Quote (Brane @ Wed, 15 Jul 2009, 14:08)
procitao sam da cestice sa ili s, jednakog znacenja uz prisvojne i odnosne zamjenice idu odvojeno, no čini mi se da je jako rašireno pisanje zajedno - zašto? Hvala.
S i sa nisu čestice, to su prijedlozi. Ispravno je sa mnom, dakle - odvojeno. Sa mnom, s tobom, s njom, s kim?
Sve je odvojeno. A zašto ljudi pišu zajedno? Vjerojatno zbog naglasnih cjelina, izgovara se [samnom], a ne [sa mnom], odnosno, sa je proklitika i nema svoj naglasak te se naglasak s instrumentala lične zamjenice ja pomiče na prijedlog sa i tako postaju jedna naglasna cjelina.
U hrvatskome se jeziku riječi rastavljaju kad je god to moguće, zato se piše odvojeno. Ako se pišu zajedno, trebaju ili mijenjati vrstu riječi ili dobiti novo značenje, primjerice: "palo mi je na pamet" i "učio sam to napamet", u prvome je slučaju skup prijedlog + imenica, a u drugome prilog, značenje također nije isto, ali bi naglasak trebao biti jednak, no to ovisi o narječjima i govornicima. A kad sa mnom pišemo zajedno, značenje opet ostaje - isto. Poštujući navedeno pravilo o rastavljanju, pišemo odvojeno. --Abyssus 22:19, 3. listopadaDakle, da li je ispravno "sa mnom", "samnom" ili oboje? Ja pisem ovo prvo, procitao sam da cestice sa ili s, jednakog znacenja uz prisvojne i odnosne zamjenice idu odvojeno, no čini mi se da je jako rašireno pisanje zajedno - zašto? Hvala.
S i sa nisu čestice, to su prijedlozi. Ispravno je sa mnom, dakle - odvojeno. Sa mnom, s tobom, s njom, s kim?
Sve je odvojeno. A zašto ljudi pišu zajedno? Vjerojatno zbog naglasnih cjelina, izgovara se [samnom], a ne [sa mnom], odnosno, sa je proklitika i nema svoj naglasak te se naglasak s instrumentala lične zamjenice ja pomiče na prijedlog sa i tako postaju jedna naglasna cjelina.
U hrvatskome se jeziku riječi rastavljaju kad je god to moguće, zato se piše odvojeno. Ako se pišu zajedno, trebaju ili mijenjati vrstu riječi ili dobiti novo značenje, primjerice: "palo mi je na pamet" i "učio sam to napamet", u prvome je slučaju skup prijedlog + imenica, a u drugome prilog, značenje također nije isto, ali bi naglasak trebao biti jednak, no to ovisi o narječjima i govornicima. A kad sa mnom pišemo zajedno, značenje opet ostaje - isto. Poštujući navedeno pravilo o rastavljanju, pišemo odvojeno. --Abyssus 22:19, 3. listopadaDakle, da li je ispravno "sa mnom", "samnom" ili oboje? Ja pisem ovo prvo, procitao sam da cestice sa ili s, jednakog znacenja uz prisvojne i odnosne zamjenice idu odvojeno, no čini mi se da je jako rašireno pisanje zajedno - zašto? Hvala.
U hrvatskome se jeziku riječi rastavljaju kad je god to moguće, zato se piše odvojeno. Ako se pišu zajedno, trebaju ili mijenjati vrstu riječi ili dobiti novo značenje, primjerice: "palo mi je na pamet" i "učio sam to napamet", u prvome je slučaju skup prijedlog + imenica, a u drugome prilog, značenje također nije isto, ali bi naglasak trebao biti jednak, no to ovisi o narječjima i govornicima. A kad sa mnom pišemo zajedno, značenje opet ostaje - isto. Poštujući navedeno pravilo o rastavljanju, pišemo odvojeno. --Abyssus 22:19, 3. listopadahttp://hr.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:Pravopisna_pitanja/Arhiv_9#Sa_mnom_ili_samnom.3FAJDE U skolu ti
lol, skini s k... internet i vidit ćeš da nemaš pojma.
a je si naša stranicu di ćeš gledat gramatiku...
sramota.
vjerovatno još ideš u školu, pitaj učiteljicu serem ti se na wiki.
profesor na mom faksu(nije moj zato šta idem u tu skulu nego šta je moj faks) kaže da se "O D A V N O "
već ne koristi svo ovo sranje šta si napisa.
na d2 ima izreka: manje srat, više telat.
This post was edited by nesius on Jul 15 2009 08:12pm