d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Body-building. The Second Official Thread. > Siłownia - Oficjalny Temat
Prev1134713481349135013513626Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 102.46
Sep 6 2011 06:08am
Quote (tamburyn @ Sep 6 2011 02:04pm)
a jesli musze zrobić jedno przy drugim? :rolleyes:

powiem CI tak: ja tak robilem przez pol roku i jedyne co to krecilo mi sie w glowie i pare razy rzygalem po treningu, ale to pewnie dlatego ze robilem 1 h cardio i 1,5h silowki :baby: ogolnie ja nie polecam i raczej kazdy "znawca" tez Ci to bedzie odradzal
Member
Gold: 977.51
Warn: 100%
Sep 6 2011 06:10am
pytanie zimeczki,tydzien temu w sobote naderwalem sciegno z tylu uda robiac mc
odczuwalem bol przy chodzniu,przy schylaniu,jak musailem ubrac skarpety,buty.
po tygodniu poczulem poprawe,nie odczuwam bolu przy chodzniu,schylaniu sie.
jak dluga przerwe musze zrobic ,zeby wrocic do treningow?
Member
Gold: 48.33
Sep 6 2011 06:12am
Quote (kapishon @ 6 Sep 2011 14:08)
powiem CI tak: ja tak robilem przez pol roku i jedyne co to krecilo mi sie w glowie i pare razy rzygalem po treningu, ale to pewnie dlatego ze robilem 1 h cardio i 1,5h silowki  :baby:  ogolnie ja nie polecam i raczej kazdy "znawca" tez Ci to bedzie odradzal

W tej chwili robię ok. 40 minut interwałów + siłówka z rozgrzewką = ok. 45 minut.
Przy pierwszej serii jest ciężko, ale później się rozkręcam.

Czy kiedy ćwiczyłeś wg tego wzoru, miałeś duże spadki w mięśniach?
Member
Gold: 24,735.00
Sep 6 2011 06:18am
nareszcie pierwszy raz od 1,5 roku zobaczyłem dzisiaj na wadze mniej niż 80 kg :)

zrzuciłem 10-11 kg w 1,5 miesiąca, jeszcze 5 kg i będzie git.
Member
Gold: 3,978.00
Sep 6 2011 07:37am
Quote (tamburyn @ Sep 6 2011 02:12pm)
W tej chwili robię ok. 40 minut interwałów + siłówka z rozgrzewką = ok. 45 minut.
Przy pierwszej serii jest ciężko, ale później się rozkręcam.

Czy kiedy ćwiczyłeś wg tego wzoru, miałeś duże spadki w mięśniach?

robisz 40 minut interwalow? :D to chujowo je chyba robisz :D
Member
Gold: 2,773.03
Sep 6 2011 12:59pm
Quote (kapishon @ Sep 6 2011 01:27pm)
co do treningu HIIT to jest to trening nakierowany na zwiekszenie wydolnosci serca a zatem na poprawe kondycji a nie na spalanie tluszczu. zreszta sama nazwa na to wskazuje. najefektywniejsze uruchamianie rezerwy lipidowej nastepuje przy wydluzonym wysilku o umiarkowanej intensywnosci (~70 % max tetna)

Uważasz więc, że przy treningu HIIT tłuszcz nie jest spalany? To jedna z najszybszych i najpopularniejszych metod palenia fatu, nie wiem skąd Ci się wzięło, że się przy tym nie spala. Każda istniejąca w sieci strona z badaniami naukowymi, a także wszystkie inne podrzędne strony o tematyce treningowej, wyraźnie zaznaczają rolę tego treningu w przypadku spalania tkanki tłuszczowej.
Kondycja swoją drogą, ale palisz przy tym jak ruski czołg.

Member
Gold: 102.46
Sep 6 2011 01:21pm
Quote (dan_07 @ Sep 6 2011 08:59pm)
Uważasz więc, że przy treningu HIIT tłuszcz nie jest spalany? To jedna z najszybszych i najpopularniejszych metod palenia fatu, nie wiem skąd Ci się wzięło, że się przy tym nie spala. Każda istniejąca w sieci strona z badaniami naukowymi, a także wszystkie inne podrzędne strony o tematyce treningowej, wyraźnie zaznaczają rolę tego treningu w przypadku spalania tkanki tłuszczowej.
Kondycja swoją drogą, ale palisz przy tym jak ruski czołg.

