Quote (mruwkojat @ 31 Jul 2015 22:15)
Panowie, szybkie pytanka, bo sam już nie wiem. Kolejny raz mnie ktoś mnie zaczepił, że źle robię płaską i MC. (ćwiczę typowo siłowo)
1. Płaska - chodzi o mostkowanie - nauczyłem się tak jak robią powerlifterzy, czyli łopatki ściągnięte, klatka mocno do góry, wygięte plecy, dupa i stopy płasko na ziemi (+wypycham też z nóg).
Dzisiaj (chyba już 3. czy 4. raz) podbija typ, że nie ma sensu tak robić, bo nie angażuję klatki (wat).
3. Martwy - zaokrąglona środkowa część pleców - tutaj poczytałem i dużo kontrowersji, ale większość powerlifterów (jak nie wszyscy) tak robi - mi też dużo lepiej idzie w ten sposób. (nie robię 'kota', broń boże, żeby ktoś nie myślał :D)
Jakieś opinie?
A, i właśnie - ktoś do Was podchodzi i próbuje 'korygować' technikę? Co wtedy mówicie? Bo nie za każdym razem chce mi się z kimś dyskutować dlaczego tak, a nie inaczej, a chamski też nie chcę być. :c
Plaska - dobrze robisz, nastepnym razem spytaj sie jakim cudem mozesz nie angazowac klatki, jak calkowicie wylaczasz barki - co wtedy pracuje przy podnoszeniu.
MC - wiekszosc powerlifterow tak robi, bo oni to cwicza pod swoje maxy - jezeli chodzi o technike MC to bardziej bym patrzyl na 2boistow niz powerlifterow - w 2boju bardziej sie liczy technika w MC - niz mac ciezar ( poogladac Klokova/Milko i innych na YT )
I zauwaz tez, ze u niektorych te zaokraglenie, to jest jest garb - tylko djebane plecy

( Zobacz np na Lu Xiaojuna - on ma tak dojebane prostowniki, ze jak robi martwy, to miesnie mu tak wystaja, a nie garb z plecow
Tylko 2 razy mi sie zdarzylo, ze ktos podszedl do mnie - 2 razy w siadach, ze czemu tak nisko siadam, to w sumie znam na pamiec art z KoxTeamu o siadach i zawsze o tym mowie + pare innych dodatkowych info z badan i od tamtej pory albo nic nie mowia, albo prosza, zebym popatrzyl jak robia ;o
Quote (fskrufskru @ 31 Jul 2015 22:22)
Trener skomponował mi całą dietę oraz ćwiczenia, do tego dostałem poradniki jak wykonywać dane ćwiczenia
http://www.youtube.com/watch?v=HjHIW_nTzTA
Rób dokładnie tak jak tutaj, pamiętaj aby użyć takich dużych ciężarów jak są na filmiku, nie chodzi mi o same kilogramy ale o wielkość wizualnie, bo wiem że na siłowni są też takie mniejsze, wtedy musisz się bardziej schylać i dużo ciężej jest (nie)robić kociego grzbietu.
Poza tym, jak można zaokrąglić środkową część pleców a przy tym nie robić kociego grzbietu? Powiem Ci tak, ćwiczenie wykonujesz dobrze wtedy gdy czujesz palenie w udach a twój kręgosłup nie jest obciążony - po prostu jeśli nie czujesz tej mocy w udach to zbyt bardzo zginasz kręgosłup.
Zaluje, ze przeczytalem ten post. Nastepny dodany do ignora razem z XGruberem.
This post was edited by zYwi3c on Jul 31 2015 03:55pm