d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Perypetie Polskiego Informatyka
1235Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 12,059.17
Jan 29 2025 09:03am
Nieciekawa sytuacja u mnie w robocie.
Kolega puszczał skrypcik czyszczący stare dane, i trochę mu się pojebało, albo nie ogarnia za dobrze, i skasował za dużo danych.
Na szczęście aplikacja zaczęła od razu walić błędami, zorientowałem się że musiał coś zjebac i przywróciliśmy skasowane dane z backupu.
Jak myślicie, czy powinienem go podpierdolić do szefa, czy jak się nikt ważny nie zorientował to luz?
W sumie samemu go rekrutowałem rok temu ale nie było za bardzo z czego wybierać, i tak wybrałem chyba najlepszych z tych co byli w naszym budżecie :(
Member
Gold: 95.00
Warn: 50%
Jan 29 2025 09:09am
Nieciekawa sytuacja u mnie w robocie.
Kolega puszczał skrypcik czyszczący stare dane, i trochę mu się pojebało, albo nie ogarnia za dobrze, i skasował za dużo danych.
Na szczęście aplikacja zaczęła od razu walić błędami, zorientowałem się że musiał coś zjebac i przywróciliśmy skasowane dane z backupu.
Jak myślicie, czy powinienem go podpierdolić do szefa, czy jak się nikt ważny nie zorientował to luz?
W sumie samemu go rekrutowałem rok temu ale nie było za bardzo z czego wybierać, i tak wybrałem chyba najlepszych z tych co byli w naszym budżecie :(

- mozesz, ale po co?
- masz backupy, jak nie masz to jestes debilem i nadajesz sie do zwolnienia
- a czesto z innymi dzialami wspopracujesz ze z informatykami gadasz?
Member
Jan 29 2025 09:23am
- mozesz, ale po co?
- masz backupy, jak nie masz to jestes debilem i nadajesz sie do zwolnienia
- a czesto z innymi dzialami wspopracujesz ze z informatykami gadasz?

Mam backupy ale aplikacja żyje, a backupy nie wiem czy są odkładane w trybie ciągłym.
A nawet jeśli masz backup z godziny powiedzmy 14ej, i nieco popsute ale aktualne dane, to połączenie tego w jeden zbiór może nie być trywialnym zadaniem.
Jestem można powiedzieć informatykiem, takim devopsem, sre, projektantem, programistą, adminem, ostatnio managerem IT - coś w tych okolicach.
Niby oficjalnie managerem nie jestem, poprzedni manager uciekł a firma nikogo nie zatrudniła w jego miejsce bo tu jest Polska i się tnie koszty nawet jeśli firma miałaby się przewrócić na plecy, ale w praktyce przejąłem nieformalnie nieco tych różnych obowiązków od byłego managera bo ktoś je musi robić a dla mnie to nawet ciekawa odmiana.
Miałem propozycje przejścia na stanowisko byłego managera ale nie chcę bo o ile informatyka jeszcze trochę się szanuje, to manager jest u nas traktowany jak gówno.
Member
Jan 29 2025 09:38am
Mam backupy ale aplikacja żyje, a backupy nie wiem czy są odkładane w trybie ciągłym.
A nawet jeśli masz backup z godziny powiedzmy 14ej, i nieco popsute ale aktualne dane, to połączenie tego w jeden zbiór może nie być trywialnym zadaniem.
Jestem można powiedzieć informatykiem, takim devopsem, sre, projektantem, programistą, adminem, ostatnio managerem IT - coś w tych okolicach.
Niby oficjalnie managerem nie jestem, poprzedni manager uciekł a firma nikogo nie zatrudniła w jego miejsce bo tu jest Polska i się tnie koszty nawet jeśli firma miałaby się przewrócić na plecy, ale w praktyce przejąłem nieformalnie nieco tych różnych obowiązków od byłego managera bo ktoś je musi robić a dla mnie to nawet ciekawa odmiana.
Miałem propozycje przejścia na stanowisko byłego managera ale nie chcę bo o ile informatyka jeszcze trochę się szanuje, to manager jest u nas traktowany jak gówno.

