Nem kérdés csak egy kis sztori. Vettem egy Noctua NH-D14 hűtőt, annak a beüzemeléséről.

Beszerelés:
A CM Elite 335 háznak sajnos nincs az alaplap hátoldalánál, a proci felőli részen kivágva a tálca, így első lépésként kiszedtem és leporoltam a Sapphire 5830-amat, lehúzgáltam a kábeleket a lapról, ezután a gyári hűtő leszedésével szenvedtem egy jó 10 percet, sehogyan sem akarta a jót az egyik pin, de végül is csak kiugrott. Kiszedtem a lapot, azt is leporoltam picit, majd letakarítottam a pasztát a prociról. Az útmutatót követve rögzítettem a keretet a lapra, kiszedtem a középső ventit (csak így lehet rögzíteni a hűtőt), nyomtam egy 4-5 mm átmérőjű pasztapöttyöt a procira és fölcsavaroztam a hűtőt. Csakhogy pont fordítva, mint szerettem volna, na jó, akkor lecsavaroz-megfordít-fölcsavaroz. Hurrá, a lapon a hűtő! Most már "csak" bele kell raknom a házba, kábel-vidkari, aztán öröm-bódottág! Megizzadtam, amíg besakkoztam a most már nem olyan könnyű lapot a házikóba, de végül csak sikerült. Szerencsére volt annyi eszem, hogy a kiegészítő ATX-tápcsatit még az alaplap behelyezése előtt rádugtam a lapra, mert fizikai képtelenség lett volna ezt fordított sorrendben végrehajtani. Elég volt a bal fölső alaplaprögzítő csavarral szenvednem, mivel nem volt kéznél mágneses csavarhúzó. Nu, minden hardver és kábel a helyén, megpróbálom az oldallapot fölhelyezni, bár igen wacko volt a helyzet első ránézésre. Ha nem is simán, de fölment az oldallap is, picit nekifeszül a hűtőnek, de tényleg minimális mértékben. Azért úgy döntöttem, hogy egyelőre nem rakom föl a ház oldalát, egyrészt picit még nézegetem, másrészt ki tudja, kell-e valamit még nyúlkálnom a gépbe.
Első indítás:
Hát kellett.

Indításkor drága bios-om azzal fogadott, hogy Chassis intrusion detected, fatal error, system halted. Na mondom wtf?! Nincs ilyen műszerem, ami ilyet tudna. Kiderült, hogy az a pici jumper, ami rövidre zárja ezt az áramkört a megfelelő műszer híján, elmozdulhatott. Leszedtem-visszaraktam és bootolt szépen a gép, ahogy kell.

A hűtőről:
Monstrum.

Ventik hangját nem lehet hallani, csak az általuk generált légmozgást (~83 és ~110 m^3 levegőt mozgatnak meg óránként 1300 rpm mellett), de ez lazán elviselhető. Az SSO csapágyazásnak köszönhetően leállítás után még majd' 1 percig forognak a ventik. Elég hajmeresztő.

A CM házhűtő venti mögöttük már rég áll, de ezek még forognak.
http://www.flickr.com/photos/calypsol/with/5458423412/This post was edited by Calypsol on Feb 23 2011 08:48am