Porównam Motul do marki piwa Żywiec. Nie biję tu do nicku, ale tak mi się skojarzyło

Oczywiście nie mówię, że jest zły. Chodzi o to, że dostaniesz go wszędzie dlatego jest tak mocno polecany. Oleje w tych firmach są oczyszczane do ponownego użytku, a parametry często są zawyżane. Niestety w przypadku wielkich koncernów jest to norma, bo na taką skalę nie można produkować ciągle czegoś co jest nowe, bo mija się to z celem, a co za tym idzie oczywiście cena też byłaby większa

Nie jestem w stanie polecić Ci innego oleju do auta, natomiast jakbym miał się decydować, spróbowałbym czegoś z mniejszej rafinerii. W takich firmach żeby w jakikolwiek sposób zaistnieć na rynku trzeba się czymś wykazać, zazwyczaj jest to właśnie wysoka jakość produktu. Stąd często nazwy takich firm nie są koniecznie znane. Osobiście leje olej od siebie z firmy, ale my głównie zajmujemy się smarami. Oleje do aut i motorów mamy na własny użytek. Jeżeli chodzi o cenę, to jest różnica, ale zdaję sobie sprawę, że płacąc więcej za olej jestem w stanie wyeliminować usterkę (oczywiście nie zawsze jakość idzie w parze z ceną), która później będzie mnie kosztować dużo więcej. Jeżeli na motulu nie miałeś wcześniej problemów z autem może i masz szczęścia albo po prostu ja mam pecha

Niestety nie trafiłem tak dobrze i miałem u siebie kilka problemów. Od 2. lat mam olej od siebie i z autem wszystko jest w porządku. Mogę zrobić jakieś rozeznanie po warsztatach co by polecili zamiast motula, niestety nie wiem kiedy najwcześniej będę u takiego klienta.
e/ po prostu jak słyszę motul, to mi się źle kojarzy :)))
This post was edited by 5cooby on Mar 23 2017 03:38am