie jestem fanem repow powyzej 5-7 w MC, bo po prostu czlowiek nie jest w stanie zrobic powyzej tego zakresu poprawnie martwego ciagu. A co innego robic Touch&Go. Mowie tutaj o naszym poziomie, a nie poziomie Sebastiana Kota, czy innych zawodowcow. Skupiacie sie nie na tym co powinniscie.

:hail:

Member
Gold: 1.50
Oct 21 2016 09:43am
no ja nie rzucam ciezarem, tylko wlasnie tak jak mowisz zywiec, skupiam sie na pierwszej fazie ruchu, no, ale pani instruktor niestety miala jakis problem i juz nie wiem, czy zjebala mnie za to,ze niby troszke halasowalem, czy wedlug niej to byla bardzo zla technika, bo zaczela mi cos tam tlumaczyc,ze najwazniejsza faza martwego ciagu to opuszczanie ciezaru, szczegolnie te ostatnie centymetry, przy ktorych wlasnie juz odrzucalem sztange;d i na kolejny dzien , znow widzialem jak kolejnych typkow poprawiala z mc, ale i tak bede robil tak jak robilem wczesniej :o
Go Back To Polska Topic List
Prev1355135523553355435553626Next
Add Reply New Topic New Poll