Quote (Styczenx1600 @ 27 Feb 2014 05:49)
Posłuchałem się was co do diety i coś tam nawet rozpisałem ale pozostało mi pewne pytanie bo nie ukrywam że liczenie białka, ww, kalorii etc jest ciężkie nie mówiąc już o tym że każdy artykuł nt. danej diety podaje często rozbieżne wartości to też czy liczycie wszystko z dokładnością co do grama czy wystarczy po prostu zmienić swoje nawyki żywieniowe "na oko" i wyjebać na dokładność w pomiarach a afekty nie będą aż tak tragiczne?
Druga sprawa jest taka że niektóre produkty (np. Twaróg) mam z naturalnej hodowli prosto od krowy przez co nie mam pojęcia jak sprawdzić czy też obliczyć wartości odżywcze - jak to traktować?
I trzecie sprawa, znacie jakiś konkretny obszerny kalkulator produktów z wartościami któremu można zaufać?
Jakie rozbieżności?
Liczenie makrosów i kalorii to jest 10/15 min dziennie, osobiście polecam myfitnesspal.com - mimo, że angielska strona, posiada wszystkie ( no, większość ) polskich produktów. Układając dietę zawsze zaczynasz od uzupełnienia białka ( ~2g / kgmc ) - potem tłuszcze ( ~1g/kmc ), a na końcu węglowodany.
Co do Twarogu i jego białka, jak nie wiesz ile naprawdę ma i nigdzie nie możesz znaleźć jego wartości, to białko możesz liczyć 24g na 100g, a tłuszcze zależnie od tego czy jest chudy/półtłusty/tłusty - ale polecałbym jednak kupować takie, które maja te wartości gdzieś podane - bo są twarogi co potrafią posiadać 2x więcej tłuszczy niż białka.