d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Bykowe
Prev1234
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 12,059.17
Feb 18 2025 09:04am
pro tip:
1.naucz sie jezyka
2.zatrudnij sie w angielskiej firmie, nie w polaczkowie
3.mieszkaj z anglikami

niestety dla 95% emigracji z Polski to poprzeczka nie do przeskoczenia

I gdzie dokładnie we Francji, Niemczech albo Szwecji chcesz znaleźć tych Anglików i angielskie firny?
Bo przypominam, że Anglia podziękowała za imigrantów z Polski i już nas nie wpuszczają.
Member
Gold: 0.00
Warn: 40%
Feb 18 2025 09:17am
wpuszcza tych z pozwoleniem na prace
no to chyba normalne ze jak mieszkasz w niemczech to uczysz sie niemieckiego
chyba ze street life i zbieranie na gorzole i spanie na kartonie
Member
Gold: 127,314.12
Feb 18 2025 04:38pm
Byłem w Niemczech i próbowałem gadać po angielsku ale nie znają zbyt dobrze tego języka. We Francji jeszcze gorzej.
A niestety Polak w hierarchii na zachodzie jest niżej od czarnoskórych bo czarnoskórych trochę jeszcze szanują żeby ich nie posądzili o rasizm, a Polaka można dowolnie dyskryminować bo nie jest czarny więc nie poskarży się o rasizm.

Doprawdy zajebiste życie gdzie nie możesz normalnie pogadać w sklepie czy w urzędzie tylko musisz tłumaczyć przez telefon, a do tego jak nie masz zasięgu albo chat ma awarie to dupa zbita.

nauki innego dziwnego języka

uzywasz sformulowania 'innego dziwnego jezyka' i podajesz jako przyklad niemiecki ktory kazdy mial w szkole, chyba ze uczeszczales na zajecia do specjalnej

skoro przez 3? 6? 9? lat nauki nie przyswoiles podstawowych zwrotow do rozmowy w sklepie to lepiej rzeczywiscie siedz w polsce i nie wylaniaj sie poza wykop z ktorego czerpiesz swoje madrosci + jsp

po tym co napisales zakladam ze w niemczech byles na szparagach pod pakistanskim pomagierem bauera, stad taki wypaczony obraz rzeczywistosci. mnie nigdy nikt nie dyskryminowal za to ze jestem polakiem, z niemcami rozmawialem zarowno po niemiecku jak i angielsku

Member
Gold: 0.00
Warn: 40%
Feb 18 2025 05:24pm
uzywasz sformulowania 'innego dziwnego jezyka' i podajesz jako przyklad niemiecki ktory kazdy mial w szkole, chyba ze uczeszczales na zajecia do specjalnej

skoro przez 3? 6? 9? lat nauki nie przyswoiles podstawowych zwrotow do rozmowy w sklepie to lepiej rzeczywiscie siedz w polsce i nie wylaniaj sie poza wykop z ktorego czerpiesz swoje madrosci + jsp

po tym co napisales zakladam ze w niemczech byles na szparagach pod pakistanskim pomagierem bauera, stad taki wypaczony obraz rzeczywistosci. mnie nigdy nikt nie dyskryminowal za to ze jestem polakiem, z niemcami rozmawialem zarowno po niemiecku jak i angielsku

tez sie nie spotkalem zeby mnie ktos dyskryminowal za polskosc lol, podejrzewam ze jedyni ludzie ktorzy mieliby jakies halo to niziny spoleczne zyjace na benefitach ale oni ogolnie wszystkich obwiniaja za bycie nieudacznikami(oczywiscie w zaciszu domowym a nie otwarcie bo taki polak nie podwinie ogona i jeszcze w pape moze dac)
Member
Gold: 12,059.17
Feb 18 2025 06:24pm

no miałem niemiecki w szkole i co z tego? Za młodu nie wiązałem przyszłości z tym językiem więc mało go umiem.

Polacy na zachodzie to tak jak Ukraińcy czy Pakistańczycy w Polsce, zobacz jaka jest niechęć w Polsce do Ukraińców teraz.
Oficjalnie może Cię nikt nie dyskryminował, ale wiadomo że Polakowi płaci się wiele mniej niż co Niemcowi, a wymaga się więcej niż od Niemca.
Awans? zapomnij, no chyba że będziesz zapierdalał 16 godzin na dobę to może na jakiegoś brygadzistę awansujesz, wyżej nie masz szans.
Member
Gold: 127,314.12
Feb 19 2025 05:28pm
no miałem niemiecki w szkole i co z tego? Za młodu nie wiązałem przyszłości z tym językiem więc mało go umiem.

Polacy na zachodzie to tak jak Ukraińcy czy Pakistańczycy w Polsce, zobacz jaka jest niechęć w Polsce do Ukraińców teraz.
Oficjalnie może Cię nikt nie dyskryminował, ale wiadomo że Polakowi płaci się wiele mniej niż co Niemcowi, a wymaga się więcej niż od Niemca.
Awans? zapomnij, no chyba że będziesz zapierdalał 16 godzin na dobę to może na jakiegoś brygadzistę awansujesz, wyżej nie masz szans.

reasumujac: uczyles sie X lat niemieckiego i zdawales do nastepnej klasy, a mimo wszystko nie potrafisz sie dogadac z ekspedientka w sklepie. 10/10 skoncz sie osmieszac chlopie.

odnosnie pozostalych kwestii to nie oczekuj wyzszej placy i awansow skoro nie potrafisz porozumiec sie z pracodawca. znam mnostwo przypadkow gdzie polacy wyjezdzali za granice do roboty i odnosili sukcesy w roznych branzach. no chyba ze celujesz w ambitne zajecia pokroju myjni samochodowej, wspomniane wczesniej szparagi, czy sortowanie bananow, wtedy moze byc ciezko

btw mam ciotke lvl 61 co wyemigrowala w wieku 47 lat, uczyla sie niemieckiego na kursach, a po 14 latach jest 3 najwazniejsza osoba w powaznej firmie logistycznej zatrudniajacej ponad 50 niemcow z duzo wiekszym stazem. jesli cokolwiek soba reprezentujesz i potrafisz sie wyslowic jak rozumna istota to ludzie cie szanuja, ogarnietym ukraincom tez sie powodzi i nikt ich nie obraza xd

This post was edited by nestlecornflakes on Feb 19 2025 05:38pm
Go Back To Polska Topic List
Prev1234
Add Reply New Topic New Poll