Quote (t0xy @ 20 Oct 2011 20:31)
chce utrzymac mase 77-78kg
a wkurza mnie gdy jem 5-6 posilkow dziennie ( wiecej posilkow ale mniej jedzenia ) i polowa ląduje w klopie
jeśli nie zależy Ci na redukowaniu bądź zwiększaniu masy mięśniowej to po prostu jedz to na co masz ochotę i wtedy kiedy masz ochotę,
organizm się unormuje sam, nie powinieneś tracić masy mięśniowej
Quote (HillOvCypress @ 20 Oct 2011 20:51)
no wlasnie tak, barki i ramiona zawsze odstawaly u mnie od reszty. a hst odpada bo wlasnie skonczylem fbw :< wiem, ze wiecej =/= lepiej, w takim razie co proponujesz?
jeśli to ma być split to możesz coś na wzór 5x5 i HST - jako baza wyciskanie hantli ze zmienną intensywnością 2 x tydzień + dodatkowe ćwiczenie po 10 powtórzeń (unoszenie sztangi do brody i unoszenie sztangielek bokiem)
rozpiska 12/10/8 po 2 tygodnie na każdy mikrocykl, podobnie jak w HST i 5x5 dążysz do maksymalnych ciężarów dla danego zakresu powtórzeń
mikro 12- 2 serie wyciskania + 2 serie unoszenia, mikro 10 3 serie wyciskania + 2 serie unoszenia, mikro 8- 3 serie wyciskania + 3 serie unoszenia (wychodzi po 8 serii/tydz, 10serii/tydz, 12 serii/tydz, każde przez 2 tygodnie)
dla unoszeń też progresja, przy czym robisz co trening na zmianę
mam nadzieję, że coś z tego zrozumiałeś

druga opcja to jeden trening skupiający się na wyciskaniu, a drugi na unoszeniach - ja bym obstawał za 1 opcją