Quote (Last_Hope @ 28 Jan 2021 18:35)
A czy w drafcie moge wybrac kolor, ktorym gram? Zagram wieczorem - taki mam plan.
A na czym polega Twoj monogreen deck?
Mój monogreen bazował na całkiem dużych creaturach. Zamysł był taki, że rzucam landy, rzucam tanie creatury które dają manę i dosyć szybko wywalam coś dużego z czym przeciwnik sobie nie radzi. Nic skomplikowanego, byłem zaskoczony, że tak dobrze sobie radziła ta talia.
Draft jest ciężki, przynajmniej na razie, dla takiego amatora jak ja.
Polega to na tym, że łączy Cię z 7 innymi graczami i jest pula kart do wyboru (mieszanka wszystkich rodzajów, kolorów i każdej rzadkości). Powiedzmy, że Ty zaczynasz wybierać jako pierwszy, masz przed sobą paręnaście kart i wybierasz jedną, po wybraniu danej karty pozostała pula kart przechodzi na gracza z lewej strony, on wybiera jedną i pula idzie dalej itd itd. Są momenty, że przyjdzie Ci wybierać jako pierwszy, ale najczęściej wybierasz z puli, z której już coś zostało podebrane przez graczy przed Tobą. Czasem zostaje Ci wybrać kartę z 10 kart, czasem tylko z 3, a czasem zostajesz z jedną i nie masz wyboru i bierzesz to co zostało, nawet jak kolor Ci nie pasuje. Jak już wszystkie pule kart się skończą to wtedy przerzuca Cię do ostatniego okna, gdzie możesz pozbyć się jakichś kart z talii, które Ci nie pasują (np składałeś talię blue/black a masz teraz parę kart innego koloru, bo po prostu przy pickowaniu kart już nie było żadnych blue/black a coś wybrać trzeba). Na tym ostatnim etapie dorzuca Ci też landy (nawet nie wiem w jakiej ilości, nie ogarnąłem - sprawdź w google, sam będę szukał info na ten temat). W każdym razie nie wiedziałem, że dorzuca landy na koniec i podczas pickowania kart dobierałem też między innymi landy, bo bałem się, że muszę to zrobić teraz bo nie będę miał żadnych w talii i za co kurwa będę rzucał spelle. No i skończyło się na tym, że w pewnym momencie już nie brałem nic tylko landy, które były nawet innego kolory niż 90% talii jaką miałem, generalnie chaos a nie draft, totalna porażka, przejebałem 10k ;D No i później sobie grasz z różnymi graczami, nie tylko z tymi z którymi draftowałeś karty. Grasz do 7 zwycięstw albo 3 lossów, im więcej zwycięstw tym lepsze nagrody - wiadomo. Karty które wybrałeś podczas pickowania talii pozostają w Twojej kolekcji już na stałe.