d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Topic O Literaturze Fantasy #3 > Kolejny Repost.
Prev19899100101102205Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 28,575.00
Jan 12 2012 10:14am
Quote (cOr @ 12 Jan 2012 17:48)
jestem w polowie Koloru Magii i jedyna rzecz jaka moge powiedziec to "czemu tak pozno sie za to zabralem?"
dialogi sa po prostu mistrzowskie

Lubię to!
Member
Gold: 2,777.00
Jan 12 2012 10:30am
Quote (RoGh @ 12 Jan 2012 18:14)
Lubię to!

Code
Rincewind westchnął. Tego się właśnie obawiał.
- Zabłądziliśmy do strefy o wysokim indeksie magicznym. Nie pytaj, w jaki sposób. Dawno temu ktoś musiał tu generować naprawdę silne pole magiczne, a teraz odczuwamy efekty wtórne.
- Właśnie - zgodził się przechodzący obok krzaczek.

This post was edited by cOr on Jan 12 2012 10:30am
Member
Gold: Locked
Warn: 100%
Jan 27 2012 02:56am
Zastanawialem sie wstrzymać jeszcze, ale to bez sensu. Zostało mi 20 stron do końca Ogrodów Księżyca. Pierwsze co ciśnie mi się na usta, to słowa których użyłem po ostatnim meczu Barca - Real.
WOW
Przyznam szczerze, że nie spodziewałem się czegoś takiego. Pod każdym względem książka jest dla mnie idealna. Nie da się ukryć, że nie należy do najłatwiejszych z gatunku, mimo to po pewnym etapie strony lecą bardzo szybko.
Co w tej książce jest cholernie dobrego? Najważniejszy aspekt, to ogrom niedomówień. Pare rzeczy nadal nie rozumiem, przez to kontynuacje wydają się ciekawsze. Wielowątkowość bije na łeb nawet intrygi Martina. Podobnie z kolorystyką postaci. Trzeba jeszcze dodać, że to fantasy pełną gębą, zupełnie inne niż Martin.
Kiedyś polecałem tą książke w ciemno, na podstawie opinii innych ludzi. Teraz zdecydowanie moge to zrobic na podstawie wlasnych przemyśleń. Zaraz prawdopodobnie zamawiam część drugą. Póki co dla mnie absolutna JEDYNKA, jeśli idzie o pojedyncze książki. Gra o Tron zepchnięta na drugie miejsce.
Czas na coś luźniejszego, do momentu przyjścia kolejnego tomu, po paru latach wracam do Drizzta, Król Orków

Quote (cOr @ Jan 12 2012 04:30pm)
Code
Rincewind westchnął. Tego się właśnie obawiał.
- Zabłądziliśmy do strefy o wysokim indeksie magicznym. Nie pytaj, w jaki sposób. Dawno temu ktoś musiał tu generować naprawdę silne pole magiczne, a teraz odczuwamy efekty wtórne.
- Właśnie - zgodził się przechodzący obok krzaczek.

haha, kocham TP :D
Member
Gold: 295,440.29
Jan 27 2012 03:09am
Quote (CoD_id @ Jan 27 2012 08:56am)
Zastanawialem sie wstrzymać jeszcze, ale to bez sensu. Zostało mi 20 stron do końca Ogrodów Księżyca. Pierwsze co ciśnie mi się na usta, to słowa których użyłem po ostatnim meczu Barca - Real.
WOW
Przyznam szczerze, że nie spodziewałem się czegoś takiego. Pod każdym względem książka jest dla mnie idealna. Nie da się ukryć, że nie należy do najłatwiejszych z gatunku, mimo to po pewnym etapie strony lecą bardzo szybko.
Co w tej książce jest cholernie dobrego? Najważniejszy aspekt, to ogrom niedomówień. Pare rzeczy nadal nie rozumiem, przez to kontynuacje wydają się ciekawsze. Wielowątkowość bije na łeb nawet intrygi Martina. Podobnie z kolorystyką postaci. Trzeba jeszcze dodać, że to fantasy pełną gębą, zupełnie inne niż Martin.
Kiedyś polecałem tą książke w ciemno, na podstawie opinii innych ludzi. Teraz zdecydowanie moge to zrobic na podstawie wlasnych przemyśleń. Zaraz prawdopodobnie zamawiam część drugą. Póki co dla mnie absolutna JEDYNKA, jeśli idzie o pojedyncze książki. Gra o Tron zepchnięta na drugie miejsce.
Czas na coś luźniejszego, do momentu przyjścia kolejnego tomu, po paru latach wracam do Drizzta, Król Orków

haha, kocham TP :D

:D Dokładnie, jest taki moment w tej książce w które wszystko się w człowieku przełamuje, powoli z tego chaosu wyłania się coś pięknego niesamowicie tajemniczego, (Martin się chowa), Powiem tak, we manie sie to przełamało w 3/4 pierwszego tomu, a tak naprawdę zakochałem sie w Malazanskiej w 1/3 tomu 2 gdzie dopiero zaczyna się zabawa ^^
Każda odpowiedź pozostawia za sobą kolejne pytania, nic nie jest podawane na talerzu, ciągle musisz szukać, kojarzyć, wytężać mózgownice, i dają ci to cholerną radochę. W dodatku to rasowe Fantasy a nie opowieść rycerska,
Malazańska to zdecydowanie n1 w tym gatunku, i każdy kto przebrnie przez pierwszy tom przyzna mi racje.

