Quote (Zombek @ Jul 31 2011 02:31pm)
Proszę o pomoc tutejszych znawców

Jako że chciałem się odpowiednio przygotować na jesienny sezon biegowy i przy okazji kontynuować trening na triathlon pojawiło się parę pytań.
Mój tydzień wygląda tak- od poniedziałku do soboty o 5:00 na czczo 4 km bieg wolnym tempem na rozruszanie + ćwiczenia w warunkach domowych (podciąganie, pompki, brzuszki etc.) śniadanie jazda na rowerze 12,5 km do pracy+ 12 godzin w pracy na budowie ^^ i powrót na rowerze
Trening po pracy:
PON- Siłownia( klata biceps przedramię brzuch nogi) + rower
WT- bieg 10 KM + streching
ŚR- Siłownia(Plecy góra, dół, barki, triceps) + pływanie + rower
CZW- Bieg- przebieżka + aeroby + streching
PT- Siłownia( klata biceps przedramię brzuch nogi) + pływanie + rower
SOB- Interwały
NIE- tylko dłuższy bieg 20+ km + streching
Zawsze po bieganiu staram się dokładać ćwiczenia te z rana ( jak mam siły to robię je wg. tabaty)
Więc moje pytania:
1.Czy aktualny zestawi ćwiczeń pasuje? i się nie wyklucza?
2.Czy trening na siłowni może być? (chodzi o zestawienie partii które ćwiczę w dany dzień)
3.Czy mam dalej ćwiczyć na czczo? Czy jeść śniadanie przed? ( aktualny poziom tłuszczu mi odpowiada więc mogę spalać teraz mięśnie)
4.Poproszę o rozpiskę diety na cały tydzień

bez supli i innych- zdam się na naturę i swoje zdolności kulinarne

Jeśli chodzi o dietę koktajle mile widziane

E: i jeszcze jedno pytanie jaki mam prowadzić trening na siłowni? siła? rzeźba? wytrzymałość?
pomijając nogi bo moje potrzeby do biegania często się zmieniają ^^
dobrze zrozumialem, ze twoj standardowy dzien wyglada tak?: bieganie na czczo, cwiczenia w domu, 12 km do pracy - w pracy 12h na budowie, potem znowu silownia, po silownii rowerek a potem plywanie?
o stary, takie cos to jest jak proszenie sie o przetrenowanie. zdecydowanie za duzo tego. jesli chcesz cwiczyc na silownii, to juz odpusc sobie bezsensowne machanie ciezarami w domu, chodzi mi o te pompki podciagania etc. kolejna sprawa: jesli biegasz na czczo, to juz odpusc sobie ten rowerek po silownii. rozumiem ze chcesz budowac wytrzymalosc na zawody, ale z taka intensywnoscia nie dotrwasz do tych zawodow. kolejna sprawa: split bedzie bez sensu, nie znam sie na dziedzinie sportowej ktora uprawiasz ale jakis trening ogolnorozwojowy bedzie imo najlepszy.
zobacz act, czy fbw - szczegolnie najwazniejsze sa zlozone cwiczenia, calkowiscie odpusc wszelkie izolacje, bo sa ci do niczego nie potrzebne w tym wypadku.
jesli nie zalezy ci na utracie tk tluszczowej, to bron boze przed aerobami na czczo - popalisz miesnie i zrobisz wiecej szkody niz pozytku.
polecal bym cos takiego:
rano wstajesz pozniej niz zwykle, jesz sniadanie i jedziesz normalnie do pracy, po pracy w pon/sr/pt robisz fbw na silownii, a wieczorem mozesz na basen jak starczy czasu. w dni nietreningowe najlepiej interwaly, tabata, zalezy na co masz ochote.
no i dobra dieta przedewszystkim, nie chce mi sie rozpisywac ale staraj sie przedewszystkim o duza podaz bialka, czyli w kazdym posilku musi byc jakies mieso, jaja, ryby, odzywka bialkowa. duzo dobrych jakosciowo weglowodanow, platki owsiane, ryz, kasza etc.
suple tez beda wskazane, uprawiasz intensywny sport to jest to prawie mus. przedewszystkim dobry preparat multiwitaminowy, np multiplesport olimpu, jakas odzywka bialkowa i carbo to jest podstawa.