d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Motoryzacja > Temat Oficjalny
Prev19369379389399401019Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 0.01
Aug 31 2017 09:27am
Quote (zibib @ 31 Aug 2017 17:14)
Ja mam je tylko przy maglu i tu świetnie się sprawdzają, żadnych nowych dźwięków nie słyszę. Gdzie indziej raczej bym już nie pchał, gwintowane zawieszenie w ustawieniu twardości 3/5 jest już wystarczająco twarde.

Lexus spoko, właśnie dziś wymieniłem chłodnicę (była zawalona jakimś szlamem, co do chuja - włosi i ich dbanie o samochody...), za 2 tygodnie ogarniam w końcu lakier (około 3000zł, ponad pół auta do malowania) i później jakaś powłoka i to w sumie tyle z modzenia. Póki co przetyrane 35k przebiegu z czego połowa na gazie i wiem, że auto zostaje ze mną jeszcze kilka ladnych lat. Ale bez gwintu nie dało się tym sensownie zapierdzielać.

no ja mam wszedzie poli + twardy zawias,sprezyny i wyjebane wnętrze na caly tyl wiec dlatego to slysze i wkurwia mocno, ale to dosc abstrakcyjny przypadek
Member
Gold: Locked
Aug 31 2017 10:49am
Quote (Hubas @ 31 Aug 2017 17:24)
Oznaczenie silnika poprosze

Kod silnika CBTA, CBUA, CCCA
Member
Gold: 1,466.00
Aug 31 2017 01:02pm
Quote (Nothus @ 31 Aug 2017 18:49)
Kod silnika CBTA, CBUA, CCCA

Czyli jakiś silnik volkswagena 2.5 benzyna 170 koników. Nie spotkałem się z tym motorem. Nie mam go też w swoich danych technicznych :rolleyes: . Sprawdziłbym przepływomierz na początek. Oraz stan filtra powietrza. Potem wypadałoby sprawdzić przedmuchy na dolocie i wydechu(podobno sprawdzone). Następnie sprawdzić trzeba pompę paliwową, ewentualnie czujnik ciśnienia na listwie paliwowej i ostatecznie wtryskiwacze. Według ross-techa wszystko to może powodować załączenie się lampki check engine i błedu p2177. Masz instalację gazową?

This post was edited by Hubas on Aug 31 2017 01:04pm
Member
Aug 31 2017 01:10pm
Quote (Hubas @ 31 Aug 2017 21:02)
Czyli jakiś silnik volkswagena 2.5 benzyna 170 koników. Nie spotkałem się z tym motorem. Nie mam go też w swoich danych technicznych :rolleyes: . Sprawdziłbym przepływomierz na początek. Oraz stan filtra powietrza. Potem wypadałoby sprawdzić przedmuchy na dolocie i wydechu(podobno sprawdzone). Następnie sprawdzić trzeba pompę paliwową, ewentualnie czujnik ciśnienia na listwie paliwowej i ostatecznie wtryskiwacze. Według ross-techa wszystko to może powodować załączenie się lampki check engine i błedu p2177. Masz instalację gazową?

Brak instalacji gazowej. Filtr powietrza wymieniłem na początku roku. Jestem w stanie cokolwiek z wymienionych przez Ciebie rzeczy zrobić sam, czy muszę oddać do jakiegoś mechanika tak czy inaczej? Za sprawdzenie tych wszystkich rzeczy policzy mnie pewnie ~500zł :/.
Próbowałem na chłopski rozum podejść do tematu, co może powodować zarówno zubożenie mieszanki paliwowo powietrznej oraz wpływać na start pojazdu. Po odpaleniu on nie faluje, automat zmienia biegi gładko tylko ta jebana ikonka check razi w oczy.
Member
Gold: 0.36
Aug 31 2017 01:29pm
Quote (Nothus @ 31 Aug 2017 21:10)
Brak instalacji gazowej. Filtr powietrza wymieniłem na początku roku. Jestem w stanie cokolwiek z wymienionych przez Ciebie rzeczy zrobić sam, czy muszę oddać do jakiegoś mechanika tak czy inaczej? Za sprawdzenie tych wszystkich rzeczy policzy mnie pewnie ~500zł :/.
Próbowałem na chłopski rozum podejść do tematu, co może powodować zarówno zubożenie mieszanki paliwowo powietrznej oraz wpływać na start pojazdu. Po odpaleniu on nie faluje, automat zmienia biegi gładko tylko ta jebana ikonka check razi w oczy.

tak to jest jak sie kupi jakiegos vw zamiast prawilnej beemki czy merca
Member
Aug 31 2017 01:31pm
Quote (Msk @ 31 Aug 2017 21:29)
tak to jest jak sie kupi jakiegos vw zamiast prawilnej beemki czy merca

wiem, odkąd wsiadłem do tej vagowskiej kabiny zacząłem żałować. Tbh codziennie mnie żoncia pyta czemu tak szlocham cicho w rogu xd.
Member
Aug 31 2017 01:47pm
Quote (Nothus @ 31 Aug 2017 21:10)

