d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Body-building. The Second Official Thread. > Siłownia - Oficjalny Temat
Prev1222022212222222322243626Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 1,513.66
Feb 26 2013 11:48am
Quote (myl0rd @ 26 Feb 2013 18:40)
był ktoś z Was dłużej na LG?

jak to teraz jest, naukowcy doszli w końcu do wniosku, że nie trzeba jeść regularnie tylko ważny jest bilans dobowy czy co?

kiedyś jak ktoś nie jadł 4h to afera była, a teraz niektórzy robią lg z 4h oknem na szame  :blink:

Mity ... Tak na szybko znalezione ( juz przetlumaczone od Martina ):

1) To ze trzeba jesc ‘6 malych i czestych posilkow’ zeby ‘podkrecic metabolizm’ jest bzdura niemajaca nic wspolnego z rzeczywistoscia. Jak zjesz 3 wieksze to tez bedzie dobrze.

Nonsens ten wzial sie najprawdopodobniej stad, ze nieprawidlowo zinterpretowano kocept TEFu (Thermic Effect of Food – Efekt Termiczny Pozywienia, czyli wartosc wydatku energetycznego, potrzebnego do przyswojenia danego posilku. Czasem ten sam koncept wystepuje pod nazwa Dietary Induced Thermogenesis).

Za kazdym razem kiedy cos jemy, nasza Podstawowa Przemiana Materii (BMR) wzrasta o niewielka wartosc tego wlasnie TEFu, co jest jak najbardziej prawdziwe.

Ale tutaj cos poszlo nie tak…

Ktos wydumal, ze skoro BMR przy kazdym posilku wzrasta o wartosc TEF, to trzeba jesc czesto zeby ten ‘ogien’ podsycac. Tyle ze TEF jest stala wartoscia proporcjonalna.

2 osoby jedzace 3000 kalorii/dzien w tej samej makrokompozycji: pierwsza je 6 posilkow po 500 kalorii a druga 3 posilki po 1000 kalorii. Zeby zobrazowac przyjmijmy TEF = 10%.
Pierwsza osoba bedzie miala TEF = 50 kalorii (10% z 500) 6 razy dziennie, druga osoba bedzie miala TEF= 100 kalorii (10% z 1000) 3 razy dziennie.
6x50 = 300. 3x100 tez = 300. Nie ma zadnej roznicy w tego rodzaju wydatku energetycznym.
[...]

2) To, ze ’trzeba co pare godzin jesc bialko, zeby ‘ciagle dostarczac aminokwasow’ tez nie do konca weryfikowane jest przez rzeczywistosc. Teoria, ze ‘wiecej niz 30g bialka sie nie wchlonie’ nie ma absolutnie zadnego pokrycia z rzeczywistoscia.
[...] ( dalej dowody i opisy - nie bede smiecil
W badaniu tym nie stwierdzono zadnej roznicy jesli chodzi o fat-free mass (sucha masa) i bilans azotowy miedzy jedzeniem 79% dziennej podazy bialka (ok 54g) w 1 posilku vs. ta sama ilosc w 4 posilkach. Dla przecietnego faceta przelozyloby sie to na 85-95g bialka (79% z 1.67g/kg).
[...]
4) Nie ma zadnego dowodu, ze sniadanie jest ‘najwazniejszym posilkiem dnia’ i w ogole zadnych przeslanek, na jakies szczegolne znaczenie tego posilku.
[...]
5) Rowniez z badan epidemiologicznych pochodzi mit, ze od jedzenia pozna pora bardzo sie tyje.

Podobnie jak w kwestii omijania sniadan, badania epidemiologiczne czesto wskazywaly na korelacje miedzy spozywaniem poznych posilkow (np. pizza, piwko i Liga Mistrzow) a zwiekszona masa ciala. Tutaj ciezko nie zgodzic sie z tym, ze taka korelacja wystepuje. Natomiast jest to tylko jakis wycinek generalnej tendencji i podejscia do zywienia. Bardziej chodzi tutaj o swiadomosc i nawyki, niz o jakakolwiek przyczynowosc.
[...]

