CRUEL INTENTIONS(do èeštiny pøeloženo jako
VELMI NEBEZPECNE ZNAMOSTI -- tenhle preklad se mi nelíbí, proto uvadim anglicky nazev jako hlavni)
Rok vydání: 1999
Režie: Roger Kumble
Hlavní role:
Sarah Michelle Gellar (Kathryn - mimochodem je sexyyyyy)
Ryan Phillipe (Sebastion Valmont)
Selma Blairová (Cecile Caldwell)
Reese Witherspoonová (Annette Hargrove)
V zásadì se celý dìj toèí okolo sázky Kathryn a Sebastiana (jsou to nevlastni sourozenci) o to jestli stihne do zaèátku školního roku oš***t Annettu - dceru noveho reditele skoly. Do celeho deje zasahuje jeste pribeh Cecile, pomoci ktere se chces Kathryn pomstit svemu byvalemu partnerovi... Pak tam dalsi mensi role hraji fotbalovy trener Greg (je trochu priteplenej ale nerad to priznava), Sebastianuv kamos Blaine (ten je teplej a rad to prizna), Ronald (èernošský "pøítel" Cecile - jeji maminka k tomu ma jiste rasove vyhrady) a víceménì bezvýznamnou roli Sebastianova teta.
Film je celkem nazornou ukazkou dekadence (upadku) americke "vyssi spolecenske tridy" ktera je prohnila az na kost... Film se mi EXTREMNE libi jak zpracovanim, tak hudbou, hereckym obsazenim, je proste skvely. Navic se v nem odrazi prakticky vsechny moralni i nemoralni aspekty vubec cele spolecnosti a tak je cely film soucasne i takovou mensi provokaci a neprimym protestem
100 %Jedna z nej. hlášek:
Kathryn Merteuil: Já chci souložit.
Sebastian Valmont: A já ne.