ale powiedz o co ci kurwa chodzi.
Ludziom w końcówce PRL żyło się chujowo, ludzie byli źli.
Zwykli ludzie mają w dupie demokracje, czy jakąś tam wolność, ale jak biednieją to robią się źli.
Komuniści mieli do wyboru:
a) zrobić stan wojenny i trzymać społeczeństwo za ryj, ryzykując że sytuacja wymknie się spod kontroli i społeczeństwo ich zamorduje.
b) pokojowo oddać władze i umówić się z Solidarnością, że komuchy nie pójdą do pierdla po zmianie władzy.
Wybrali to drugie. Solidarność też nie chciała rozlewu krwii więc obiecała komunistom bezkarność.
Tyle i tylko tyle, nie ma żadnego drugiego dna w tej sprawie.
Jak zwykle się mylisz. Te "pokojowe oddanie władzy", jak to dowcipnie ująłeś, było ustalone już wcześniej między Danielem Friedem z departamentu stanu (USA), a Władimirem Kriuczkowem, czyli ówczesnym szefem KGB, a nie w Magdalence.
Kiszczak był jedynie (i aż) wykonawcą tych ustaleń i wykonał je tak jak potrafił. Lwia część tej Solidarności, która zasiadła przy okrągłym stole, to byli konfidenci i agenci bezpieki na czele z durniem Wałęsą.
Jak to mawiał klasyk demokracji Józef Stalin: "Najważniejsze w demokracji jest to, żeby bez względu kto wygrał głosowanie, wybory zostały wygrane", a kiedy wybory są wygrane? Wtedy kiedy wyborcom poda się odpowiednią alternatywę.
I tak jak wtedy - w Magdalence - dano nam alternatywę w postaci konfidentów bezpieki, którzy "przejęli władzę", tak i teraz mamy "alternatywę" w postaci socjalisty Nawrockiego.
chodzi mi o to ze obie parte to spadkobiercy post komunistyczni sterowani odgórnie, co jest raczej oczywiste (a jednak nie), tylko jedni się wyłamali i są prost germanowscy a drudzy (pis) są wprost z sowieckiej agentury, obie partie są uja warte, chociaż dla polandii lepiej być pod butem Niemców niż Rosjan.
Nie mniej twierdzenie ze pis i po to nie są partie sterowane odgórnie to bycie skrajnym idiota.
Ja mam w dupie ten kraj i ten naród, dziwi mnie tylko ze Polacy dali się na tyle ogłupić ze nie widza problemu, rozmontowany system edukacji skutkuje tym ze ludzie są aż tak głupi ze nie widza co się dzieje wiec finalnie mogą rządzić durnym tłumem.
Nie zapominaj o propagandzie.
"Kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą", mawiał niejaki Joseph Goebbels. :/
This post was edited by rurzowiak on May 27 2025 06:43am