Namibijski polityk Adolf Hitler wygrał wybory w byłej kolonii Niemiec.
Namibijski polityk, 59-letni Adolf Hitler Uunona, który w czwartek po raz piąty wygrał w wyborach lokalnych w swoim kraju, ogłosił, że zmienia dowód osobisty, ponieważ zrezygnował z imienia Hitler i prosi, by odtąd nazywano go Adolfem Uunoną.
Adolf Uunona w okręgu Ompundja w północnej części Namibii od 2004 r. reprezentuje rządzącą krajem partię Organizacja Ludu Afryki Południowo-Zachodniej (SWAPO).

Jest jednym z najbardziej lubianych i rozpoznawalnych lokalnych liderów, o czym świadczą uzyskiwane przez niego wyniki; w poprzednich wyborach zdobył aż 85 proc. głosów, o czym przypomniał w czwartek dziennik „The Namibian”.
Tata "nie rozumiał, kim był Hitler"
Mój ojciec nadał mi te imiona, nie rozumiejąc, kim był Hitler. Ale nie oznacza to, że mam charakter Adolfa Hitlera i ani trochę go nie przypominam – tłumaczył mediom w 2020 r. W tym samym roku w rozmowie z niemieckim dziennikiem „Bild” powiedział, że nie ma nic wspólnego z nazistowską ideologią.
Dopiero dorastając, zdałem sobie sprawę, że ten człowiek chciał podporządkować sobie cały świat – powiedział wówczas Uunona.