Quote (elfisher @ 17 Jul 2011 21:44)
ok, zdecydowalem sie na HTC desire S, ale mam pare pytan.
na allegro kosztuje ~1200zl (troche duzo) i zastanawiam sie czy oplaca sie kupowac nowy telefon.
jest jakis sposob na kupienie takiego telefonu taniej? nn u operatora cuz mam juz jedna umowe
majac gwarancje moge go oddac jedynie do salonu htc tak? zawsze mialem nokie i salon w swoim miescie, ale nie wiem jak to jest z htc.
kupujac u operatora mozna oddac do jego salonu, a takie kupowane na allegro gdzie?
i drugie pytanko: wiem ze co chwile wychodza nowe wersje androida, majac desire s bedzie mozliwa aktualizacja do najnowszej wersji po kazdej odslonie?
Nie ma sposobu. Ja tam wole kupować używane telefony. Jeśli telefon zafoliowany kosztuje powiedzmy 1000 zł, 2-3 dniowy odpakowany 900-950 zł, dwutygodniowy 850-900, a 2-3 miesięczny 800 to sam zdecyduj ile chcesz zapłacić.
Ja mogę kupić powiedzmy kilkunastotygodniowy egzemplarz za 700 zł i będę śmiał się z kogoś, kto płaci 300 zł więcej za telefon fabrycznie nowy, a taka osoba będzie śmiała się ze mnie, że mam używany telefon, na którym ktoś pisał smsy w trakcie oddawania klocka na kiblu.
Twoja kasa i Twój wybór.
Telefon możesz zanieść do któregoś salonu operatora, który go sprzedał. Chyba tak to zwykle wygląda.
Jak wychodzi nowa wersja Androida to później kolejne modele telefonów dostają aktualizacje od producenta, czasami trzeba na nią czekać kilka tygodni, a czasami pół roku. W praktyce jeśli komuś zależy na jak najnowszym Androidzie to raczej i tak na własną rękę bawi się romami, a nie przejmuje się producentem telefonu czy operatorem i jego widzi-mi-się odnośnie tego czy wypuszczać aktualizacje czy nie.
Jakoś tak to jest, że kilka ogarniętych osób, za darmo, bez żadnej zapłaty potrafi w ciągu kilku dni od wydania nowej wersji Androida opracować romy do 90% telefonów na rynku, a koncern w stylu Samsunga czy HTC potrzebuje na to np. 6 miesięcy.