Quote (bl0chu @ Sep 3 2011 02:43pm)
Mozliwe, ze jest tak jak mowisz, ale wydaje mi sie ze ta kofeina ma dosc znikomy wplyw, nie sadze zeby laczyli ja z kreatyna, gdyby mialo nie byc efektow (choc jak wiadomo kasa>klient). Ja np nie odczuwam roznicy miedzy dniem kiedy biore krete i pije kawe, a dniem bez kawy.
Istotny jest odstęp czasowy pomiędzy wypiciem kawy, a zażyciem kofeiny. Jeżeli po treningu wziąłbyś kreatynę, zapijając ją kawą, to wtedy osiągasz zerowy efekt z zażycia kreatyny. Poza tym kofeina gryzie się z czystym monohydratem, w przypadku stacków kreatynowych sprawa ma się nieco inaczej; potrzeba bardzo dużej dawki kofeiny (rzędu 2-3 mocnych kaw dziennie), by działanie stacku zostało osłabione/kompletnie zniwelowane. W sieci jest całkiem sporo artykułów na ten temat, jedne mówią, że kofeina z kreatyną, czy też stackami, gryzie się na tyle mocno, że powinno porzucić się picie napojów zawierających kofeinę, inne zaś podchodzą do tego z większym dystansem. W obu przypadkach kofeinowo-kreatynowe obozy powołują się na badania, tak więc ciężko z w tej sprawie o pełen obiektywizm. Obecnie jestem na mono i zrezygnowałem w pełni z kofeiny, chociażby ze względu na oczywiste zrzuty wody z organizmu.
@topic:
http://www.creatinemonohydrate.net/creatine_newsletter_19.html - chyba najbardziej przystępna strona poświęcona kreatynie, polecam.