d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Android > Temat Oficjalny
Prev1917918919920921966Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 50.00
Jun 3 2017 06:13am
Quote (yaro @ 3 Jun 2017 11:31)
Jeśli już brakuje pasma to jest to brak B20 czyli LTE na 800MHz. To nowe pasmo na którym praktycznie nie ma zbudowanych nadajników. W teorii miało na tym paśmie pokrywać LTE na obszarach o małym zagęszczeniu urbanistycznym, czyli wioski, małe skupiska pod dużymi miastami. Żeby to działało potrzeba inwestycji w nowe wieże komórkowe .. A to są znaczne koszty dla operatorów. W polsce LTE działa głównie na 2100, 1800 i 2600 MHz A te częstotliwości są obsługiwane przez wszystkie telefony Xiaomi. Tak więc od 5 lat prawie nie buduje się nowych lokalizacji bo żeby podłączyć parę wiosek do LTE 800MHz jest to nieopłacalne. Szczególnie jak ceny pakietów szybkiego internetu LTE w wyniku konkurencji spadły do poziomu śmieciowego. Najwięcej zbudował na razie TMobile.

Sprawdź sobie na btsearch.pl jak wyglądają nadajniki w Twojej okolicy. Pamietaj że część operatorów dzierżawi nadajniki od innych operatorów czyli np będąc w Orange niewykluczone że tak na prawdę w swojej okolicy łączysz się przez współdzielony nadajnik Plusa. To tylko przykład.

gubi sieć znacznie łatwiej niż inne telefony. u mnie najlepiej spisywały się ibony i jak na przykład jesteśmy na wiosce z kumplami to jeden z ajfonem ma zasięg, ja na moto z czasami tracę ale jakoś chodzi a kumpel na xiaomi redmi coś tam nie ma w ogóle. wczoraj podobna sytuacja na obrzeżach miasta, musiałem mu hotspota robić żeby miał neta. parę dni temu kupił nowego redmi w nadziei że będzie lepiej
Member
Gold: 4,388.00
Jun 3 2017 07:47am
Srajfon ma B20 a większości (nie wszystkie) Xiaomi nie mają pasma B20. Jesteś na wiosce to ryzykujesz że akurat Twoja sieć dostarcza LTE po paśmie 800MHz i będzie kupa. Ja jeżdżę po polsce z moim Redmi i nigdy nie miałem problemu z dostępem do sieci (Orange). Na obrzeżach Poznania też nie ma żadnego problemu bo pracuje na peryferiach i na peryferiach mam znajomych.

Przykładowo Redmi Note 4 i Redmi 4X, Redmi 3 Pro, mają obsługę pasma B20. Wystarczy kupować świadomie i czytać opis sprzedawcy. Ewentualnie świadomie pozbawiasz się obsługi w tym paśmie co jednak niekoniecznie musi oznaczać całkowity brak obsługi LTE w Twojej lokalizacji.

This post was edited by yaro on Jun 3 2017 07:56am
Member
Jun 3 2017 09:47am
Quote (yaro @ 3 Jun 2017 14:47)
Srajfon ma B20 a większości (nie wszystkie) Xiaomi nie mają pasma B20. Jesteś na wiosce to ryzykujesz że akurat Twoja sieć dostarcza LTE po paśmie 800MHz i będzie kupa. Ja jeżdżę po polsce z moim Redmi i nigdy nie miałem problemu z dostępem do sieci (Orange). Na obrzeżach Poznania też nie ma żadnego problemu bo pracuje na peryferiach i na peryferiach mam znajomych.

Przykładowo Redmi Note 4 i Redmi 4X, Redmi 3 Pro, mają obsługę pasma B20. Wystarczy kupować świadomie i czytać opis sprzedawcy. Ewentualnie świadomie pozbawiasz się obsługi w tym paśmie co jednak niekoniecznie musi oznaczać całkowity brak obsługi LTE w Twojej lokalizacji.

wszyscy jestesmy w play. szczerze mowiac nie obchodzi mnie jakie pasma obsluguje moj telefon. skoro jest sprzedawany w polsce to ma obslugiwac polskie sieci. tak samo jak ma miec zasilacz z europejskim gniazdem itd. jestem konsumentem i place za telefon, a producent powinien mnie ostrzec jesli moga byc jakies problemy z funkcjonalnoscia. nie wiem co to za modele obsluguja B20, ale pewnie te drozsze, a xiaomi jest przeciez producentem glownie najtanszych smartfonow. jak ktos chce wydac wiecej kasy to raczej nie kupuje xiaomi czy huawei.
Member
Gold: 4,388.00
Jun 3 2017 10:12am
Wszystkie wersje telefonów Xiaomi sprzedawane w X-Kom (jedynym oficjalnym dystrybutorze w polsce) obsługą "polskie częstotliwości" w tym LTE B20 800MHz.
Tyle że kupowanie u nich oznacza przepłacanie około 20% na każdym modelu.
Natomiast jeśli ktoś kupuje na aledrogo od Januszy biznesu to gratulacje.
Co do tego ze Xiaomi to najtańsze telefony, to też się mylisz. I to bardzo. Xiaomi Mi 6 kosztuje 2tyś zł a specyfikacja techniczna jest niemal identyczna jak Samsung S8 za 3500zł. Jakość wykonania taka sama. Na plus w Mi dostęp do zawsze najnowszej wersji androida plus aktualizacje co miesiąc. Nadal uważasz że to "najtańsze telefony"?
Czy potrzebujesz więcej przykładów?

