d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > České a Slovenské > Subnotebooky Aka Netbooky > Vic Nez 12" Sem Nepatri :)
1234Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 1,116.00
Feb 2 2009 05:15pm
Takže, rád bych věděl co si myslíte o subnoteboocích (tím myslím názory, postřehy apod.)

Já osobně jsem se v pátek stal majitelem jednoho z těchto malých bojovníků a po třech dnech testování jsem zatím nepřišel na žádnou chybu (pokud beru v úvahu, že opravdu nejde o náhradu stolního PC nebo klasického notebooku). Jediné na co si člověk první dvě tři hodinky zvyká je klávesnice (a to většinou jenom u < 9" modelů), protože ta je opravdu nezvykle malá (člověk si musí zvyknout, že mezi klávesama jsou menší rozestupy, jinak jsou klávesy celkem dost velké).

Můj nový stroj je ASUS EEE PC 901 XP v černé barvě (debilní prodejní politika ČR, díky které se s Linuxem u nás neprodává).

Pro laiky jednoduchý souhrn specifikací:
Intel Atom 1.6 GHz
1GB RAM
4GB + 8GB SSD
8.9" Matný Display - 1024x600 x 32bit
3x USB, BT, WiFi a/g/n
Baterka vydrží při koukání na Futuramu kolem 5 a půl hodiny, počítám že při kancl-práci vydrží těch propagovaných 7 hodin celkem v pohodě.

Jinak komukoliv kdo by si kupoval netbook doporučuju jediné dva OS - XP Professional nebo Linux (Debian je asi nejlepší volba v tomhle případě, co do kompatibility ho poráží jenom Arch Linux myslím)
Member
Gold: 0.00
Feb 2 2009 05:26pm
zbytocnost
Member
Gold: 57.00
Feb 3 2009 03:07am
Yop,ked uz daco take spratne,tak radsej poriadny notebook ..
Member
Warn: 20%
Feb 3 2009 07:02am
nezlobil bych se kdybych ho dostal jako darek ale sam bych si ho nekoupil
Member
Gold: 2,626.52
Feb 3 2009 07:12am
Quote (doobik @ Tue, 3 Feb 2009, 10:07)
Yop,ked uz daco take spratne,tak radsej poriadny notebook ..

Quote (otko @ Tue, 3 Feb 2009, 00:26)
zbytocnost

nazory progameru.........

k netbookum se vyjadrim pozdejc

koukal jsi na IdeaPad ? tongue.gif jestli do neho daji SSD a do klavesnice zabudujou trackpoint tak si ho koupim asi biggrin.gif
Member
Feb 3 2009 07:30am
Quote (unknown_spirit @ Tue, 3 Feb 2009, 14:12)

koukal jsi na IdeaPad ? tongue.gif jestli do neho daji SSD a do klavesnice zabudujou trackpoint tak si ho koupim asi biggrin.gif

Hmm, ten Intel Merom tam nezní vůbec špatně smile.gif Máš na mysli ten 11" model ofc?

Jinak jsem si taky říkal že to je zbytečnost, ale teď když ho mám si ho nemůžu vynachválit. Když má člověk "pořádný notebook" tak je to trochu moc práce tahat to do školy jenom kvůli dělání zápisků na přednášce nebo koukání na videa. V tomhle směru jsou netbooky mnohem lepší imho. A navíc, až o 2kila měnší hmotnost jsou hodně znát. Uznávám že netbooky mají poněkud užší cílovou skupinu než notebooky, které mají nahradit klasické workstationy, ale rozhodně je to věc který má svoje využití.

Progameři si na tom ale moc neužijou, W3 mi to tahá na 800x600 na nejnižší detaily, výš se s tím moc jít nedá, hlavně kvůli grafice.
Member
Feb 3 2009 07:32am
Quote (unknown_spirit @ Tue, 3 Feb 2009, 14:12)

a k comu je to akoze dobre? maximalne na okrasu ty pr0gamer
Member
Feb 3 2009 07:50am
Quote (otko @ Tue, 3 Feb 2009, 14:32)

tim progamer jsem to nemyslel nijak spatne.... jenze vy koukate na vykon a ne na prakticnost toho zarizeni jako takovyho

kancelarske aplikace, lidi co nejsou zvykly na PDA tohle maximalne vyuzijou.. a nazev netbook tomu neni danej jentak.. k cemu vic vyuzit nez k prohlizeni webovejch stranek...
Nadherne se na tom da urcite prezentovat ten VGA out bude mit alespon 1024*768 takze na projektor nadherne pustis celou prezentaci.. a ta vydrz k tomu... uvazuju o koupi, aby kdyz budu jezdit po budoucich clientech mel jsem malickou hracku s velkou vydrzi s kterou budu moci prezentovat aplikaci + si pripadne delat poznamky co clienta zajima co by uvital v budoucnosti atd...... nebudu muset pak vytahovat PDA z auta biggrin.gif

Quote (MrReaper @ Tue, 3 Feb 2009, 14:30)
Hmm, ten Intel Merom tam nezní vůbec špatně smile.gif Máš na mysli ten 11" model ofc?

