Quote (Shald @ Aug 9 2011 12:31am)
czy takie masci dzialaja, na wszlkiego rodzaju nadwyrezenia miesni etc? to pewnie przez niedokladna rozgrzewke, ale czasami przy robieniu klatki mam strasznie dokuczliwy bol w tyle ramienia, cos wlasnie jakby nadwyrezenie miesnia.
arcalen i reparil dzialaja przeciwzapalnie przeciwbolowo resorbuja wysieki okolostawowe i wybroczyny (np przy stluczeniach) przyspieszaja regeneracje, polepszaja elastycznosc skory, zwiekszaja ukrwienie. arcalen dodatkowo mozna uzywac do masazu sporotowego. jesli chodzi o jakies urazy miesni to nie spodziewalbym sie cudow. tu raczej polecilbym masc rozgrzewajaca typu bengaj. dobrze jest rozmasowac miesnie/miesien przed treningiem (oczywiscie poza rozgrzewka). mozna tez stosowac oklady z altacetu.
Quote (sYa_TPS @ Aug 9 2011 12:31am)
Kapishonie! Możesz się wypowiedzieć na temat treningu ( liczba powtórzeń ) 12,10,8 vs rampa ( 10,10,10 )? Imo #2 > #1, czytałem o tym kiedyś, chodzi o układ nerwowy itp.
rampa jest ogolnie dobra ale zalezy co potrzebujesz. sile zbudujesz szybciej na 12/10/8. rampa to bardziej adaptacyjnie i dlugofalowo. ale ja tego raczej nie stosuje. przy treningu typowo silowym liczy sie zmiennosc stymulacj zarowno obciazenia i powtorzen. dorzucamy zmiane kolejnosci cwiczen, chwytu, negatywy etc