iponon írtam a milyen gépet topicba egy wall of textet, de betolom ide is, mert itt is van létjogosultsága
WALL OF TEXT KÖVETKEZIK
Crossfire/sli/2gpus rendszer alatt nincs olyan, hogy egy 4 magos processzor játék alatt processzorlimitet kapjon. Ha játékra kezd összerakni az ember egy pct a következőképpen kell építkezni, ha megvan az összeg.
Először összerakjuk az alap dolgokat.
Vesszünk egy olcsó 4 magos processzort, egy olcsó alaplappal.
Veszünk egy jól szellőző házat ami olcsó, veszünk 4 gb ramot.
ekkor várhatóan lesz egy amd rendszerünk, látjuk, hogy minimum mennyire jön ki a gép vga nélkül. Ekkor megvesszük bele az összegből kihozható legjobb 1 gpus VGA-t ami egykártyás rendszerhez kell + a teljesítményben hozzá illő tápot.
Ilyenkor lesz kb egy phenomII processzoros gépünk, 4 gb rammal, egy hd6950vagy 6970 esetleg 570-580-as nvidia. ha ez nem jön ki a pénzből, akkor a legjobb ami kijön és kész is van az a gép ami játékokban az adott összegből kihozható legnagyobb teljesítményt adja.
Ha marad pénz, akkor először 8gb ram lesz a 4 helyett, és 1600 mhz az 1333 helyett, esetleg ha jó áron kapni akkor cl9 helyett alacsonyabb időzítésekkel, de dupla árat nem éri meg költeni.
Ekkor járhatunk kb 150 ezer forint környékén. Ekkor esetleg párezreket szépen mindenhova betehetünk, lehet picit gyorsabb vagy picit nagyobb a winyo, lehet a ramnak normálisabb márkája, vehetnünk bele mondjuk 945 helyett 965 processzort.
kb 170ből már cf képes alaplap usb3-al, phenomII965, 8gb 1600mhz ram, 1tb f3 samsung winyo, thermaltake ház is kijön, egy cm táppal, eseleg párezer ha belefér, akkor mindenképpen fsp aurum gold 500watt. Meg még beleszorítunk valami kis procihűtőt mert a gyári elég hangos.
Ez a gép már minden mai játékot visz maximumon. Itt a programozói butaságokkal és hozzá nem értéssel nem foglalkozunk (metro2033, crysis 2 meterséges gépigénye)
Még egyszer leírom, itt most van egy olyan gépünk, ami 1 monitoron fullhdban minden játékot visz maximum grafikán. (nekem ilyen van, starcraft 2 8player 200/200 supplynál sem megy be 40 fps alá ultra beállításon, vagy dirt3 ultrán, stb.)
De mi történik, ha valaki még többet akar a gépére költeni, akkor én itt mondjuk jó egeret meg ilyeneket vetetnék, de ez sokaknak van, akkor lássuk, mi történik ha átlépjük azt a határt ahonnan a minimális sebességekért is tízezres forintok repkednek.
Itt még mindig játékról van szó, van ahol mindenképpen van létjogosultsága az i7 processzornak, de a játékok nem azok.
A crossfire rendszerrel itt az a baj, hogy nagyon sokat kellene beáldozni +60 ezer alatt semmiképpen sem ússzuk meg, ráadásul nem is biztos, hogy szükségünk van rá, meg oda azért már szellőztetni is kell, jah m,eg akkor nagyobb tápot is kell venni, mire betesszük a második kártyát, már +90-100 ezernél járunk minimum.
Itt mivel nem flancolni akarunk, hanem a játékélmény a cél, én felkészíteném a gépet egy későbbi komolyabb fejlesztésre, így most többe fog kerülni, de nem ugrik meg egyből durván, habár játékélményben nem leszünk előrébb, mint eddig. Csak akkor van értelme, ha később fejlesztjük.
Az amd lapot és procit lecserélhetjük, A processzor 965-ről 2500k-ra +20 ezer forint, az alaplap, ha cf képes, oc ramokat kezelő, lapot akarunk, akkor p67 vagy z68 chipsetesek jöhetnek csak szóba. Ugyanezt a tudás amikor az én lapomat vettem 25-ért amd alá, akkor kb 30-35 között találtam meg. legyen csak +5 ezer forint, máris 25 ezerrel többet költöttünk.
Cserébe játékokban ugyanott vagyunk, a furmarkban is ugyanazt az eredményt fogjuk kapni fullhdban. De legalább sikerült már elkölteni 200 ezer forintot.
Viszont most a gépünk képes lett az alábbira:
A következőgenerációs 7950, 7970, geforce670 680 kártyák kihajtására, elég lesz a ramot meg ezt bővíteni és életképes marad még 1-1.5 évig a gép. Ha 1 év múlva a fele alá esik le a most belerakott kártyának az ára, akkor mehet bele cf/sli, ki fogja hajtani.
200 ezer forintnál vagyunk
itt pedig eljutottunk oda, hogy ha még mindig többet akarunk költeni, akkor cf/sli/többgpus kártyát bele, a következő lépés 3 darab fullhd monitor eyefinity, 3d sorround vision, de itt minden egyes fejlesztés már többszázezret ad hozzá.
a 200ról ha cfet akarunk, akkor már minimum 280 a következő lépcső.
Játékokra építkezés kb így néz ki.
Még mindig lehet költeni, még mindig felesleges. Aminek értelme van az az eyefinity és a 3d vision,de azokhoz cf/sli + 3 monitor. 400 forint körül van az a határ ahol már van értelem elkezdeni kiépíteni. Mert akkor még gyorsítós monitorok, még ha 50k darabja, akkor nem is szálltam el vele nagyon.