Quote (Rakshasas(KD) @ Thu, 2 Jul 2009, 01:29)
ok slazem se da ima posla samo ga triba radit, al se ne slazem s ovim drugim.. mislim stoji, al ja nisan jos upozna niti 1 osobu koja se obogatila na posten nacin, tj. ako ces radit i bit najbolji ,radit ces ka pas, i dok odes u penziju ces se osicat ka istrosena krpa...
al ok uvik ima sanse da zivis pristojno.al mi smo takvi ljudi, sto ces, sirotinja koja nemore bez kavice, cakule, i jos bi i dobro popili..zato nas i jebe zakon o nepusenju sto smo navikli sidit po kavicama 24/7
al mislim da iz ovog izlaska nece bit dok se sve ne srusi pa nanovo
Istina. Prvo bogatstvo ove drzave se desilo na prevari pri pretvorbi dinara u HRD-e. Vrece dinara su ( doslovno vrece ) kamionima furane u bosnu i umjesto da se uniste, kupovale su se devize koje su najvecim djelom zavrsavale na privatnim racunima organizatora. Oni koji su bili direktno upleteni u to su iz anonimnosti i prosjecnosti preko noci postali ugledni clanovi hrvatske monetarne, politicke i vojne zajednice. Na takvim temeljima se dalje desavalo da decki okolo po lijepoj nasoj gube glavu, ruke, noge, ili ostaju emocionalni invalidi, naivno vjerujuci u utopiju boljeg sutra i sposobnog vodstva kojem je jedino vjekovna teznja o neovisnosti bio primarni cilj.
Sada vec skoro 20tak godina poslije, svi znate i vidite gdje smo...
Polupismeni ljudi postaju visoki clanovi politicke zajednice - sto u jednoj banana drzavi podrazumijeva nedodirljivost, a i ekonomsku zbrinutost svih slijedbenika, prijatelja, kumova i clanova obitelji.
Osobno ne zelim iznositi posebne detalje svog zivotnog iskustva u prelijepoj nasoj, samo cu reci par cinjenica iz zivota mog oca, postenog covjeka sa 2 zavrsena fakulteta, koji se SAM skolovao i brinuo za sebe od svoje 16. godine:
- U najtezim prvim ratnim godinama dolazi na jedno mjesto vise, gdje rukovodi nad 3500 ljudi, uz samo 2 zamjenika u jednoj velikoj firmi, sa velikom odgovornoscu i prijetnjama od strane svojevremenog generala JNA - kojem je svojim potezima cesto mrsio racune i namjerno stvarao logisticke i komunikacijske probleme. Osobno je obilazio podruznice u podrucjima pogodena ratom i davao svu potrebnu podrsku ljudima koji su radili pod nemogucim uvjetima. Nakon mnogih brilijantnih poteza ( nije moje misljenje, vec misljenje njegovih kolega navedenih u knjizi o toj firmi ), imao je i cast upoznati "u 4 oka" i sam vrh tadasnje vlasti na jednom primanju. Na tom privatnom sastanku je dobio direktnu ponudu da postane pripadnik odredene stranke, jer bi tako bio oznacen kao podoban clan tadasnje elite u drzavi. Kao nagradu za odgovor da njega ne interesira politika i da samo zeli i dalje raditi svoj posao najbolje sto zna dobio je premjestaj na nizu funkciju, gdje je maknut na marginu. Otkaz nije mogao dobiti zbog svoje strucnosti. Nakon toga, pogadate, na njegovo mjesto je dosao polupismeni podoban dvojni drzavljanin, koji je obavljao istu funkciju uz 15-tak zamjenika, te njihovih daljnjih nekoliko pomocnika. Isti se naravno obogatio, smatrajuci resurse firme kao vlastiti ducancic, gdje je gazio i podcjenivao sve koji su imali drugacije misljenje.
To je samo malen dio cijele price o kojoj bi mogao nepotrebno pisati romane. Na takvim slicnim pricama diljem lijepe nase, o raznim tada dobrostojecim firmama koje su ili prodane stranim investitorima ili programirano propadale, stvoren je temelj pravila ponasanja politicke i ekonomske vlasti, gdje cesto spominjane "institucije pravne drzave" NE MOGU raditi svoj posao slobodnih ruku. Svi koji probaju plivati "protiv struje" ce naravno biti sankcionirani.
Dok god narod vrsi "taktiku ovaca" i ne srusi taj okostali bastion korupcije, i dalje ce uzivati u masnoj pljuvacki koja pada odozgo, i izgovarati "hvala" za svaki put kad ta pljuvacka padne posred cela.
Dok je cigareta u kaficima i tudih intimnih gadarija na televizijskim reality show-ovima, dobro je... necu gledat sabor, necu glasati, ionako su svi isti...
*PLJUC* "Hvala!"