Code
Zaczne od tego, ze na zimno jeszcze lepiej smakuje !
Jak chodzi o przepis to jest masa różnych dodatków do niego, wg uznania/zapotrzebowania można komponować.
Podstawą jest jednak coś takiego (ilości nie muszą być takie same, ale proporcje są wg mnie ok)
-1kg twarogu białego chudego, 6-8 jaj, 3-4 miarki odżywki białkowej
*I do tego już sam wrzucasz dodatki jakie potrzebujesz. Chcesz więcej fatu- dodaj trochę jaj lub orzechów mielonych. Chcesz więcej węgli, błonnika- możesz dodać np. otręby czy trochę owsianych.
Chcesz by był bardziej słodki? Dodaj kilka słodzików, miodu, czy co tam Twoja dieta przewiduje
Jeśli masz czas się bawić, to fajnie jest zrobić sobie do tego polewę:
-Do małego rondelka wrzucasz jakieś 3-4 łyżki stołowe kakao (czarnego, 100%) do tego trochę słodzika (wg uznania) i pare łyżek wody. Podgrzewasz mieszając, aż masa się rozpuści. Potem polewasz tym sernik, jest zajebisty ! Ilość wody na oko z czasem wyczujesz
Popełniłem dzisiaj taki "sernik". Obstawiłem, że trzeba to upiec, piekłem 25 minut na 180 stopniach w termoobiegu, elegancko się przyrumienił i zapach też ładny, chociaż sama niegotowa masa była raczej kiepska w smaku. Czekam aż się pożądnie ostudzi, wrzucam do loduwy i za 2-3 godzinki na drugi posiłek sobie opierdole :> W swoim użyłem 850g twarogu, 6 jajek i 80g odżywki. 273B/37T/39W/1590kcal