Quote (Menthololowy @ 3 Aug 2017 16:41)
Choćby po samym OC, na którym są Twoje dane. Do informacji o wyrejestrowaniu poprzedniego właściciela chyba także mają dostęp.
Wątpie, żeby mieli.
Są wydziały ewidencji pojazdów w starostwach i to sprzedający zgłasza zbycie do swojego wydziału. Te wydziały nawet nie mają wspólnej, jednolitej bazy z tego co wiem. A co dopiero, żeby była tam podpięta policja.
Jak rejestrujesz samochód w "nowym" wydziale ewidencji i dostaniesz miękki dowód to przed wydaniem twardego dowodu poprawność wszystkich danych i dokumentów jest weryfikowana w "starym" wydziale.
Kiedyś z nudów przy czekaniu na miękki dowód rozmawiałem z jakąś kobietą w UM i mówiła mi właśnie, że te spóźnienia przy wydawaniu twardego dowodu biorą się właśnie stąd, że "stary" wydział długo potwierdza dane auta.
Teraz wchodzi niby jakiś CEPIK 2.0, nie wiem czy coś się zmieni.
Quote (Hubas @ 8 Aug 2017 13:10)
Zadałem pytanie na które nie umiesz odpowiedzieć. A co powiesz o samochodach, które stoja w komisach powrastane w ziemie od kilku lat i też bez problemu można je zarejestrować.
To nie o to chodz, że jak się spóźnisz to nie będziesz mógł go zarejestrować. Samochód zarejestrujesz zawsze jak tylko masz ciągłość umów.
Po prostu ludzie jeździli po 2 lata bez przerejestrowania samochodu i nikt im nic za to nie robił. Dane w dowodzie rejestracyjnym nie odpowiadają rzeczywistości, bo jako właściciel wpisany jest gość, który nie ma z tym autem nic wspólnego od 2 lat. Zatrzymuje Cię policja, uśmiechnie się albo coś skomentuje i puszcza. A teraz podobno (ja o tym nie słyszałem) zaczęli się tego czepiać.