Quote (Redel @ Sep 6 2011 08:12am)
Łaj?

Ćwiczę 2 miesiące i chciałem zrzucić trochę sadełka, które nazbierało mi się po wypadkach przez które jakiś czas nie mogłem być aktywny fizycznie i teraz kombinuję jak zrzucić brzuch.
Atm 187cm na 90 kg.

Samo ćwiczenie nic nie daje, jedynie waga się zwiększa a tłuszczyk nie spada
Znajomy, który chodzi od 15 lat na siłownię (nigdy nie brał żadnych sterydów czy innego badziewia) polecił mi HMB, mówi, że brał to kiedyś i na początek jest dobre.
Więc co o tym sądzić?
Zapewne tak jak na siłownię wszedł, tak już tam został, żyjąc do dziś dzień w umysłowym ciemnogrodzie. To, że ktoś ćwiczy x lat, nie musi od razu oznaczać, że ma w tej materii jakiekolwiek pojęcie. W zasadzie często można zaobserwować koksów starej daty, którzy mają naprawdę gówniane pojęcie, jakkolwiek dobrze by nie wyglądali, gdy z kolei "młodzież", która macha siłowo od kilkunastu miesięcy, przy użyciu internetu i najnowszych badań chłonie wiedzę związaną z tym sportem niczym gąbka.
Wracając do tematu HMB:
Kreider RB, Ferreira M, Wilson M, Almada AL.
Department of Human Movement Sciences & Education, The University of Memphis, TN 38152, USA. kreider.richard@coe.memphis.edu
Calcium beta-hydroxy-beta-methylbutyrate (HMB) supplementation has been reported to reduce muscle catabolism and promote gains in fat-free mass and strength in subjects initiating training. However, whether HMB supplementation promotes these adaptations in trained athletes is less clear. This study examined the effects of HMB (as the calcium salt) supplementation during resistance training (6.9+/-0.7 hr x wk(-1)) on markers of catabolism, body composition and strength in experienced resistance-trained males. In a double-blind and randomized manner, 40 experienced resistance-trained athletes were matched and assigned to supplement their diet for 28 d with a fortified carbohydrate/protein powder containing either 0, 3 or 6 g x d(-1) of calcium HMB. Fasting venous blood and urine samples, dual energy X-ray absorptiometer-determined body composition, and isotonic bench press and leg press one repetition maximums (1 RM) were determined prior to and following 28 d of supplementation. HMB supplementation resulted in significant increases in serum and urinary HMB concentrations. However, no statistically significant differences were observed in general markers of whole body anabolic/catabolic status, muscle and liver enzyme efflux, fat/bone-free mass, fat mass, percent body fat, or 1 RM strength. Results indicate that 28 d of HMB supplementation (3 to 6 g x d(-1)) during resistance-training does not reduce catabolism or affect training-induced changes in body composition and strength in experienced resistance-trained males.