d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Body-building. The Second Official Thread. > Siłownia - Oficjalny Temat
Prev1131813191320132113223626Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 0.00
Warn: 30%
Aug 18 2011 08:33am
Quote (Leothyr @ Aug 18 2011 02:29pm)
Tak, jestem, ćwiczę w chuj kardio i aerobów, zrzucam tłuszczyk, planuję redukcję do ~8-9% bf, bo mnie kurwa do kosmicznego poziomu 17% zalało :D

E: Jeszcze takie małe pytanko - czy robię dobrze - najpierw 10-15 minut rozgrzewki - jakieś rozciąganie, podskoki, itepe, potem intensywny trening siłowy, np 3-4 x max ciężar w MC, wiosłowaniu, na skośnej, młotki i żołnierskie, po czym wskakuję na Orbitreka i ćwiczę godzinę. Co o tym sądzicie? Jak skutecznie tym spalę tłuszcz?
Iso porady, bo nie jestem żadnym ekspertem :)

aeroby po treningu silowym to nie za dobry pomysl, poczekaj bo mam gdzies zachowana wypowiedz kapishona na ten temat. zaraz zacytuje
Member
Warn: 30%
Aug 18 2011 08:37am
Quote (kapishon @ Feb 7 2011 07:19pm)
na to pytanie mozna odpowiedziec krotko i prosto i zgodnie z powszechna opinia i pewnie wtedy wszyscy byliby zadowoleni gdybym tak zrobil.
ja jednak mam swoje zdanie na ten temat i juz chyba nie raz nie dwa pisalem o tym tutaj. jezeli chcemy na powaznie myslec o spalaniu fatu to:
po 1 aeroby robimy nie PO treningu silowym a PRZED i to sporo przed a najlepiej wczesnie rano przed sniadaniem. po silowce nasz organizm najbardziej potrzebuje shake'a i odpoczynku a nie kolejnej męki.
druga sprawa to czas. co by tu nie gadac i tak znajda sie tacy co to twierdza ze spalanie fatu mozna przyspieszyc podkrecajac metabolizm. ja mowie ze to wierutna bzdura a juz zwlaszcza przy treningu silowym. (pisalem juz ze za zainicjowanie spalania fatu odpowiedzialne sa hormony a jak wiemy mechanizmy hormonalne potrzebuja czasu na zadzialanie. jedyny sposob na pewne przyspieszenie to przedluzony skrajny głód glukozowy czyt. hypoglikemia)
owszem nasz metabolizm jest szybszy jak cwiczymy silowo niz jak nic nie robimy, ale wolniejszy niz np u sprinterow. dlatego tez nigdy sprinter nie bedzie tak silny a silacz nie bedzie sprinterem. konkluzja jest taka ze fat zaczynamy spalac po ~30 minutach aerobow. powie ktos: no przeciez po treningu silowym wlasnie mozemy juz tylko palic fat bo wegle juz poszly sie jebac. owszem, tylko poza tym co juz wyzej napisalem to aeroby po treningu silowym wydluzaja czas regeneracji miesni. a tego chyba nie chcemy. natomiast przed treningiem są wrecz nieslychanie pomocne poniewaz przygotowuja nasz organizm do wysilku na caly dzien. nastepna sprawa to tetno ktore jest wrecz decydujaca kwestia tutaj i wielu instruktorow fitness moze to potwierdzic. otoz kazdy z nas ma pewien przedzial tetna w ktorym najefektywniej spala tluszcz w zaleznosci glownie od: wieku, masy ciala, BMR, or max i min HR (puls) oraz liczbe godzin treningu na tydzien. wklepujemy te dane w jakis randomowy kalkulator ktory podaje nam przedziały tetna. z grubsza: spoczynkowy, "pobudzony", sredni, silnie pobudzony i maksymalny. fat palimy w srednim przedziale ktory nalezy stale utrzymywac podczas calego treningu aerobowego. tyle ze sredni dla jednej osoby moze byc 130 a dla innej 150. to wlasnie wylicza na klakulator i podkreslam ma to kolosalne znaczenie. to chyba tyle. mam nadzieje ze naswietlilem nieco ten temat :baby:

/e aha no nie napisalem ile: zaczynamy zalozmy od 10 min palenia fatu dochodzac do okolo 60 minut na dzien w stanie bardzo zaawansowanym. co sumarycznie daje od 40 minut do 1,5 h tetna w srednim przedziale.

prosze
Member
Gold: 1.00
Aug 18 2011 08:41am
Quote (Leothyr @ Aug 18 2011 04:29pm)
Tak, jestem, ćwiczę w chuj kardio i aerobów, zrzucam tłuszczyk, planuję redukcję do ~8-9% bf, bo mnie kurwa do kosmicznego poziomu 17% zalało :D

E: Jeszcze takie małe pytanko - czy robię dobrze - najpierw 10-15 minut rozgrzewki - jakieś rozciąganie, podskoki, itepe, potem intensywny trening siłowy, np 3-4 x max ciężar w MC, wiosłowaniu, na skośnej, młotki i żołnierskie, po czym wskakuję na Orbitreka i ćwiczę godzinę. Co o tym sądzicie? Jak skutecznie tym spalę tłuszcz?

