Quote (Kaam @ Aug 31 2011 12:49am)
Wg. tego wyszło mi ok. 2700kcal.
Przekopałem cały internet i sam już nie wiem.. Niektórzy piszą, że ektomorfik ma jeść ponad 4000kcal, niektórzy jeszcze inaczej.
Jak są Wasze opinie?
Każda nadwyżka kaloryczna skutkuje zalewaniem ciała tłuszczem. Przy 4 tysiącach kalorii dziennie (w ogóle nie wiem, o której trzeba jeść pierwszy posiłek, żeby przed tą 24 położyć się spać), będziesz łapał bardzo czysty fat, który obok masy mięśniowej nie leżał. Należy zrozumieć, że przy odpowiedniej diecie i ćwiczeniach nie będziemy łapali 2kg tygodniowo, to technicznie niemożliwe. Jeżeli będziesz wbijał kilogram miesięcznie, to znaczy że wszystko jest w jak najlepszej postaci i nie ma co kombinować. Z początku masa idzie zajebiście szybko, obwody ruszą ładnie z miejsca, po 3-4 miesiącach dojdziesz do momentu, w którym wbicie kolejnego kg/cm będzie zwyczajnie bardzo trudne. W tym momencie sporo osób się zniechęca, bo skoro do zeszłego miesiąca rosło jak na drożdżach, to czemu teraz jest inaczej.
Scooby z linku, który Ci podali, wspominał w jednym ze swoich filmików, że przeciętny człowiek jest w stanie roku wbić 5kg 100% czystej masy mięśniowej. Także jedz tyle, ile musisz, bez robienia sobie tysięcznej nadwyżki kalorycznej, bo w przyszłości będziesz walczył nie z robieniem masy, a ze spalaniem tłuszczu, pod którym będzie ten sam wieszak, co i na początku.