Quote (csak_a_kommenteket_jottem_olvasn @ 25 May 2020 18:40)
Én messze nem vagyok ilyen szinten. Python meggyorsítka(és megbízhatóbbá teszi) a kezemből kiadott munkát.
Adott egy probléma. Nagyjából felvázolom a megoldás menetét, aztán nekiállok kódoni. Ott adok nevet a változóknak, választom ki a típusát, majd tesztelem és finomítok/nagyot változtatok rajta. Pár száz, max 2000 soros kód.
Oké, de ez ugyanúgy igaz még egy csomó más nyelvre is. Ez nem piton-függő. Itt nem látok ellentmondást. A lényeg számomra ott van, hogy ha adott egy nyelv, akkor a nyelv biztosítson megfelelő támogatást (syntax + semantics), amivel igényes kódot lehet csinálni. Ez pl C-re, C++-ra, meg sok más nyelvre igaz. Rendszerint szigorúan típusos nyelvek ilyenek. Jó, a C-ben sok minden hibádzik, de megfelelő típusválasztással áthidalható. Pl az új gcc-k is csinálnak statikus analízist, és nyafognak bizonyos konstrukciók miatt. Ezidáig még mindig IDE-függetlenek vagyunk. A nyelv a lényeg, nem az IDE. De hogy konzisztens maradjak magammal: a C++ "auto"-ját gyűlölöm.

Bizonyos szint után nagyon fog számítani egy kód minősége, sőt bizonyos mértékben a nyelv is. Nagyon durva ellenpélda: van egy funkcionalitás megírva matlab-ban (én ezt csak methlab-nek hívom, de meglátod miért), a feladat az, hogy írjuk át C89-be. Eleve a syntax-tól rémálmaim vannak, de ez még a kisebbik gond. A nagyobb gond az, hogy abban a fosban nincs egy rohadt típus se. Mármint statikus típus nincs, csak dinamikus. De abból elég sok, és nagyon nem kompatibilisek egymással. Eddig csak 2 különböző indexelést láttam, ami 2 különböző típuson működik, de szerencsére mindig máshogy. Na ez beszarás. Ez az egész rohadtul nem arra ment ki, hogy valaki elolvassa a kódot. (Vagy megértse? Áh, felejtős.) Úgy érzem, hogy most második nekifutásra már működni fog a dolog. Tele van syntax loophole-lal. Na pl a methlab-nál a piton is jobb. (Azért methlab, mert egyszer elírtam, és nem matlab lett, hanem metlab, és innentől már adta magát a dolog.) És akkor egy érdekes visszacsatolás awk-ra. Az is teljesen dinamikus, de legalább nincs sok féle típus. Kvázi van a szám/szöveg meg a tömb. Jó, persze, más a felhasználási terület (az awk szövegfeldolgozó), de pont egy matematikával foglalkozó nyelvben ne legyenek típusok? Nem egyszer bizonyosodott már be, hogy a típusok jótékony hatással vannak a program minőségére.
A pitonnal az egyik fő bajom (a szintaxis után, de ez szubjektív), hogy irdatlanul, mocskosul nagy.
Name : python
Version : 3.7.4-2
Installed Size : 144.87 MiB
De miért?
Illetve van még valami, ezt se felejtsük el:
Description : Next generation of the python high-level scripting language
Ők ezt "script nyelvnek" hívják, nem "programozási nyelvnek". Árnyalatnyi különbség, de mégis fontos, és precíz, amiért a csomagolónak hálás vagyok.
Van minimál awk, ami bőven 1 mega alatt van (inkább 100 kilo alatt). Tokkal vonóval.
http://repo.hu/projects/libfawk/