Nigdy nie dbałem o brak otłuszczenia, po prostu po dwóch latach ćwiczeń na masę i nie odmawiania sobie niczego osiągnąłem taki wynik, i aż mi niedobrze na siebie patrzeć, a dziewczyna nazywa mnie misiem ;]

jesli celem jest redukcja to daj normalny fbw z samymi wielostawowymi cwiczeniami, ale z ciezarem tez nie przesadzaj bo jestes na deficycie kalorycznym i nie ma co katowac organizmu za bardzo. ale mimo wszystko trening ma byc intensywny, na redukcji pelni on forme antykatabolika, treningiem chronisz miesnie.
mozesz np cos takiego dac:
A
przysiady ze sztanga 4x
podciaganie nachwyt szeroko zamiennie z wioslowaniem 4x
pompki na poreczach 4x
wyciskanie stojac 4x

B
wykroki 4x
mc 4x
wyciskanie na skosie dodatnim 4x
podciaganie sztangi wdluz tulowia 4x

aeroby po treningu 30 minut maksymalnie, wiecej nie ma sensu. mozesz tez w dni nietreningowe robic aeroby na czczo, tylko warto by bylo w jakies bcaa sie zaopatrzyc, chyba ze ci nie zalezy na miesniach.

Quote (HillOvCypress @ Aug 18 2011 04:33pm)
aeroby po treningu silowym to nie za dobry pomysl, poczekaj bo mam gdzies zachowana wypowiedz kapishona na ten temat. zaraz zacytuje

o ile przy treningu na mase mozna by dyskutowac nad sensem aerobow po treningu (ja osobiscie robie, tylko trzeba dobrej suplementacji okolotreningowej) to przy redukcji nie ma zadnych przeciwskazan.

Member
Gold: 102.46
Aug 18 2011 08:52am
Quote (Shald @ Aug 18 2011 04:41pm)
jesli celem jest redukcja to daj normalny fbw z samymi wielostawowymi cwiczeniami, ale z ciezarem tez nie przesadzaj bo jestes na deficycie kalorycznym i nie ma co katowac organizmu za bardzo. ale mimo wszystko trening ma byc intensywny, na redukcji pelni on forme antykatabolika, treningiem chronisz miesnie.
mozesz np cos takiego dac:
A
przysiady ze sztanga 4x
podciaganie nachwyt szeroko zamiennie z wioslowaniem 4x
pompki na poreczach 4x
wyciskanie stojac 4x

B
wykroki 4x
mc 4x
wyciskanie na skosie dodatnim 4x
podciaganie sztangi wdluz tulowia 4x

aeroby po treningu 30 minut maksymalnie, wiecej nie ma sensu. mozesz tez w dni nietreningowe robic aeroby na czczo, tylko warto by bylo w jakies bcaa sie zaopatrzyc, chyba ze ci nie zalezy na miesniach.

o ile przy treningu na mase mozna by dyskutowac nad sensem aerobow po treningu (ja osobiscie robie, tylko trzeba dobrej suplementacji okolotreningowej) to przy redukcji nie ma zadnych przeciwskazan.

prawda choc nolens volens tracimy jednoczesnie mase miesniowa poprzez przyspieszanie katabolizmu a co najmniej uposledzamy zachowanie istniejacej masy miesniowej
Member
Gold: 1.00
Aug 18 2011 08:56am
Quote (kapishon @ Aug 18 2011 04:52pm)
prawda choc nolens volens tracimy jednoczesnie mase miesniowa poprzez przyspieszanie katabolizmu a co najmniej uposledzamy zachowanie istniejacej masy miesniowej

zgadzam sie, mimo wszystko wiekszosc zalezy od naszych priorytetow, dostepnych srodkow, czasu. mnostwo zawodowych czy nie zawodowych kulturystow robi aeroby po treningu czy to przy redukcji, czy to normalnie robiac mase i jednoczesnie dbajac o nie zalanie sie, ale to juz przy zupelnie innej suplementacji, i "suplementacji" ;) jak ktos nie ma czasu robic aerobow na czczo to zostaje jedynie po treningu, bo robiac w trakcie dnia nie bedzie mial zadowalajacych efektow, na poczatku moze tak ale potem sie zatrzyma.
Member
Gold: 96.00
Warn: 80%
Aug 18 2011 09:06am
Quote (Leothyr @ 18 Aug 2011 16:29)

