d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Manchester United F.c
Prev1604605606607608772Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 1,023.47
Warn: 10%
Apr 14 2025 03:03am
powtarzasz się

Moze otrzyj lzy drogi kolego :mellow:
Member
Gold: 314.22
Apr 14 2025 03:31am
Moze otrzyj lzy drogi kolego :mellow:

znowu się powtarzasz
Member
Apr 14 2025 03:32am
znowu się powtarzasz

Przestan plakac drogi kolego :mellow:
Member
Gold: 314.22
Apr 14 2025 03:33am
Przestan plakac drogi kolego :mellow:

płakać to można oglądając grę manu :lol:
Member
Apr 14 2025 03:51am
płakać to można oglądając grę manu :lol:

Chcialbym poruszyc temat, ktory moze nie nalezy do najlatwiejszych, ale mysle, ze warto go wyjasnic. Nie chce Cie urazic ani osmieszyc, ale mam wrazenie, ze Twoje poczucie humoru czesto nie trafia do ludzi, a czasami nawet dziala odwrotnie – zamiast bawic, wprowadza niezreczna atmosfere.

Kazdy z nas lubi sie posmiac i kazdy ma inny gust, jesli chodzi o zarty. Sa ludzie, ktorych smiesza gry slowne, inni wola humor sytuacyjny, a jeszcze inni uwielbiaja ironie lub sarkazm. Problem polega na tym, ze Twoje zarty czesto wydaja sie albo zbyt wymuszone, albo po prostu nieadekwatne do sytuacji. Czasami zamiast rozladowac atmosfere, tylko ja pogarszaja.

Zauwazylem tez, ze w wielu przypadkach starasz sie byc zabawny za wszelka cene. To sprawia, ze zamiast naturalnego smiechu pojawia sie cisza albo zaklopanie wsrod sluchaczy. Zart powinien byc lekki, spontaniczny, a przede wszystkim oparty na wyczuciu – nie na probie zablysniecia za wszelka cene.

Nie mam nic przeciwko temu, ze chcesz bawic innych. To swietna cecha – pod warunkiem, ze robisz to z wyczuciem i empatia. Dobre poczucie humoru to nie tylko smieszenie innych, ale tez umiejetnosc sluchania, obserwacji i znajomosci momentu. To tez zdolnosc do smiania sie z samego siebie bez urazy, ale bez przesady i sztucznosci.

Zdarza sie, ze ludzie, ktorzy probuja byc na sile zabawni, nie widza, ze ich zarty nikogo nie bawia, a czasem nawet irytuja. Jesli w grupie nikt sie nie smieje, to niekoniecznie znaczy, ze grupa nie ma dystansu – moze po prostu Twoj humor nie dziala tak, jak myslisz. Czasem warto zwolnic i zastanowic sie, czy rzeczywiscie warto cos powiedziec, czy lepiej milczec.

Zamiast isc w ilosc zartow, skup sie na jakosci. Jeden trafiony komentarz wart jest wiecej niz dziesiec slabych zartow z rzedu. A najlepsze zarty to te, ktore biora sie z naturalnej sytuacji, nie z desperackiej potrzeby bycia smiesznym.

Pisze to wszystko nie po to, by Cie krytykowac, ale z nadzieja, ze moze spojrzysz na to z innej perspektywy. Kazdy moze poprawic swoj styl, jesli ma troche dystansu i otwartosci. Twoje intencje pewnie sa dobre, ale efekt nie zawsze. Moze warto chwilowo przystopowac, posluchac innych i popracowac nad tym, co sprawia, ze zart faktycznie bawi, drogi kolego :mellow:
Member
Gold: 276.63
Apr 14 2025 06:58am
jaki płacz anytyfanów bo wiedzą że idziemy na mistrza w kolejnym sezonie :mellow:
Member
Gold: 2,261.43
Apr 14 2025 02:56pm
4:1 :rofl:
Member
Gold: 2,261.43
Apr 14 2025 11:04pm
Wstalem a tu dalej 4:1 :lol:
Member
Gold: 7,242.01
Apr 14 2025 11:45pm

Wypadałoby siga zmienić
Member
Apr 15 2025 02:23am

Pisze ten tekst z pelnym szacunkiem, ale tez z potrzeba szczerego wyrazenia opinii na temat Twojego poczucia humoru. Wiem, ze temat moze byc delikatny i nie chodzi mi o to, zeby Cie obrazic, ale chcialbym podzielic sie swoimi przemysleniami, poniewaz mam wrazenie, ze nie zdajesz sobie do konca sprawy, jak Twoje zarty sa odbierane przez innych.

