Quote (ruski2516 @ 7 Feb 2014 13:39)
Podrzuciłby ktoś plan ćwiczeń dla początkującego na siłowni?
mogę Ci podrzucić mój aktualny plan, wracam po kontuzji i mniej-więcej jest tam wszystko czego potrzeba na start:
A
Nogi - Przysiady (ja robię przednie, możesz równie dobrze robić tylne, co lepiej dla początkującego - przydałaby się opinia kogoś bardziej doświadczonego)
Plecy - wiosłowanie sztangą w opadzie/podciąganie na drążku nachwytem szeroko
Barki - wyciskanie hantli w górę
Klatka - wyciskanie na ławeczce skos dodatni
Triceps - Skullcrushers
Biceps - uginanie ramion ze sztangą
Brzuch - ja robię planki i czasem vacuum, raczej unikam wszelkich brzuszków i ich wariacji, tutaj na dobrą sprawę ułożysz pod siebie
B
Plecy - Martwy ciąg
Nogi - leg press/wykroki chodzone z hantlami/łydki (pierwsze 2 opcje robię zależnie od humoru, łydki robię jeśli na poprzednim treningu ostro skatowałem nogi)
Barki - military press
Klatka - wyciskanie sztangi na skosie ujemnym/rozpiętki (podobnie jak przy nogach - zależnie od humoru)
Triceps - francuzy jednorącz
Biceps - uginanie przedramion z hantlami z supinacją
Brzuch - to samo co w A
Robisz trening co drugi dzień na przemian - A, B, A, B, A itd.
Co do serii i ilości powtórzeń, to u mnie to zależy od dnia. Jeśli czuję moc i mam dużo energii, to zwykle na nogi i plecy robię po 4 serie, klatke i barki po 3, biceps i triceps po 2 (przy czym często łączę w superserii). Jeśli energii jest mniej, to kolejno 3, 2, 2. W powtórzeniach staram się zachowywać zakres 6-12.
większość użyszkodników jest bardziej doświadczona ode mnie tutaj, więc dobrym pomysłem jest poczekanie na drugą opinie co do tego planu.
e: tak na start to wiem, że brakuje tu dipsów, ale przez ten osłabiony bark i długą przerwe nie mam póki co na to siły
This post was edited by Jasko on Feb 7 2014 10:03am