Quote (Stanislaw @ Jun 2 2010 10:16am)
Sprawa wyglada tak, po maturach postanowiłem zrzucic nabraną wagę po kompletnym braku ruchu i kondycji(ktorej zreszta nigdy nie mialem). Postanowiłem coś ze soba zrobić i przeszedlem na diete dunkana wazylem 75 kg i mam wzrostu 178. Teraz ważę 70kg i chcę żeby nie została na mnie sama skóra i kości więc zacząłem sobie ćwiczyć
/e2 dodam tu jeszcze że chcę osiągnąć wagę 67 kg.( ponieważ po diecie i ćwiczeniach chce rzucić palenie i przygotować się na lekki wzrost masy)
ćwiczę codziennie
5min rozgrzewki
1 seria
10 pompek
10 brzuszków
15 minut na rowerze
15 podnoszeń hantelków po 6kg na każdą rękę na biceps
2 seria
5 pompek
5 brzuszków
10 podnoszeń hantelków nkr.
/e dodam jeszcze że po każdej serii robie mostek dla rozprowadzenia kwasu mlekowego po mięsniach.
Wiem że to strasznie mało, ale po prostu nie mam w ogole kondychy i musze od czegos zaczac.
Mam trzy pytania
1. kiedy zwiększyć ćwiczenia w seriach po jakim czasie.
2. Co robić gdy mam zakwasy ? Zmniejszać częstotliwość w seriach?
/e mam jeszcze trzecie, bardziej opłaca się zwiększać obciążenie na rowerku czy zwiększać czas ćwiczenia?
Sorry za głupie pytania ale jestem kompletnym laikiem. Z góry dzięki za rady.
skopiowałem posta z tematu, który wcześniej założyłem bo ktoś dał mi taki pomysł i może to i racja, że tu otrzymam odpowiedzi :).
Od razu mówię, że póki co nie chcę osiągnąć jakichś ogromnych wyników w sensie przyrostu masy mięsniowej bardziej chodzi mi tutaj o przygotowanie do przyszłych ew. rozwijań poszczególnych partii. Nie mam sprzętu i też nie mam kasy by w niego inwestować. Mam rowerek i hantelki oraz podłogę xD do pompek i brzuszków:P.
nie ogarnialem nigdy domowych cwiczec, ale na pierwszy rzut oka to:
1- juz.
imo strasznie malo tych powtorzen jesli chodzi o brzuszki + pompki.
ustaw ilosc na jakies 70% Twoich mozliwosci i zaplanuj dlugoplanowa progresje.
pompki rob na roznych rozstawach ramion, a przy brzuszkach pamietaj o skosnych (mozesz pomyslec nad rowerkiem nog z przystawianiem na zmiane lokci, prznoszenie hantelka z boku na bok w lezeniu, pochylanie sie z hantlami stojac).
2- rozciagaj sie, basen.
na zakwasy nie ma mocnych, na poczatku boli, bo ma bolec.
ja sie ciesze kiedy np po 3 miesiacach ciaglych cwiczen dostane zakwasu.
wtedy wiem, ze nowe cwiczenie poskutkowalo i poruszylem miesien, ktory wczesniej byl "nieuzytkiem"
3- zalezy co chcesz osiagnac.
bardzo ogolnie to:
wytrzymalosc/ wycinka - dluzszy czas.
sila/masa - wieksze obciazenie/mniejsza liczba powtorzen.