d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Hrvatski > Od Danas.. > Aha
Prev1101112131415Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 231.25
Oct 11 2008 09:42am
Quote (nugard @ Sat, Oct 11 2008, 03:54am)
Najprije, psihologija i sociologija su znanosti. Vrlo su bliske, jedna se bavi psihologijom pojednica, a druga psihologijom društva.

Upravo su te znanosti zadužene za "problem ljudskog mozga", i one ga svojim znanstvenim metodama riješavaju.

To šta ti misliš da su psihologija i sociologija samo isprazno teoretiziranje i lupetanje, mene kao sociologa navodi na zaključak da hrvatski obrazovni sustav nema adekvatne ljude, znanje i tradiciju da hrvatskim studentima objasni i razbije predrasude o ulogama i značaju društvenih znanosti u društvu.

Kad uđemo u EU, valjda ćemo usvojiti neke zapadne civilizacijske standarde pa tako i u području obrazovanja. Pa će bar nove generacije bit oslobođene takvih predrasuda koje povlačimo još iz bivšeg sistema.

Nadam se da ovaj post nije "lupetanje".  smile.gif

Ma da samo, recimo da 2000 godina promatramo brodove i ludjake.
Sada, nakon 2000 godina brodovi su znacajno napredovali, sto znaci da je brodogradnja, i sve djelatnosti vezane za nju napredovala.
S druge strane, nakon 2000 godina ludjaci su jos uvijek ludi i ne moze im se pomoci. Znaci li to da nesto ne stima sa psihologijom i sociologijom?
Member
Gold: 14.49
Oct 11 2008 09:47am
kao prvo brodove i luđake ne možeš uspoređivat jer jedno su ljudi a drugo su stvari
još apeliram na to da ljudski mozak nije istražen svega 10% a za brodove je današnja tehnologija napredovala
stoga brodove i ljude nećeš moć uspoređivat čak ni onda kad ljudski mozak bude istražen 100%
jer smo mi živa bića koja su napravila brodove a iznad nas ne postoji niko ko će poboljšat nas kao što smo mi ljudski rod poboljšali tehnologiju.
Member
Gold: 83,279.00
Oct 11 2008 10:26am
Quote (Tim_lopovaMIKI @ Sat, Oct 11 2008, 05:47pm)
kao prvo brodove i luđake ne možeš uspoređivat jer jedno su ljudi a drugo su stvari
još apeliram na to da ljudski mozak nije istražen svega 10% a za brodove je današnja tehnologija napredovala
stoga brodove i ljude nećeš moć uspoređivat čak ni onda kad ljudski mozak bude istražen 100%
jer smo mi živa bića koja su napravila brodove a iznad nas ne postoji niko ko će poboljšat nas kao što smo mi ljudski rod poboljšali tehnologiju.

je al su brodovi produkt ljudskog mozga tongue.gif
Member
Oct 11 2008 10:30am
ofc smile.gif
Member
Oct 11 2008 10:45am
Quote (Tim_lopovaMIKI @ Sat, Oct 11 2008, 04:47pm)

ne usporedjujem ljude i brodove, usporedjujem znanosti koje se njima bave.
ako postoji 5 znastvenih otkrica psihologije i sociologije koje utjecu na organiziranost ljudske kulture u jednakom mjerilu kao sto utjecu elektricna energija, nuklearna energija, motori su unutarnjim sagorjevanjem, poluvodicki materijali, celik, onda imamo o cemu pricati.

mi smo nacinili brodove kako bi poboljsali sebe, avione automobile isto tako. tehnologija je poboljsanje covjeka.

edit: tehnicka dostignuca su vjerojatno samo jedan trenutni stupanj poboljsanja. postoji nesto sto ce ih zamijeniti, i zvati se drugacije.

This post was edited by Kacavida on Oct 11 2008 10:47am
Member
Gold: 7,171.00
Oct 11 2008 10:54am
a kakve veze imaju brodovi sa pederima?
Member
Oct 11 2008 10:56am
Quote (Kacavida @ Sat, 11 Oct 2008, 17:45)
ne usporedjujem ljude i brodove, usporedjujem znanosti koje se njima bave.
ako postoji 5 znastvenih otkrica psihologije i sociologije koje utjecu na organiziranost ljudske kulture u jednakom mjerilu kao sto utjecu elektricna energija, nuklearna energija, motori su unutarnjim sagorjevanjem, poluvodicki materijali, celik, onda imamo o cemu pricati.

mi smo nacinili brodove kako bi poboljsali sebe, avione automobile isto tako. tehnologija je poboljsanje covjeka.

edit: tehnicka dostignuca su vjerojatno samo jedan trenutni stupanj poboljsanja. postoji nesto sto ce ih zamijeniti, i zvati se drugacije.

neće ih zamjenit samo će bit bolje od sadašnjeg čisti primjer ti je radio nije zamjenio gramofon samo je postao superiorniji
a isto tako ne možeš definirati organiziranost ljudske kulture zato što svaki narod ima nešto različito a ima više od tisuće naroda u svijetu,
znači li to da bi trebalo biti 1000 vrsta sociologije i psihologije svaka za pojedini narod?, recimo novootkriveni narodi
amazone koji žive na sistemu pračovjeka kako oni znaju što je električna a kamoli nuklearna energija
baš zato ne možeš govoriti o znanstvenim otkrićima organiziranosti ljudske kulture na koju utječu tvoja mjerila
zato što je svaki narod poseban po kulturi, jeziku, načinu života i njih sve nemožeš svrstati u nešto veće...