This post was edited by yaro on Jun 3 2017 10:13am
Member
Gold: 655.22
Jun 3 2017 11:06am
Ostatnio nawet na ibuygou pojawil sie mi note 2 global. Wszystkie bandy, CE, nawet ladowarka jest europejska. Tak jak mowi yaro, jesli ktos jest zbyt leniwy, zeby poswiecic 15 min na research i kupuje od janusza na *** to chuj mu w dupe. Niech sie meczy i placze, ze xiaomi zle.
Member
Jun 3 2017 03:32pm
Quote (yaro @ 3 Jun 2017 17:12)
Wszystkie wersje telefonów Xiaomi sprzedawane w X-Kom (jedynym oficjalnym dystrybutorze w polsce) obsługą "polskie częstotliwości" w tym LTE B20 800MHz.
Tyle że kupowanie u nich oznacza przepłacanie około 20% na każdym modelu.
Natomiast jeśli ktoś kupuje na aledrogo od Januszy biznesu to gratulacje.
Co do tego ze Xiaomi to najtańsze telefony, to też się mylisz. I to bardzo. Xiaomi Mi 6 kosztuje 2tyś zł a specyfikacja techniczna jest niemal identyczna jak Samsung S8 za 3500zł. Jakość wykonania taka sama. Na plus w Mi dostęp do zawsze najnowszej wersji androida plus aktualizacje co miesiąc. Nadal uważasz że to "najtańsze telefony"?
Czy potrzebujesz więcej przykładów?

w takim razie coś musi być nie tak z tymi smartfonami, skoro obsługują B20 a i tak mają najgorszy zasięg. nie było jeszcze sytuacji w której kumpel na xiaomi miałby zasięg a my nie.
piszesz ze sie myle twierdzac ze xiaomi to najtansze telefony a potem dajesz na przykład mi 6 ktory jest dwa razy tanszy od s8. wiec chyba jest taniej? jestem ciekawy ile flagowcow sprzedaje xiaomi, ale wciąż ich glownym zrodlem dochodu sa low- i middle-endy. podobnie jak w huawei.
Member
Gold: 3.02
Jun 3 2017 03:42pm
Quote (Elfisher @ Jun 3 2017 10:32pm)
w takim razie coś musi być nie tak z tymi smartfonami, skoro obsługują B20 a i tak mają najgorszy zasięg. nie było jeszcze sytuacji w której kumpel na xiaomi miałby zasięg a my nie.
piszesz ze sie myle twierdzac ze xiaomi to najtansze telefony a potem dajesz na przykład mi 6 ktory jest dwa razy tanszy od s8. wiec chyba jest taniej? jestem ciekawy ile flagowcow sprzedaje xiaomi, ale wciąż ich glownym zrodlem dochodu sa low- i middle-endy. podobnie jak w huawei.

bo my lubimy tanio a dobrze :P
a on w takich trafił
Member
Jun 3 2017 03:43pm
Quote (l1pa @ 3 Jun 2017 22:42)
bo my lubimy tanio a dobrze :P
a on w takich trafił

no i to jest właśnie grupa docelowa xiaomi.
Member
Gold: 0.00
Jun 5 2017 02:07am
Quote (Elfisher @ Jun 3 2017 04:47pm)
wszyscy jestesmy w play. szczerze mowiac nie obchodzi mnie jakie pasma obsluguje moj telefon. skoro jest sprzedawany w polsce to ma obslugiwac polskie sieci.

Niestety. Pretensje do producenta że telefon nie obsługuje danego pasma lte, samochód nie ma łańcuchów na kołach a w Zakopanem zimą trzeba, a laptop którego ostatnio kupiłem nie posiada obsługi płyt cd/dvd są nieuzasadnione.
Wysiłek intelektualny w postaci świadomości zakupu to tak wiele?

Member
Jun 5 2017 04:10am
Quote (RaEoN @ 5 Jun 2017 09:07)
Niestety. Pretensje do producenta że telefon nie obsługuje danego pasma lte, samochód nie ma łańcuchów na kołach a w Zakopanem zimą trzeba, a laptop którego ostatnio kupiłem nie posiada obsługi płyt cd/dvd są nieuzasadnione.
Wysiłek intelektualny w postaci świadomości zakupu to tak wiele?

Sam napisałeś że te z polskiej dystrybucji posiadają pasmo
Go Back To Polska Topic List
Prev1917918919920921966Next
Add Reply New Topic New Poll