Bez komputera w ręku dużo nie zrobisz. Przepływomierz możesz wykręcić, tylko tam prawdopodobnie będzie potrzebna nasadka, której na 99% nie posiadasz. Obejrzeć wizualnie ewentualnie wyczyścić. Tylko tu trzeba ostrożnie bo bardzo łatwo można uszkodzić. Jeżeli chodzi o sprawdzenie lewego powietrza w dolocie w chałupniczych warunkach to zdejmij rurę między przepustnicą a filtrem powietrza. Zatkaj ręką i silnik powinien zgasnąć. Jeżeli jest nieszczelność będzie słychać gdzieś syk. Ewentualnie możesz psiukać plakem na elementy układu dolotowego, jeżeli jest fałszywe powietrze, praca silnika powinna się zmienić gdy dostanie trochę plaka. Szczelność wydechu możesz sprawdzić zatykając końcówkę wydechu tak, żeby spaliny spotkały opór. Jeżeli występuje nieszczelność to będzie można zaobserwować dym w innym miejscu niż końcówka wydechu. Do układu paliwowego raczej się nie dotkniesz samemu. Z tym, że i tak jeżeli świeci się check to on bez skasowania błedu komputerem i tak dalej będzie się świecił. Zastanawia mnie jeszcze, czy ten problem z uruchamianiem występuje tylko na zimnym silniku czy również na rozgrzanym? Za każdym razem? Bo mam jeszcze jeden pomysł.

edit: Jeszcze możesz próbować wyczyścić przepustnicę patrzę na zdjęcie motoru nie powinno być problemu z dostępem.

JAK VW TO TYLKO 1.9 TDI

This post was edited by Hubas on Aug 31 2017 01:54pm
Member
Sep 1 2017 12:21am
Quote (Hubas @ 31 Aug 2017 21:47)
Bez komputera w ręku dużo nie zrobisz. Przepływomierz możesz wykręcić, tylko tam prawdopodobnie będzie potrzebna nasadka, której na 99% nie posiadasz. Obejrzeć wizualnie ewentualnie wyczyścić. Tylko tu trzeba ostrożnie bo bardzo łatwo można uszkodzić. Jeżeli chodzi o sprawdzenie lewego powietrza w dolocie w chałupniczych warunkach to zdejmij rurę między przepustnicą a filtrem powietrza. Zatkaj ręką i silnik powinien zgasnąć. Jeżeli jest nieszczelność będzie słychać gdzieś syk. Ewentualnie możesz psiukać plakem na elementy układu dolotowego, jeżeli jest fałszywe powietrze, praca silnika powinna się zmienić gdy dostanie trochę plaka. Szczelność wydechu możesz sprawdzić zatykając końcówkę wydechu tak, żeby spaliny spotkały opór. Jeżeli występuje nieszczelność to będzie można zaobserwować dym w innym miejscu niż końcówka wydechu. Do układu paliwowego raczej się nie dotkniesz samemu. Z tym, że i tak jeżeli świeci się check to on bez skasowania błedu komputerem i tak dalej będzie się świecił. Zastanawia mnie jeszcze, czy ten problem z uruchamianiem występuje tylko na zimnym silniku czy również na rozgrzanym? Za każdym razem? Bo mam jeszcze jeden pomysł.

edit: Jeszcze możesz próbować wyczyścić przepustnicę patrzę na zdjęcie motoru nie powinno być problemu z dostępem.

JAK VW TO TYLKO 1.9 TDI

Ogólnie jak kupowałem ten samochód to byłem świadomym faktu, że wydech jest pospawany przez kucharza. Dosłownie. Ale czy sama końcówka wydechu miałaby na cokolwiek wpływ? Nie znam sie i nie wiem czy tam na samej końcówce jest jakiś czujnik. Moze uda mi sie zrobić fotę tego chorego spawania. No i pytanie czemu miałoby to wpływać na odpalenie silnika xd. Zatkanie dłonią mogę sprawdzić, ale ten silnik nie generuje dymu, zanieczyszczenia są bezbarwne wiec nic nie zobaczę :(.

Silnik ciezko za pierwszym razem odpalic na zimno prawie zawsze, natomiast jak sie zagrzeje to tez czasami muszę go dwa razy przekręcić żeby odpalił (Znacznie rzadziej, jakies 20% przypadków).
Member
Sep 1 2017 05:17am
Końcówka wydechu nie powinna mieć wpływu. Jeszcze można byłoby sprawdzić zawór odpowietrzania zbiornika paliwa. Objawy o których mówisz, mogą też być generowane przez czujnik położenia wałka lub wału. Chyba przez internet nie jestem w stanie zdaignozować auta :wacko: . Podcisnienie też warto sprawdzić.

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/18609/P2177/008567

Member
Sep 1 2017 11:36am
Quote (Hubas @ 1 Sep 2017 13:17)
Końcówka wydechu nie powinna mieć wpływu. Jeszcze można byłoby sprawdzić zawór odpowietrzania zbiornika paliwa. Objawy o których mówisz, mogą też być generowane przez czujnik położenia wałka lub wału. Chyba przez internet nie jestem w stanie zdaignozować auta :wacko: . Podcisnienie też warto sprawdzić.

[URL=http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/18609/P2177/008567]http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/18609/P2177/008567[/URL]

Kurwa milion różnych możliwości i nie ma jak tego sprawdzić, żeby dało się to usunąć. 50 różnych możliwych przyczyn, zanim dojdę do właściwej to wartość samochodu przekroczę xD
Go Back To Polska Topic List
Prev19369379389399401019Next
Add Reply New Topic New Poll