This post was edited by Tim_lopovaMIKI on Oct 11 2008 10:59am
Member
Gold: 5,010.00
Oct 11 2008 11:05am
Quote (Kacavida @ Sat, 11 Oct 2008, 17:42)
Ma da samo, recimo da 2000 godina promatramo brodove i ludjake.
Sada, nakon 2000 godina brodovi su znacajno napredovali, sto znaci da je brodogradnja, i sve djelatnosti vezane za nju napredovala.
S druge strane, nakon 2000 godina ludjaci su jos uvijek ludi i ne moze im se pomoci. Znaci li to da nesto ne stima sa psihologijom i sociologijom?

Kao što sam rekao, vidi se da je obrazovni sustav zakazao kad ti ne znaš da su sociologija i psihologija uspostavljene krajem 18. i početkom 19 stoljeća.

Da znaš onda bi moga i argumentirano raspravljat. Ovako uspoređuješ kruške i jabuke.

Member
Oct 11 2008 12:27pm
Ako je i jedno i drugo znanost, onda se mogu usporedjivati. Navedena tehnicka dostignuca su razvijena tokom proteklih 200 godina, i cini se da je obrazovni sustav i ovdje zakazao, kada nasi sociolozi misle da su anticki grci imali elektromotore i nuklearne elektrane.

Plemena koja zive u amazoni i mozda jos gdje na drugaciji nacin, i ljudi koji zive u africi i umiru od gladi isto zive na drugaciji nacin, kao sto si sama rekla, tisuce kultura tisuce nacina zivota. To ne znaci da se te kulture ne zele unaprijedjivati, samo znaci da su izabrale drugi nacin za to. Upravo zato sam rekao da je tehnika jedan od nacina poboljsanja covjeka, odnosno da ce se vjerojatno izabrati s vremenom nesto drugo. Gramofon i radio su dvije spravice sa razlicitim namjenama. Usporedjuj roba koji pjeva, dvorsku muziku, gramofon, kazetu, cd player, mp3 player.
Member
Oct 11 2008 12:49pm
Quote (Kacavida @ Sat, 11 Oct 2008, 19:27)
Ako je i jedno i drugo znanost, onda se mogu usporedjivati. Navedena tehnicka dostignuca su razvijena tokom proteklih 200 godina, i cini se da je obrazovni sustav i ovdje zakazao, kada nasi sociolozi misle da su anticki grci imali elektromotore i nuklearne elektrane.

Plemena koja zive u amazoni i mozda jos gdje na drugaciji nacin, i ljudi koji zive u africi i umiru od gladi isto zive na drugaciji nacin, kao sto si sama rekla, tisuce kultura tisuce nacina zivota. To ne znaci da se te kulture ne zele unaprijedjivati, samo znaci da su izabrale drugi nacin za to. Upravo zato sam rekao da je tehnika jedan od nacina poboljsanja covjeka, odnosno da ce se vjerojatno izabrati s vremenom nesto drugo. Gramofon i radio su dvije spravice sa razlicitim namjenama. Usporedjuj roba koji pjeva, dvorsku muziku, gramofon, kazetu, cd player, mp3 player.

to je logički niz koji dokazuje superiorniost jednog nad drugim osim ove kazete,
a o tome sam ja govorila gramofon je sprava koja čita gramofonske ploče, radio je isto sprava koja može čitati kazete i cd-e,
nisam ja rekla da te kulture ne žele unaprijeđivati svoj način života,
ja sam rekla da ne možeš sve ljude stavit pod jedno okrilje jer nisu svi isti neki ne znaju za neke stvari a neki znaju opet
ukazujem na to da nemožeš govriti o znanstvenim otkirćima u psihologiji i sociologiji koja utječu na organiziranost ljudske kulture,
te 2 znanosti su mlade i nemogu u nazat 200 god objasnit početke, razmišljanja i ponašanja kultura u staro doba
ali nam mogu predočit kako su živjeli i bavit se pojedincem ili pojedincem u sadašnjem modernom društvu
i samo te još molim daj mi nabavi ili stranicu ili knjigu gdje si pročitao da sociolozi misle da su antički grci imali elektromotore ili nuklearke

This post was edited by Tim_lopovaMIKI on Oct 11 2008 12:50pm
Go Back To Hrvatski Topic List
Prev1101112131415Next
Add Reply New Topic New Poll