Quote (B4al @ 23 Jun 2010 12:27)
Orice formatie care nu poate exprima un gand coerent si concis fara ajutoru` chitarei sau altor instrumente auxiliare, n`are nimic de transmis si nu merita vazuta cu`atat mai mult intr`o "reprezentatie" live.
Bani irositi.
Muzica fara instrumente..ar fi un fel de rap sau un mod comic de a lungi / contorsiona cuvintele...poate ar suna ca o poezie in unele cazuri.
Gandeste-te la minimal fara instrumente

Este adevarat, in ziua de azi cu cateva loopuri oricine poate face o melodie pop / electronic, dar rockul inseamna mai mult efort depus pentru a imbina vocea cu sunetele.
Da, sunt de acord ca la anumite genuri de muzica n-are rost sa te duci la concert ( am fost si eu acum cativa ani la Tiesto, Armin van Buren), dar la unele chiar merita sa simti diferenta intre playback si live.
Toate melodiile sunt bune in anumite circumstante, plictisitoare in altele. Dupa mine, scopul unei formatii este sa creeze melodii care transmit o anumita stare / un anumit sentiment. In functie de tipul de ascultatori, mesajul poate fi coerent sau nu, iar concis si artistic nu se impaca.
Sunt curios de ce ai pus "reprezentatie" in ghilimele. La rock trebuie sa se sincronizeze mai multi oameni (cantareti, tobe, chitari, eventual alte instrumente), la house / electronic 2 oameni cel mult..DJ-ul si cantaretul ( hai poate si spectacolul cu lasere, dansatoarele). Ca sa nu mai zic ca ei chiar folosesc instrumentele, unde la electronic apesi pe un buton si merge un loop pana ii aplici un efect sau treci la alt loop. Il las pe MrDjBthu sa explice mai bine mixatul live ( pui o bucata de melodie, asculti cateva fragmente in paralel din care alegi urmatorul segment, aduci urmatorul segment la acelasi BPM, eventual pui un efect, treci la urmatorul, etc. ) caci o trupa care doar repeta o melodie nu trebuie sa faca mare lucru.
Daca unui om ii place un gen si vrea sa asculte numai din acel gen, eventual se va plictisi de melodii "soft" si va trece pe ceva mai hardcore, mai dur, mai brut, mai putin prelucrat ( cel putin asa ar vedea cineva din afara). Lui ii va transmite ceva, placerea sa auda anumite instrumente si o voce "suparata". Sau pur si simplu nevoia de a dansa pe un ritm mai alert.
Cat despre trecerea de la un gen la altul...intotdeauna se va ajunge la plictiseala, iar daca ti-a placut ceva la un gen de muzica, il vei cauta si urmari si in alte genuri.
Personal nu pricep de ce trebuie sa existe un "razboi" intre genuri muzicale ( poate doar un razboi psihologic intre generatii). Este o preferinta, asculti anumite trupe daca simti ca-ti definesc sufletul, starea de spirit, macar si partial..sau pentru ca iti aduc aminte de un loc, de cineva, vrei sa creezi o atmosfera cand esti cu cineva...sunt prea multe motive posibile pentru a asculta ceva.
Bani irositi..asta inseamna ca nu te vei duce vreodata la un concert live, sau bani irositi pentru ca fie live, fie playback, tot cam la fel ar suna?
Personal, prefer live pentru ca vad trupa cantand, nu un player, dar pentru ca sunt econom cu banii mei, nu ma duc la orice formatie. Daca-mi place intr-adevar mult, o sa dau acei bani si cu siguranta nu vor fi irositi pentru mine.
Da, nu am fost concis, Serj a exprimat in ultimele doua randuri ce era mai important.
This post was edited by Alexandru on Jun 23 2010 10:12am