Quote (mmc @ May 7 2012 10:49am)
Totusi nu era totul asa roz cum se crede, nu ne putem da cu parerea in totalitata fiindca am trait doar o mica parte din viata in acele vremuri, iar din auzite e fix 1% din cum traia lumea in comunism, practic noi "tinerii" de acum nu ne-am lovit de greutatile de atunci, gandeste-te cum ar fi fost sa vina cineva de la securitate si sa-ti propuna colaborare care implica "spionarea" si "turnarea" vreunui prieten, vecin sau chiar ruda iar refuzul tau ducea implicit la o viata "amara" venita de la cei care-ti propusesera "prietenia".
Eram limitati in multe aspecte si-n proportie de 95% incuiati.
ai perfecta dreptate, dar intotdeauna, de-a lungul istoriei, s-a trait un paradox...absenta libertatii impingea lumea spre cautarea ei. perioada sclavagista si filosofii greci, intunecatul ev mediu si luminile alchimistilor, perioada interbelica si inflorirea intelectualitatii rominesti, dubiosul razboi din vietnam si generatia flower-power. perioada ceausescu, toata lumea citea, iesea la cofetarie, in parc, la spectacole, era emotionata si iubea. nu existau telefoane mobile, era alt cod al onoarei. si ce este cel mai important, fiind o societate incuiata, tinuta sub supraveghere, UNII oameni isi puneau intrebari, fiindca aveau TIMP LIBER...din intrebari se nasteau raspunsuri, nu rareori, geniale...si exista ceea ce se numeste secret, emotie, taina sau mister...de multe ori intuitia e mai valoroasa decit informatia in sine, pentru ca te poate duce mult mai departe.... in orice epoca ai trai, va exista un ghimpe, fiindca, din nefericire, omul nu evolueaza decit rareori prin fericire si implinire, si cel mai adesea prin suferinta. daca dai ovaz animalului, el se va aseza jos giftuit, sa-si faca digestia. nu va putea sa gindeasca, sa danseze, sau sa cinte...

prea multa placere, prea multe informatii, prea multe distractii si sensibilitatea omului se toceste, nu il va mai impresiona nimic...
nu proslavesc regimul comunist, doar mi-am amintit citeva din lucrurile bune de atunci. pentru cealalta fata, intunecata a comunismului, memorialul lui Nicolae Steinhard e coplesitor...cititi daca aveti rabdare, jurnalul fericirii...
gata, iar am aberat, sper sa vina the_rest si sa ma puna la punct...