Quote (toyo @ 24 Nov 2016 12:52)
Czy Focusy z ostatnich roczników to sensowny wybór?
Rozwiniecie temat czemu tak łatwo dokładać do nich rzeczy?
Astra, którą bujałem się ostatnio (chyba Astra J, 1.4T) była średnia do jazdy - o ile na miasto fajna i zgrabna tak zawieszeniowo mi nie podeszła i na gorszych drogach nie najlepiej mi się jeździło, rzucało ją bardzo na dziurach. Wydaje mi się, że była troche za twarda.
Jeśli interesuje cię tylko benzyna to tak. Model mk3 2011-2014 wyposażony w ecoboost 1.6 150 lub 182KM (zmiana softu) cieszy się wielkim uznaniem na forum fkp i ffk. Jeśli chodzi ci o modele mk3 fl czasami nazywane mk3.5 2014+ także cieszą się wielkim uznaniem na tychże forach. Tutaj masz do wyboru silniki ecoboost 1.0 (100km i 125km) oraz 1.5 (150km 182km). Warto wspomnieć że silnik 1.0 miał nagrodę jakąś tam silnik roku itp więc coś to oznacza. Zarówno 1.0, 1.6 i 1.5 można spokojnie chipowac w rozsądnych granicach na seryjnych gratach. Jeśli lubisz bawić się w tuning to takiego 1.6 można zrobić hybryde i wyciągnąć 240km i 380nm. Z tego co pamiętam to jesteś z Krk to możesz podjechać do GCS Tuning to ci może powiedzieć nieco więcej i przy okazji zobaczyć jego bestie. Samochód jest lekki więc i trzyma się dosyć dobrze - wiadomo wymiana sprężyn na eibachy i zmiana felg jeszcze bardziej zwiększa przyczepność.
Czemu łatwo dołożyć wyposażenie? Ano dlatego że masz 2 duże fora o fordach gdzie znajdziesz multum informacji od schematow elektroniki do spisu wymaganych części przez fabryczny numer części w aso (zazwyczaj jak coś potrzebujesz od nich to albo nie mają albo nie wiedza) jeśli nie znajdziesz na *** kończąc na magikow którzy powiedzą co i jak zrobić lub jak to aktywować.
Druga sprawa, jeśli nie znasz się lub nie umiesz (chodzi o dorobienie kabelkow) to masz odpowiednie warsztaty które Ci to zrobią (nie musisz się bać że jakiś mirek rozpierodli ci samochod).
Żadna inna marka chyba nie ma takiej wiedzy poza bmw?
Tutaj masz przykłady: w mk3.5 masz do wyboru sync2 (główny panel z wyświetlaczem) z navi i bez. U dealera sync2 z navi trzeba zapłacić dodatkowo 2.5k natomiast u magikow z forum cena wynosi 300-500zl (nie tracisz gwarancji).
Dołożenie czujnika zmierzchu (auto światła i wyvieraczki) u dealera chyba 500zl a sam: czujnik 100zl, pokrętło 50zl + elektronika (kabelki) + aktywacja.
Zatem jeśli masz ochotę i nie chcesz przepłacać możesz kupić golasa i sam dodać całe wyposażenie jakie jest możliwe w katalogu a połowę hajsu wydać na coś innego.