Quote (TheFirstJesusKun @ 12 Mar 2015 14:18)
To najwyrazniej jestem za glupi zeby to zrozumiec. Moze mi ktos wytlumaczyc to posuniecie unii? W szkole uczyli mnie, ze dodruk powoduje inflacje, ktora jest zdecydowanie niepozadanym zjawiskiem.
Po pierwsze są kraje południowej europy, pogrążone w kryzysie. W takiej Hiszpanii bezrobotnych jest 4,5mln, przyzwyczaili się do wysokich pensji a teraz trzeba je jakoś realnie obniżyć.
Jak dodrukują to w ten sposób kurs euro nieco spadnie i tym samym defacto obniżą im pensje, będą bardziej konkurencyjni wobec zagranicy i bezrobocie zniknie.
A że przez to Hiszpanie będą podobnie biedni jak Polacy? to już trudno, dobrobyt nie jest dany państwom raz na zawsze

Po drugie to oni nie drukują po to żeby dać zwykłym ludziom w formie socjalu tylko drukują te pieniądze na inwestycje.
Dają te pieniądze miliarderom, którzy nie wydadzą przecież tych dodatkowych milionów na jedzenie czy paliwo więc te rzeczy nie zdrożeją.
Jak już Ci miliarderzy zatrudnią w związku z inwestycjami to specjalistów - którzy też nie przyczyniają się do inflacji bo przecież nikt z tych super specjalistów nie zje np. więcej pączków bo zarabia 300tys pln a nie 200tys pln.
Zwykły człowiek dostanie z tych drukowanych pieniędzy bardzo niewiele, więc zwykłe towary raczej nie zdrożeją za to powstaną inwestycje i firmy.
Aktualnie w Europie mamy deflacje (czyli jest za mało pieniądza na rynku...) więc spokojnie mogą troche dodrukować, od razu hiperinflacji nie będzie.
Patrz na to forum, njaguar cały czas drukuje forumgoldy (to co ludzie kupują za $$ bierze się z powietrza) a pomimo to cała ekonomia jest stabilna i ceny nie rosną.
Tak ja to rozumiem, zastrzegam że nie jestem ekonomistą.