Do tego gdzies jest dokladnie opisane, co dokladnie zachodzi w organizmie po 10/12h postu ( mozna pic tylko kawe/herbate zielona/cole zero ) - uwalniaja sie ciala ketonowe ( nie wiem czy dobrze zapamietalem nazwe )

o, w czasie pisania posta znalazlem post ruskiegoniezdzwiedzia na animalpak:

"stan uwalniania ketonów można uzyskać głownie pod wpływem głodówki organizmu! odsyłam do książek na temat Biochemii. można ją (głodówkę organizmu) też sztucznie uzyskać bez głodzenia się, a poprzez pozbawienie ciała węglowodanów i uzyskanie bardzo niskiego poziomu glikogenu (dieta ckd) ale zachodzi ten proces dłużej niż np 16 godzin kompletnego niejedzenia w diecie IF.

z mięśni nie znikie, a po co ma z mięśni zniknąć? ma zniknąć z wątroby, bo to gwarantuje zwiększoną lipolizę. a każde badanie pokaże Ci,że 12 h niejedzenia w górę (co towarzyszy odczuciu głodu), glikogen wątrobowy jest zawsze na b. niskim poziomie co sprzyja spalaniu. ba, po jakimś czasie bardzo ciężko będzie opróżnić ten glikogen z niskiego poziomu! bo organizm zrobi w tym kierunku (magazynowania gliko) progres.

ja mam inne doświadczenia z aero na czczo, bo w moim przypadku aero na czczo dało duże rezultaty. lipoliza jest nasilona na czczo, albo inaczej, podczas ponad 10 godzin niejedzenia bo glikogen jest na niskim poziomie i nie ma skoków insu, co pozwala na skuteczniejsze spalanie fatu wraz z wypuszczaniem ciał ketonowych."
Member
Gold: 0.00
Feb 26 2013 12:06pm
Żywcu, zapodałbyś może linka do tego :>?
kurwa, faktycznie ciężko opierdolić ten posiłek potreningowy ;D
Member
Feb 26 2013 12:11pm
Quote (Jasko @ 26 Feb 2013 19:06)
Żywcu, zapodałbyś może linka do tego :>?
kurwa, faktycznie ciężko opierdolić ten posiłek potreningowy ;D

Artykul przetlumaczony od Martina: http://www.kfd.pl/leangains-intermittent-fasting-169479.html

Przez pierwsze pare dni mialem problemy zeby wjebac 2300/2400 kalorii w 8h ( najgorszy wlasnie ten posilek potreningowy ) - po 1 posilku bylem pelny, a juz 2gi bylo trzeba jesc. Ale potem sie przyzwyczaja i lajtowo wchodzi wszystko.

Member
Gold: 2,000.00
Feb 26 2013 12:11pm
Potrzebna jest rewolucja, strasznie przestarzały jest ten sport wśród amatorów
Member
Gold: 0.00
Feb 26 2013 12:14pm
Quote (zYwi3c @ 26 Feb 2013 19:11)
Artykul przetlumaczony od Martina: http://www.kfd.pl/leangains-intermittent-fasting-169479.html

Przez pierwsze pare dni mialem problemy zeby wjebac 2300/2400 kalorii w 8h ( najgorszy wlasnie ten posilek potreningowy ) - po 1 posilku bylem pelny, a juz 2gi bylo trzeba jesc. Ale potem sie przyzwyczaja i lajtowo wchodzi wszystko.

dziękuweczka :wub:

ano właśnie wpierdzielałem kuraka, szpinak i makaron durum, łącznie 1400 kalorii, a za 1.5h jeszcze trzeba jeść :s
Member
Gold: 602.50
Feb 26 2013 12:25pm
Quote (JohnyCage @ Feb 26 2013 07:11pm)
Potrzebna jest rewolucja, strasznie przestarzały jest ten sport wśród amatorów

co masz na myśli?
Member
Gold: 21.00
Feb 26 2013 12:32pm
Z tego co czytalem, na LG ludzie przed treningiem pija BCAA i nie licza tego jako posilek.
e; jeszcze np kreta do 1 posilku zaraz po treningu np bialko w prochu + kreta.

This post was edited by vVanted on Feb 26 2013 12:33pm
Member
Feb 26 2013 12:41pm
Quote (vVanted @ 26 Feb 2013 19:32)
Z tego co czytalem, na LG ludzie przed treningiem pija BCAA i nie licza tego jako posilek.
e; jeszcze np kreta do 1 posilku zaraz po treningu np bialko w prochu + kreta.

