Quote (mic9292 @ 5 Aug 2010 22:04)
Gekon lamparci żyje około 20lat ( zależy jak się nim opiekujesz ). Czym go karmić. Witaminy ( jakieś dla ludzi ktoś mi polecał, bo podobno pogłoski, że to jest złe to gówno prawda ), świerszcze, pokarm obtaczać .. jest coś takiego specjalnego dla ptaków, co jest źródłem wapnia ale mógłbym powiedzieć jak to się dokładnie nazywa jutro. Gekon wodę pobiera z roślin, albo można kupić wodospad specjalny z pompą ( 90-150pln, a jest też fajną ozdobą ). Jeśli tego się nie zakupi trzeba jakieś 3 razy dziennie spryskiwać terrarium. Jedzenie można kupić w Zoologicznym każdym raczej. W normalnych miastach przeważnie jest po 2-3 sklepy specjalne dla gadów i płazów. Nie jest ono takie drogie.
Co do jaszczurek idealnych na początek to polecałbym ( Agamę Brodatą, Legwana Zielonego, Gekona Lamparciego ). Z czego ten ostatni wymaga najmniejszego wkładu finansowego. Legwan osiągnie ponad 2 metry .. co może powodować drobne problemy. Dla agamy terrarium nie jest tanie, chociaż jest wg mnie bardzo fajna ;).
Dlatego ja nigdy nie miałem zamiaru bawić się gadami, które dysponowały jadem. Wolę to robić dla frajdy i przyjemności, niż dzień w dzień narażać w jakiś sposób życie. Do do Owsiki mysie wiem, że to jest błąd ale ktoś mi tak zawsze mówił i tak mi się jakoś przyjęło :>. Jeśli cię to razi bardzo to sorry
Nie no, po prostu rzuciło mi się to w oczy, nie chciałem urazić.

A jak już wszyscy się chwalą to i ja się pochwalę - hoduję ptaszniki już kawał czasu, aktualnie jestem dwa lata po kolejnym wznowieniu hodowli, w tej chwili mam w domu około 30 sztuk, od podrostków do dorosłych samic, sam sklejam terraria, hoduję karmówkę, itp. Zaraz zrobię jakieś zdjęcia, to zobaczycie mniej więcej, jak to wygląda.
Dobra, nie mam siły o tej porze męczyć się z moim żałosnym aparatem, wrzucę coś starego:
Ephebopus murinus
Brachypelma boehmei
Phormictopus platus
This post was edited by TheEmbrion on Aug 5 2010 02:47pm