czyli architektura zle zrobiona, ktos kto ja postawil do zwolnienia
Member
Gold: 1,023.47
Warn: 10%
Jan 29 2025 09:43am
Jaka ekspert na temat nieciekawych sytuacji to drogi kolego nawet byl powiedzial ze jest to bardzo nieciekawa sytuacja b)
Member
Gold: 0.00
Warn: 20%
Jan 29 2025 09:48am
Śmiało podpierdol go do szefa, później umów się z nim na piwo, o wszystkim mu opowiedz i zobacz jego reakcje.
Member
Jan 29 2025 09:53am
czyli architektura zle zrobiona, ktos kto ja postawil do zwolnienia

Masz takie forum jak d2jsp, które żyje całą dobę. Nagle jakiś admin w ramach porządków kasuje pomyłkowo część danych i część rzeczy niektórym zaczyna się wypierdalać, w międzyczasie ludzie cały czas nakurwiają nowe posty, zmieniają sobie sygnatury itp.
I słucham jakbyś sprawnie połączył nowe ale popsute dane ze starymi ale niepopsutymi, żeby osiągnąć maksymalnie dobry efekt.
I to jeszcze w jak najkrótszym czasie.
To nie są trywialne tematy.
Raz jak adminom bazy rozwaliła się jakaś baza danych to stawiali ją na nogi przez parę godzin, i jeszcze byli zadowoleni ze udało się szybko.
Member
Jan 29 2025 10:00am
Jakbys sie znal na "informatyce" to bys znal sposoby zachowannia ciaglosci dzialania uslug i polityki bezpiczenstwa danych z nimi zwiazane.
To nie sa trywialne tematy ale to jest taka podstawa jakbys nie potrafi biegu wrzucic bedac zawodowym kierowca
Member
Gold: 369.00
Jan 29 2025 10:09am
Masz takie forum jak d2jsp, które żyje całą dobę. Nagle jakiś admin w ramach porządków kasuje pomyłkowo część danych i część rzeczy niektórym zaczyna się wypierdalać, w międzyczasie ludzie cały czas nakurwiają nowe posty, zmieniają sobie sygnatury itp.
I słucham jakbyś sprawnie połączył nowe ale popsute dane ze starymi ale niepopsutymi, żeby osiągnąć maksymalnie dobry efekt.
I to jeszcze w jak najkrótszym czasie.
To nie są trywialne tematy.
Raz jak adminom bazy rozwaliła się jakaś baza danych to stawiali ją na nogi przez parę godzin, i jeszcze byli zadowoleni ze udało się szybko.

Zrób tak: alt + f4
Member
Jan 29 2025 10:32am
Jakbys sie znal na "informatyce" to bys znal sposoby zachowannia ciaglosci dzialania uslug i polityki bezpiczenstwa danych z nimi zwiazane.
To nie sa trywialne tematy ale to jest taka podstawa jakbys nie potrafi biegu wrzucic bedac zawodowym kierowca

Nie wiem jak za granicą.
W polskich firmach drogi kolego to tych polityk pilnuje jakiś stary leśny dziadek, i zazwyczaj ograniczają się do odpierdolenia tematu w stylu: "no zatrzymamy aplikacje na 20 godzin i zrobimy przywrócenie wszystkich danych z backupu z wczoraj", a potem w razie awarii i tak się tego nie stosuje bo nikt nie wyłączy systemu na 20godzin, chyba że sytuacja byłaby absolutnie beznadziejna i nie dałoby się już nic wyczaszkować.
Przy czym te 20godzin to i tak pewnie nierealne bo nikt tego nie testuje tylko tak manager wpisał na oko żeby jakoś w miarę wyglądało.

This post was edited by Ironfister on Jan 29 2025 10:33am
Go Back To Polska Topic List
1235Next
Add Reply New Topic New Poll