BCAA nie przerwie fastingu w malych ilosciach - np 2x 10g ( ale polecaja proszek i pic to na 3/4 razy ( przed/wczasie/po treningu ) - co do bialka - to przerywa fasting wiec jezeli trenuje sie na czczo to nie powinno sie brac w okienku fastingu - wtedy zostaje przerwany i glodzenie sie dalej nie ma sensu bo juz tkanka tluszczona sie nie 'pali'.
A co do BCAA to wszystko zalezy od organizmu - niektorym BCAA podwyzszy poziom - ... - ( znowu nie pamietam nazwy ;/ - chemia chujowa sprawa - jak zaraz znadje to edytne ), a niektorym nie ( w wiekszosci jest NIE, ale Martin opisal przypadki, w ktorym tak bylo i osoby te trenowaly po 1 lub 2 posilkach )
Member
Gold: 2,000.00
Feb 26 2013 12:43pm
Quote (trz @ 26 Feb 2013 19:25)
co masz na myśli?

to, że jeszcze pół roku temu jak ćwiczyłem kolo mi wciskał, że np banan to się trawi 2h i po treningu nie ma co jeść banana, bo to i tak się rozłoży za pare godzin
wciskał mi za to carbo z dextrozą (typek ze sklepu stacjonarnego kfd... robię im antyreklamę ale uj, zasłużyli sobie takim typem na kasie) i wtedy zaczęły się moje problemy z sercem. Zjadłem pół puszki i wyrzuciłem.
Generalnie Carbo to największy syf, jedzenie cukru, który nic nie daje, odnowa sił! regeneracja! BZDURY!!! ludzie byli najzdrowsi kiedy nie jedli żywności przetworzonej, nie było zbóż itp. A mięśnie nie są zbudowane z weglowodanów :wallbash: a większość myśli, że jak je będzie wpierniczać to im urosną...
na kfd jest pewien użytkownik:Ergo Sum kolo ma własne laboratorium, jest biochemikiem i pasajonuje się kulturystyką, polecam pytać go o wszystko

jest wiele innych mitów, cała masa w sumie, a nawet większość...
- właśnie jedzenie posiłków co 3h
- holesterol
- dyskryminowanie diet Dukana, Kwaśniewskiego itp. wymyślanie historii, że ludzie od tego umierają
nie chcę mi się szukać w pamięci
i cały IG generalnie to trochę kłamstwo, a nie tyle on sam jest błędny, co fakt, że ludzie nie wiedząc, że to tylko jedna z kilku składowych świadczących o wartości produktu!!!
Member
Feb 26 2013 12:47pm
Quote (JohnyCage @ 26 Feb 2013 19:43)
to, że jeszcze pół roku temu jak ćwiczyłem kolo mi wciskał, że np banan to się trawi 2h i po treningu nie ma co jeść banana, bo to i tak się rozłoży za pare godzin
wciskał mi za to carbo z dextrozą (typek ze sklepu stacjonarnego kfd... robię im antyreklamę ale uj, zasłużyli sobie takim typem na kasie) i wtedy zaczęły się moje problemy z sercem. Zjadłem pół puszki i wyrzuciłem.
Generalnie Carbo to największy syf, jedzenie cukru, który nic nie daje, odnowa sił! regeneracja! BZDURY!!! ludzie byli najzdrowsi kiedy nie jedli żywności przetworzonej, nie było zbóż itp. A mięśnie nie są zbudowane z weglowodanów  :wallbash:  a większość myśli, że jak je będzie wpierniczać to im urosną...
na kfd jest pewien użytkownik:Ergo Sum kolo ma własne laboratorium, jest biochemikiem i pasajonuje się kulturystyką, polecam pytać go o wszystko

jest wiele innych mitów, cała masa w sumie, a nawet większość...
- właśnie jedzenie posiłków co 3h
- holesterol
- dyskryminowanie diet Dukana, Kwaśniewskiego itp. wymyślanie historii, że ludzie od tego umierają
nie chcę mi się szukać w pamięci
i cały IG generalnie to trochę kłamstwo, a nie tyle on sam jest błędny, co fakt, że ludzie nie wiedząc, że to tylko jedna z kilku składowych świadczących o wartości produktu!!!

Ach, slyszalem o tym kolesii - dzisaij wlasnie czytalem, ze tez wzial pod lupe Cole Zero ( ktora, na etykiecie nie ma w ogole wegli - i ze mozna ja pic w czasie wlasnie tego 16h okienka - podobno zrobil badania i sie okazalo, ze troche jest upchane - nie sa to jakies duze ilosci, ale minimalnie jednak cos tam sie znajduje )
Go Back To Polska Topic List
Prev1222022212222222322243626Next
Add Reply New Topic New Poll