d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Body-building. The Second Official Thread. > Siłownia - Oficjalny Temat
Prev1134813491350135113523626Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 102.46
Sep 6 2011 03:31pm
Quote (toyo @ Sep 6 2011 10:26pm)
Ale w tym problem, że właśnie tłuszcz prawdopodobnie najefektywniej pali się właśnie HIITem.
Oczywiście zależy to jeszcze od tego jak zdefiniujesz efektywność.

Z wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/HIIT
"HIIT staje się bardzo popularną formą treningu nie tylko wśród sportowców, ze względu na jego korzystny wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej. Badania pokazują, że w porównaniu do klasycznych ćwiczeń aerobowych trening interwałowy prowadzi do spalenia nawet do trzech razy większej ilości tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym o połowę mniejszym wysiłku energetycznym i ponad połowę krótszym czasie treningu[1]."

Zawsze rozumiałem to jako: mniej tłuszczu spalisz w trakcie samego treningu, ale ostatecznie w ciągu doby wyjdziesz na tym korzystniej niż przy godzinnym kardio.

wyniki badan ktore przytoczyles a na ktorych wikipedia opiera swoje stwierdzenia dotycza porownania treningu wytrzymalosciowego vs HIIT w paleniu fatu. polecam je przeczytac dokladnie. ja natomiast pisalem o treningu na palenie fatu czyli typowym kardio jako najefektywniejszej metodzie. dlatego wikipedie nalezy czytac wraz z zrodlami a nie sama interpretacje wynikow.
Member
Gold: 4.00
Sep 6 2011 04:08pm
Dobra, nvm. d2jsp za bardzo miesza mi w głowie, ide doczytać reszte na SFD czy BF.
Pomieszałem troche aero i kardio.

This post was edited by toyo on Sep 6 2011 04:11pm
Member
Gold: 102.46
Sep 6 2011 04:16pm
Quote (toyo @ Sep 7 2011 12:08am)
Dobra, nvm. d2jsp za bardzo miesza mi w głowie, ide doczytać reszte na SFD czy BF.

dla mnie nie ma problemu. jesli chcesz moge doprecyzowac. generalnie chodzi o to ze ja porownywalem HIIT z innym treningiem niz wiki/badania na ktore wiki sie powoluje. ja --> HIIT vs kardio. wiki --> HIIT vs aeroby (wytrzymalosc).
stad zgadzam sie z wiki ze fat lepiej pali sie HIITem niz aerobami i w zwiazku z tym z Toba tez. jednak pisalem ze najlepiej pali sie kardio (czyt treningiem na spalanie fatu). jest to trening na poziomie 60-70% tetna maksymalnego.
HIIT to trening wydolnosciowy na poziomie 90%+ z fazami odpoczynku na poziomie 50%. reszte masz w poprzednim poscie
nasze nieporozumienie wynika z blednej definicji kardio

This post was edited by kapishon on Sep 6 2011 04:16pm
Member
Sep 6 2011 04:45pm
Wiem, właśnie się zorientowałem, nie siedzę od dawna w temacie, więc pomyliłem aero z kardio.
Myślałem, że sam pomyliłeś treningi i piszesz zupełnie o czymś innym, a to ja cały czas miałem w głowie aero vs hiit.

Odkąd zaczęły się studia brakowało mi czasu na siłownie, bieganie itp., ale już koniec wymówek ;)
Nie wiem ile ważę, chyba ok. 72-74 kg przy 172 cm, więc do końca września pasuje zbić ze 3-4 kg, a jak w październiku wrócę do Krakowa to już normalnie rozpiszę sobie żarcie i idę na siłownie.
Teraz zaczynam biegać, HIIT i aero na zmianę, z tym, że wole właśnie interwały, bo trucht po 10-15 minutach robi się po prostu nudny.
Member
Gold: 1.00
Sep 6 2011 04:50pm
apropo, macie jakies dobre silownie polecic w krakowie?
Member
Sep 6 2011 05:43pm
A gdzie masz mieszkanie albo akademik?
Ja do tej pory mieszkałem na Żabińcu na Konecznego, a od października najprawdopodobniej zaraz koło Placu Inwalidów.
Member
Sep 6 2011 05:53pm
bede mieszkal przy ulicy wroclawskiej, takze fajnie jakby bylo w tych okolicach. masz cos godnego uwagi do polecenia?
Member
Sep 6 2011 06:24pm
Gdzie mniej-więcej na wrocławskiej? Od strony Kleparza czy gdzieś na drugim końcu?
Ja mam zaklepane mieszkanie na krzyżówce łobzowskiej i słowackiego, w sumie koło Ciebie, więc możliwy jakiś browar za miesiąc.

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak wyglądają siłownie w centrum.
Dzisiaj sprawdzałem czy jest coś ciekawego i znalazłem kilka, ale to chyba takie bardziej fitness cluby dla dupeczek w bucikach nike, słuchawkami w uszach, ipodem na ramieniu, z personal trainerami i innymi cudami, a mnie to raczej średnio interesuje, zwłaszcza, że karnety są po 130-160 zł.
Mi potrzeba jakiejś zwykłej piwnicy z żelastwem i jakąś bieżnią albo rowerkiem, żeby się rozgrzać przed treningiem i troche poruszać w zimie.
http://www.silownia-krakow.com/ np. tutaj jest jakaś blisko mnie, karnet 70-80 zł, trzeba będzie przejść się po okolicy i zobaczyć jak to wygląda. Czasem wszystko zajebiście opisane w internecie, a później okazuje się np. że jest tłok jak skurwysyn i nie ma wolnej ławeczki albo są dwie na całą siłownie, a w ten dzień przyszły akurat jakieś 2 szczury robić klateczke i walą właśnie trzydziestą serię po 10 powtórzeń.
Dużo siłowni ma też np. pierwszy trening gratis i nie sprawdzają kim jesteś, u siebie chodziłem chyba ze 3 tygodnie po 3 razy w tygodniu metodą na "pierwsze wejście gratis", zanim mnie zapamiętali, a jeszcze w weekendy przychodziłem pobiegać.
Poza tym jak masz np. kumpli w akademikach to można się czasem fajnie wkręcić, ode mnie chodzili do DS Alfa koło AGH, bo jeden z nich tam mieszka, więc wjazd był za darmo, tylko w takich miejscach raczej nie ma cudów.

This post was edited by toyo on Sep 6 2011 06:25pm
Member
Sep 6 2011 06:29pm
od strony kleparza :) a z piwem nie ma problemu.
wlasnie tez szukam czegos "standardowego", placic 150zl za fitness bajery to raczej bezsens.
ta silownia co dales link jest w sumie wporzadku, miesieczny karnet 75zl, wyglada tez normalnie, takze trzeba bedzie sprawdzic.
Member
Gold: 2,773.03
Sep 6 2011 11:51pm
Pierwszy raz zrobiłem sobie dzisiaj szejka na śniadanie; wjebałem 60g płatków owsianych, 250ml mleka, dwa jajka i 65g odżywki. Nie było tak źle, da się to w sumie pić, chociaż pewien niesmak z daleko zakorzenionym odruchem wymiotnym pozostaje. Jedyne, co mnie odrzuciło, to końcowa faza picia - te pieprzone płatki owsiane osiadły na dnie i zrobiła się taka papka, którą dało się w siebie wlać bez większych problemów, jednak między zębami zgrzytało. Ohyda.
Go Back To Polska Topic List
Prev1134813491350135113523626Next
Add Reply New Topic New Poll