Smuci mnie tylko jedna kwestia, Malazańska nigdy nie zostanie przeniesiona na ekran, to jest po prostu niemożliwe :((( choć może jakieś anime, wielkim nakładem dało by sie zrobić :unsure:
Member
Jan 27 2012 04:58am
Quote (iridius @ Jan 27 2012 09:09am)
:D Dokładnie, jest taki moment w tej książce w które wszystko się w człowieku przełamuje, powoli z tego chaosu wyłania się coś pięknego niesamowicie tajemniczego, (Martin się chowa), Powiem tak, we manie sie to przełamało w 3/4 pierwszego tomu, a tak naprawdę zakochałem sie w Malazanskiej w 1/3 tomu 2  gdzie dopiero zaczyna się zabawa ^^
Każda odpowiedź pozostawia za sobą kolejne pytania, nic nie jest podawane na talerzu, ciągle musisz szukać, kojarzyć, wytężać mózgownice, i dają ci to cholerną radochę. W dodatku to rasowe Fantasy a nie opowieść rycerska,
Malazańska to zdecydowanie n1 w tym gatunku, i każdy kto przebrnie przez pierwszy tom przyzna mi racje.

Smuci mnie tylko jedna kwestia, Malazańska nigdy nie zostanie przeniesiona na ekran, to jest po prostu niemożliwe :(((  choć może jakieś anime, wielkim nakładem dało by sie zrobić  :unsure:

Generalnie postacie Rake'a i Brooda sa tak interesujace, jak chyba zadna w wszystkich ksiazkach ktore do teraz czytalem.
Przesienie na ekran niemozliwe? Imo latwiejsze od Wladcy Pierscieni, ktorego zrobiono 10 lat temu.
Member
Gold: 373.32
Warn: 10%
Jan 27 2012 06:12am
Wracam do Malazanskiej po tancu ze smokami.
Member
Gold: 295,440.29
Jan 27 2012 07:20am
Quote (CoD_id @ Jan 27 2012 10:58am)
Generalnie postacie Rake'a i Brooda sa tak interesujace, jak chyba zadna w wszystkich ksiazkach ktore do teraz czytalem.
Przesienie na ekran niemozliwe? Imo latwiejsze od Wladcy Pierscieni, ktorego zrobiono 10 lat temu.

^^ po pieszym tomie wydaje sie możliwe, ale po 2-3 już nie, a właśnie wychodzi ostatni 10 tom. Przeniesienie Gry o Tron na ekran to ~ 30 razy mniejsze wyzwanie niż było by to w przypadku Malazańskiej, poczekaj aż ie rozkręci :P

Rake i Brood to mocne postaci, (szczególnie Rake), ale jest jeszcze mnóstwo równie innych, postaci które nie odstają absolutnie: Karsa, Szybki, Krupe, Paran, Kalam (bardzo przypominając Kruka z Czarnej Kompanij imo) wszytko przed tobą ;)

Member
Jan 27 2012 07:59am
Quote (iridius @ Jan 27 2012 01:20pm)
^^ po pieszym tomie wydaje sie możliwe, ale po 2-3 już nie, a właśnie wychodzi ostatni 10 tom.  Przeniesienie Gry o Tron na ekran to ~ 30 razy mniejsze wyzwanie niż było by to w przypadku Malazańskiej, poczekaj aż ie rozkręci :P

Rake i Brood to mocne postaci, (szczególnie Rake), ale jest jeszcze mnóstwo równie innych, postaci które nie odstają absolutnie: Karsa, Szybki, Krupe, Paran, Kalam (bardzo przypominając Kruka z Czarnej Kompanij imo) wszytko przed tobą ;)

Zamowilem juz w Empiku. Wstrzymam sie pewnie lekko ze wzgledu na Drizzta i sesje. Mysle ze z poczatkiem marca rusze z pelna werwą.
Member
Gold: 47,031.92
Jan 28 2012 06:25am
Quote (CoD_id @ 11 Jan 2012 14:56)
Jako, że rozgadałem sie nt przygód Drizzta, stwierdziłem, że pora sprawdzić czy wybitnie leniwi "panowie tłumaczowie" z ISA dali sobie rade z kolejna książeczką.
Jakie było moje zaskocznie, kiedy okazało się, że jedank ich to nie przerosło :D
Zamówiłem tak więc "Król Orków" - R.A. Salvatore, pierwszy tom cyklu "Przemiany". Dodatkowo skasowałem za 1 gr książke Zelzanego (bedzie to moj debiut w jego tematyce).
Pokusilem się też o przecenione Evermeet, tak dla odmóżdżenia między tomami Malazu + kolejna dodatkowa książka za 1 fg - Pierścień Zimy.

Myśle, że za 50 zł wyrwać 4 nienajgorsze książki to uczciwa sprawa : )

zamówiłem taki sam komplet, dzięki za info, bo to bardzo dobra cena za te pozycje. Wreszcie coś się ruszyło z Salvatore, mam nadzieję, że wkrótce kolejne ksiązki doczekają się tłumaczenia.
Member
Gold: 373.32
Warn: 10%
Jan 31 2012 10:58am
21 lutego 2 część tanca ze smokami. ;o
Go Back To Polska Topic List
Prev19899100101102205Next
Add Reply New Topic New Poll