Z poczuciem humoru jest tak, ze to bardzo subiektywna sprawa. Jednych smiesza zarty sytuacyjne, innych suchary, jeszcze innych ironia lub humor czarny. Problem pojawia sie wtedy, kiedy ktos probuje byc zabawny, ale jego zarty nie trafiaja do odbiorcy, albo – co gorsza – staja sie niekomfortowe, niezreczne lub po prostu nieprzyjemne. Niestety, mam wrazenie, ze wlasnie tak odbierane sa Twoje proby rozbawienia otoczenia.

Nie chodzi o to, ze nie masz prawa do zartowania. Kazdy ma. Ale jesli humor jest sztuczny, wymuszony lub niepasujacy do sytuacji, to efekt jest odwrotny od zamierzonego. Zamiast smiechu – cisza. Zamiast luznej atmosfery – dziwne spojrzenia. Zamiast pozytywnej reakcji – wycofanie sie rozmowcow. Wlasnie to daje do myslenia, bo nie chodzi o jeden czy dwa zarty, tylko o ogolny styl, w jaki probujesz byc zabawny.

Zauwazylem, ze czesto probujesz przemycic zart w kazdej wypowiedzi, nawet jesli temat rozmowy nie daje ku temu okazji. Czasem masz tendencje do zartowania w sytuacjach, ktore wymagaja powagi albo chociaz minimalnego wyczucia. Taka postawa nie tylko nie bawi, ale bywa denerwujaca. Ludzie zaczynaja omijac temat lub Ciebie, bo nie chca uczestniczyc w rozmowie, ktora przypomina ciagly wystep komediowy o niskiej jakosci.

Nie chodzi mi o to, zeby Cie uciszyc albo zniechecic do bycia soba. Chodzi raczej o to, zeby zachecic Cie do refleksji. Moze warto zapytac siebie: dlaczego chce byc zabawny? Czy robie to, bo naturalnie tak odczuwam swiat i chce sie dzielic radoscia, czy moze dlatego, ze czuje potrzebe zwrocenia na siebie uwagi? Jesli to drugie – to warto pomyslec, czy nie ma lepszych sposobow na budowanie relacji z ludzmi.

Nie kazdy musi byc komikiem. I nie kazdy zart musi byc zartem dnia. Czasem wystarczy byc soba, sluchac, byc obecnym i szczerze reagowac na sytuacje. Dobry zart to taki, ktory wynika z chwili, z relacji, z obserwacji – nie z potrzeby rozsmieszania za wszelka cene. Humor na sile czesto prowadzi do odwrotnego efektu.

Zdarza sie tez, ze Twoje zarty sa powtarzalne. Te same teksty, te same schematy, ten sam styl. W pewnym momencie przestaje to bawic, a zaczyna meczyc. Ludzie maja poczucie, ze slyszeli to juz kilka razy i przestaja reagowac. To nie swiadczy o ich braku poczucia humoru – to raczej sygnal, ze Twoje podejscie wymaga odswiezenia. Kazdy komik musi rozwijac swoj warsztat – moze i Ty powinienes?

Z calym szacunkiem, zachecam Cie do zmiany podejscia. Zamiast szukac kazdej okazji, by wrzucic zart, postaraj sie skupic na rozmowie. Sluchaj uwaznie, reaguj na to, co mowia inni, daj przestrzen do wypowiedzi. Czasem jeden dobrze trafiony komentarz potrafi rozbawic bardziej niz dziesiec nieudanych prob.

Nie zrozum mnie zle – nie pisze tego zlosliwie. Nie chce Cie osmieszyc, ale pomoc Ci zrozumiec, ze czasem mniej znaczy wiecej. Twoje checi sa dobre, ale forma ich wyrazu bywa nietrafiona. Jesli zalez Ci na tym, by byc odbieranym jako osoba zabawna, sympatyczna i towarzyska, to zacznij od tego, by dostosowac swoj styl do sytuacji i ludzi, z ktorymi rozmawiasz.

Na koniec – zart to nie jest wszystko. Mozna byc fajnym rozmowca bez ciaglego zartowania. Mozna zbudowac relacje na szczerym zainteresowaniu, wsparciu, sluchaniu. Humor nie musi byc glownym narzedziem komunikacji – czasem lepiej z niego zrezygnowac, zeby zyskac cos wiecej.

Pozdrawiam i mam nadzieje, ze odbierzesz to jako zyczliwa sugestie.
Go Back To Polska Topic List
Prev1604605606607608772Next
Add Reply New Topic New Poll