Quote (Matt1910Widzew @ 20 Dec 2011 20:18)
ok , zaraz przeczytam . Thanks
e/ Przeczytane.
Artykuł całkiem całkiem . Dość ciekawie i poprawnie napisane , ale bardzo ogólnie. Nic na temat skakanki
Poszukam tego art. gdzie wyczytałem , że krążenie ramionami to głupi pomysł na rozgrzewkę .
Quote (Grigo @ 20 Dec 2011 20:18)
Nie mam kasy na silke ani na uprawienie sztuk walki, ale kiedys chetnie bym sprobowal.
Sport to fajna sprawa, oprocz sprawnego ciala dziala pozytywnie na umysl. Jak mam tylko mozliwosc to jezdze na rowerze, gram w kosza

No i troszke cwicze w domku.
działa pozytywnie ponieważ podczas wysiłku wytwarzają się endorfiny, hormon szczęścia. Mi jazda na rowerze sprawia taką frajdę , że kupiłem porządny rower na jesień. A motywacją do ćwiczeń jest fakt , że na każdy sprzęt rower // siłownia uzbierałem sam

e/2 odnośnie krążenia ramion . Odp na pytanie czy skakanka jest dobrym rozwiązaniem na rozgrzewkę
Jednak jak pokazuje coraz więcej badań, mimo iż człowiek jest przystosowany anatomicznie do ruchu rotacyjnego w stawach, nie do końca jest on pożądany. Krążenia powodują hipermobilność w stawach przez nadmierne rozciągnięcie więzadeł. Taka sytuacja może mieć miejsce we wszystkich stawach m.in. kolanowym, skokowym, łokciowym, nadgarstkach. Przez co staw traci swoją stabilizację, a co za tym idzie nie działa jak powinien
fragment artykułu o rozgrzewce z forum SFD
This post was edited by rip_master2 on Dec 20 2011 12:33pm