Quote (Rafi-14 @ Sep 8 2011 08:11pm)
d
Pisalem jedynie o narzadach plciowych, a nie o zatruciu organizmu, wymadrzac sie nie mam zamiaru, bo dosc dawno czytalem o tym artykul, ale do bezplodnosci trzeba o wiele mniej niz 3 puszki dziennie ( masz jakies pewne zrodlo to chetnie poczytam i przyznam sie do bledu) ;p . Nikomu nie zabraniam jesc tunczyka, tylko przestrzegalem przed wpieprzaniem codziennie ;].
Z całym szacunkiem, jednak to Ty o czymś tutaj wspominasz, a więc to Ty powinieneś podać źródło

Owszem, wspomina się o tym na rożnych stronach, jednak nigdzie nie jest wspomniane o konkretnej ilości rtęci w krwi człowieka potrzebnej do pozbawienia płodności, a tym bardziej o ilości tuńczyka, czy też innych ryb, która do tego prowadzi. Wydaje mi się, że skoro badania mówią, że przekroczenie 2,5kg tego typu ryb tygodniowo może odbić się na zdrowiu, to najprawdopodobniej zostało w tym uwzględnione wszystko to, co na te problemy zdrowotne się składa. Jaki byłby cel w informowaniu ludzi, że po zjedzeniu takiej ilości wyrośnie im trzecia ręka, nie wspominając, że po połowie tej dawki stracą możliwość rozmnażania? Tak na zdrowy rozum.
Jednak jak wspominałem, nie posiadam żadnych konkretnych artykułów na ten temat, konkretnych na tyle, by znaleźć w nich informację o możliwie największej ilości spożywanego tuńczyka, a jego wpływie na płodność jedzącego.