co do treningu HIIT to jest to treningnakierowany na zwiekszenie wydolnosci serca a zatem na poprawe kondycji a nie na spalanie tluszczu. zreszta sama nazwa na to wskazuje. najefektywniejsze uruchamianie rezerwy lipidowej nastepuje przy wydluzonym wysilku o umiarkowanej intensywnosci (~70 % max tetna)

moj cytat jednoznacznie mowi ze HIITnakierowany jest na poprawe kondycji co nie znaczy ze nie pali fatu. dalej --> najefektywniej fatu nie pali sie HIITem. co nie znaczy rowniez ze HIIT nie pali fatu dobrze lub bardzo dobrze. na poczatku swojej drogi z treningamikazdy typ treningu powoduje spalanie fatu. dopiero im dluzszy staz tym treningi poza strefa palenia fatu powoduja ze spalamy go coraz mniej. ale zarowno trening HIIT jak i lekkie kardio pala fat lepiej lub gorzej. efekt afterburn (palenie fatu nawet po zakonczeniu treningu) ktory jest tak chetnie przypisywany do HIITa wystepuje przy treningu kardio w wyzszym stopniu. treningu HIIT nie mozna robic na czczo a to przez wysoki efekt kataboliczny natomiast kardio mozemy. HIITa nie laczymy z treningiem silowym a kardio mozemy. HIITA nie mozemy robic dluzej niz 20 minut zatem nie spalimy tyle co przy 40 minutowym kardio. te wszystkie ujemne strony treningu HIIT powoduja ze nie jest to najefektywniejszy sposob palenia fatu. trening kardio jest. ale tak jak napisalem --> nigdzie w moim poscie nie ma informacji ze HIIT nie pali fatu

This post was edited by kapishon on Sep 6 2011 01:24pm
Member
Gold: 48.33
Sep 6 2011 02:14pm
Quote (gierolpelnakurwa @ 6 Sep 2011 15:37)
robisz 40 minut interwalow? :D to chujowo je chyba robisz :D

nosz kurwa nie powiedziałem, że napierdalam jak dzik :)
po prostu coś na wzór interwałów zamiast jednakowego tempa :P
Member
Gold: 4.00
Sep 6 2011 02:26pm
Quote (kapishon @ 6 Sep 2011 20:21)
moj cytat jednoznacznie mowi ze HIITnakierowany jest na poprawe kondycji co nie znaczy ze nie pali fatu. dalej --> najefektywniej fatu nie pali sie HIITem. co nie znaczy rowniez ze HIIT nie pali fatu dobrze lub bardzo dobrze. na poczatku swojej drogi z treningamikazdy typ treningu powoduje spalanie fatu. dopiero im dluzszy staz tym treningi poza strefa palenia fatu powoduja ze spalamy go coraz mniej. ale zarowno trening HIIT jak i lekkie kardio pala fat lepiej lub gorzej. efekt afterburn (palenie fatu nawet po zakonczeniu treningu) ktory jest tak chetnie przypisywany do HIITa wystepuje przy treningu kardio w wyzszym stopniu. treningu HIIT nie mozna robic na czczo a to przez wysoki efekt kataboliczny natomiast kardio mozemy. HIITa nie laczymy z treningiem silowym a kardio mozemy. HIITA nie mozemy robic dluzej niz 20 minut zatem nie spalimy tyle co przy 40 minutowym kardio. te wszystkie ujemne strony treningu HIIT powoduja ze nie jest to najefektywniejszy sposob palenia fatu. trening kardio jest. ale tak jak napisalem --> nigdzie w moim poscie nie ma informacji ze HIIT nie pali fatu

Ale w tym problem, że właśnie tłuszcz prawdopodobnie najefektywniej pali się właśnie HIITem.
Oczywiście zależy to jeszcze od tego jak zdefiniujesz efektywność.

Z wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/HIIT
"HIIT staje się bardzo popularną formą treningu nie tylko wśród sportowców, ze względu na jego korzystny wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej. Badania pokazują, że w porównaniu do klasycznych ćwiczeń aerobowych trening interwałowy prowadzi do spalenia nawet do trzech razy większej ilości tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym o połowę mniejszym wysiłku energetycznym i ponad połowę krótszym czasie treningu[1]."

Zawsze rozumiałem to jako: mniej tłuszczu spalisz w trakcie samego treningu, ale ostatecznie w ciągu doby wyjdziesz na tym korzystniej niż przy godzinnym kardio.
Member
Gold: 2,773.03
Sep 6 2011 02:32pm
Quote (kapishon @ Sep 6 2011 09:21pm)

Rozumiem, poleciłem jednak HIIT w sposób jak najbardziej neutralny, a po Twojej odpowiedzi miałem lekko mieszane uczucia, choć fakt, od strony czysto składniowej masz rację. Kwestia też tego, ile osób używa faktycznie HIIT'u do zwiększania wydolności organizmu, a ile traktuje go jako dodatkowy spalacz, wrzucając go gdzieś po południu, na kilka godzin po porannym kardio.
HIIT jest o tyle dobry w swoich minusach, że nie jest czasochłonny i na tyle - wbrew pozorom - energochłonny; napieprzysz się zdrowo, jednak najczęściej w środku dnia, będąc rześkim i świadomym swych funkcji organizmu, traktując go jako typowy trening, a nie przedśniadaniowy rozbudzacz, który bezpośrednio kojarzy Ci się z łóżkiem i zjebanym porankiem.
Go Back To Polska Topic List
Prev1134713481349135013513626Next
Add Reply New Topic New Poll