Nigdy nie dbałem o brak otłuszczenia, po prostu po dwóch latach ćwiczeń na masę i nie odmawiania sobie niczego osiągnąłem taki wynik, i aż mi niedobrze na siebie patrzeć, a dziewczyna nazywa mnie misiem ;]

w jaki sposob mierzyles % fata ?

ja aktualnie robie masówke ale chciałbynm jednocześnie jakoś fatu troche sie wyzbyc
jako ze jestem laikiem to mam pytanie
czy bieganie z rana ma sens ? nie zaczne spalac miesni wtedy ktore z takim trudem buduje?
w jakie dni robic aoroby, w wolne od treningu ? i o ile obnizac spozycie wegli/kcal w dni nietreningowe

This post was edited by elkabel on Aug 18 2011 09:13am
Member
Gold: 21,979.00
Aug 18 2011 09:24am
Co do aerobów z rana na czczo to bym chyba zemdlał. Robiłem aeroby po siłowym i nie narzekałem, spaliłem bardzo dużo. Po siłowym piłem vitargo lub jadłem rozgotowany ryż, + hydrolizat i katabolizm załatwiony, po aerobach w domu od razu posiłek.

btw. po urlopie byłem tylko 2 razy na siłowni, a mam zapłacone do lipca...
Member
Gold: 10,258.00
Aug 18 2011 04:12pm
Quote (Leothyr @ Aug 18 2011 04:29pm)
intensywny trening siłowy, np 3-4 x max ciężar w MC, wiosłowaniu, na skośnej, młotki i żołnierskie, po czym wskakuję na Orbitreka i ćwiczę godzinę. Co o tym sądzicie? Jak skutecznie tym spalę tłuszcz? Iso porady, bo nie jestem żadnym ekspertem :)

a co z siadami?
Member
Warn: 20%
Aug 18 2011 04:26pm
Quote (bl0chu @ Aug 18 2011 11:12pm)
a co z siadami?

Ech, całe życie trenowałem nogi (judo, taekwondo - miliardy przysiadów, przysiadów z ludźmi na plecach, czy na 1 nodze) aż rozjebałem stawy, miałem pierwszy stopień chondramalacji, spluszowacenie chrząstki.
Od tego czasu musiałem odpuścić jakiekolwiek ćwiczenia siłowe nóg.
A i tak są dość nieproporcjonalnie duże i silne w porównaniu do reszty ciała :/ (na suwnicy cisnąłem 250x8, przysiad z 110 kg na plecach gdy ważyłem ~90 i na klatę brałem 75 może dwa razy, ogólnie napierdalałem jak na mnie)
Więc mimo omijania tego boostera testosteronu, po prostu nogi muszę zostawić w spokoju.

Quote (elkabel @ Aug 18 2011 04:06pm)
w jaki sposob mierzyles % fata ?

ja aktualnie robie masówke ale chciałbynm jednocześnie jakoś fatu troche sie wyzbyc
jako ze jestem laikiem to mam pytanie
czy bieganie z rana ma sens ? nie zaczne spalac miesni wtedy ktore z takim trudem buduje?
w jakie dni robic aoroby, w wolne od treningu ? i o ile obnizac spozycie wegli/kcal w dni nietreningowe

W aptece mierzyłem na takiej maszynce :P

Quote (Shald @ Aug 18 2011 03:41pm)

/ker na wielkość mięśni, może zabluźnię w oczach wszystkich koksów tutaj, ale moje obecne mi wystarczą, nawet jak spadną to /wyjebane, chciałbym je teraz po prostu wyrzeźbić :)

This post was edited by Leothyr on Aug 18 2011 04:27pm
Member
Gold: 373.32
Warn: 10%
Aug 18 2011 04:34pm
Od kilku miechow cwicze w domu. Orbitrek+rozciaganie, pompki, brzuszki itp itd. Zbilem ze 102 do 90. Planuje zapisac sie na silke i mam pytanie czy aeroby z treningiem silowym to dobre rozwiazanie? Czytalem, ze swietne polaczenie. Chce nabrac troszke masy miesniowej+ kondycje.

Go Back To Polska Topic List
Prev1131813191320132113223626Next
Add Reply New Topic New Poll