Jinak jsem si taky říkal že to je zbytečnost, ale teď když ho mám si ho nemůžu vynachválit. Když má člověk "pořádný notebook" tak je to trochu moc práce tahat to do školy jenom kvůli dělání zápisků na přednášce nebo koukání na videa. V tomhle směru jsou netbooky mnohem lepší imho. A navíc, až o 2kila měnší hmotnost jsou hodně znát. Uznávám že netbooky mají poněkud užší cílovou skupinu než notebooky, které mají nahradit klasické workstationy, ale rozhodně je to věc který má svoje využití.

Progameři si na tom ale moc neužijou, W3 mi to tahá na 800x600 na nejnižší detaily, výš se s tím moc jít nedá, hlavně kvůli grafice.

nene to jsme se netrefili.. tongue.gif

myslim presne ten model S10 (10,2")
ta economy class ma uz urcitej handicap a to tech 1024*576 coz by se mi moc nelibilo jsou s tim pak komplikace
ale jako obrovskej + je 512MB ram ONBOARD..... coz je velice zajimava vec tongue.gif
jenze ty hovada do toho cpou slim 2,5" HDD... normalni 160ku coz je velka prasecina imho..
takze az tam daj tak 16 nebo 32GB SSD... tak uz bych o tom opravdu zacal uvazovat smile.gif))
Member
Feb 3 2009 08:50am
Quote (otko @ Tue, 3 Feb 2009, 14:32)

notebooky znamenaly oproti PC větší mobilitu za cenu výkonu (říkejte si co chcete, platí to dodnes, ne pro průměrné uživatele, ale rozdíly tam pořád jsou)

netbooky znamenají oproti notebookům ještě větší mobilitu za cenu výkonu

výhody netbooku oproti notebooku:
větší výdrž baterie (ještě jsem neviděl 15.4" notebook, který by vydržel 6+ hodin)
nižší hmotnost, menší rozměry (moji slečnu velmi potěšilo že se jí vleze EEE do kabelky a nemusí si kvůli notebooku brát další tašku)

tohle všechno jak řekl OKP má jednoduchý účel - maximální mobilitu - v metru si člověk nevytáhne 15.4" notebook (nebo nedej bože herní 17-18") a nepustí si video nebo si nezapíše momentální ideje... na netbooku to jde

pro mě jako pro studenta VŠ a živnostníka to je ideální organizační prostředek (1.6 HT procesor a 1GB RAM je víc než dostačující pro kancl aplikace, videa apod.)
jinak řečeno: netbookem jsem nahradil PDA, PortableDVD i notebook (protože na cestách náročnější hry na notebooku stejně nehraju a doma mám jak notebook tak workstation)

edit: koukal jsem na to OKPaku a je to hezky kousek, skoda toho HDD. btw predpokldam, ze BT to ma jako soucast WiFi karty?
jeste edit: ma dobre reseny case, rekl bych ze pomerne hodne vydrzi

This post was edited by MrReaper on Feb 3 2009 08:57am
Member
Feb 3 2009 09:21am
Quote (MrReaper @ Tue, 3 Feb 2009, 15:50)
edit: koukal jsem na to OKPaku a je to hezky kousek, skoda toho HDD. btw predpokldam, ze BT to ma jako soucast WiFi karty?
jeste edit: ma dobre reseny case, rekl bych ze pomerne hodne vydrzi

BT samozrejme ma. HDD je obrovsky minus.. no a jsou 2 baterky bud 3 nebo 6 clankova.. takze s 6 clankovou udava vyrobce 6hodin s tim 160gb 5,4k rpm diskem....... s SSD si dovolim odhadovat kolem 8 hodin.....

Case reseny zas tak dobre nema.. 1) je to Lenovo a ne IBM... takze uz jsme zase v japonsku.. jediny IBM originated notasy pouze ThinkPady.. vsechny ty co se muzou chlubit odolnosti (sam mam ThinkPad R61 DEG-8918)

todle sou vsechno novy veci... a vetsina IdeaPadu se do CR ani nedostalo.. az ted ta serie S je tu videt na trhu.. tongue.gif
Go Back To České a Slovenské Topic List
1234Next
Add Reply New Topic New Poll