Quote (Kacavida @ Wed, 27 May 2009, 21:00)
Dalmos mene iskreno zanima prosli put je bio first 45 ili nesto tako "umjereno"... pa pobogu taj brod kosta bozesacuvaj puno.
Jel to onda sve iz najma,?
Ja bi kupio nesto, a opet mislim da ce me odrzavanje unistit, ali nesto maleno, 7-8 m, al za Jadran dosta,...
A s druge strane svako ljeto davat 2-3k za tjedan dana kroz 10 godina bas kao da sam kupio svoju malenu.
Reci nesto pametno

Za brod koji kosta cc 150.000 eura tjedni najam je u prosjeku 2% vrijednosti. U spici sezone više a prije i poslije manje.To su jedrilice oko 40- 43 stopa duzine
Ako računaš da godišnje gubi oko 10% vrijednosti to je 15.000 eura + vez i održavanje (servis motora, dizanje iz mora, pituravanje, nova jedra svake 3-5 godina) dolaziš blizu 20.000 eura godisnje. To znači da se ne isplati imati vlastiti brod ako ga ne koristis najmanje 6 tjedana godisnje ili oko 45 dana.
Kod manjih brodova (naročito glisera) matematika je dosta drugacija jer je najam obicno u odnosu na vrijednost broda veći. Ali opet nema računice kupiti brod ako ga nećes koristiti barem 4 tjedna.
Naravno, ovo je čista matematika i ne uzima u obzir da li ćes baš tad kad hoćeš moći iznajmiti brod koji hoćeš. I još nešto važno, ti si u Rijeci pa ako voliš jedrenje brod možeš koristiti i vikendima što je teško naći u najmu, a u sezoni nemoguće.