d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Topic O Literaturze Fantasy #3 > Kolejny Repost.
Prev18485868788205Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 295,440.29
Oct 14 2011 02:11am
Achaja przeczytana - fenomenalna trylogia, może nie jest to najlepsza książka jaką z życiu przeczytałem, ale chyba najbardziej wciągająca, gorąco polecam
Obecnie czytam trylogię skrytobójcy (Robin Hobb), zaczynam tom2, całkiem ciekawa, jednak trzeba przyznać ze czasem się ślimaczy, generalnie dla osób które szybko się niezniechęcaną :ph34r:

Member
Gold: 28,575.00
Oct 16 2011 05:29am
Przeczytalem Lizac Ostrze autorstwa Jakuba Cwieka. Przyjemna lektura, w wolnej chwili mozna przeczytac, szybko leci.

Przeczytalem tez trylogie Magdaleny Kozak o Nocarzach i Renegatach. Generalnie nie przepadam za wampiryzmami, ale te ksiazki czyta sie rewelacyjnie, szczegolnie, ze nie jest to wampirzy romans, tylko historia opowiadana glownie z perspektywy wampirzego ABW czy tez bardziej komandosow ;) Wciagajace, wartkie, polskie (!), napisane przez kobitke, ktora zna sie rewelacyjnie na militariach, bezpieczenstwie etc ( zona zolnierza, sama oddala 300 skokow spadochronowych, byla na misji wojskowej w Afganistanie jako lekarz na ktorej zostala ranna, trenuje rozmaite sporty walki etc. )
Member
Gold: Locked
Warn: 100%
Oct 18 2011 06:30am
Ognie Niebios skończone. Czeka mnie obecnie dłuższa przerwa od Koła Czasu, ze względu na brak ogólnego dostępu do następnego tomu.
Musze przyznać, że książki bardzo specyficzne. Cholernie opasłe tomiska, czasem wciągające jak cholera, czasem potrafiące zanudzić.
Rozległość tej fabuły również mnie zadziwia, pomimo paru bohaterów głównych powoli zaczynałem się w tym gubić.
Generalnie ciekawy cykl, ale najlepszy z pewnością nie jest. Także wsytrzmuje się z nim do wydania przez zysk i s-ka kolejnego tomu.

Pora na Wiedźmina, potem Dance with Dragon.
Member
Oct 18 2011 07:43am
Quote (CoD_id @ Oct 18 2011 12:30pm)
Ognie Niebios skończone. Czeka mnie obecnie dłuższa przerwa od Koła Czasu, ze względu na brak ogólnego dostępu do następnego tomu.
Musze przyznać, że książki bardzo specyficzne. Cholernie opasłe tomiska, czasem wciągające jak cholera, czasem potrafiące zanudzić.
Rozległość tej fabuły również mnie zadziwia, pomimo paru bohaterów głównych powoli zaczynałem się w tym gubić.
Generalnie ciekawy cykl, ale najlepszy z pewnością nie jest. Także wsytrzmuje się z nim do wydania przez zysk i s-ka kolejnego tomu.

Pora na [B]Wiedźmina, potem Dance with Dragon[/B].

lol a malazańska???? xD
Member
Gold: 15,461.01
Oct 18 2011 08:31am
Quote (CoD_id @ Oct 18 2011 01:30pm)

Pora na Wiedźmina, potem Dance with Dragon.

wiedźmin to obowiązek, najlepsze fantastyka zaraz po lotr'ze imo :wub:
Member
Gold: 6.24
Oct 18 2011 10:46am
Quote (LoQ @ Oct 18 2011 04:31pm)
wiedźmin to obowiązek, najlepsze fantastyka zaraz po lotr'ze imo :wub:

Lotr przy dzisiejszej twórczości wypada słabo. Oczywiście nie zaprzeczę, że Tolkien stworzył fantasy, ale współcześni pisarze dodają nutkę brutalności, która bardziej odpowiada średniowiecznej rzeczywistości.
Member
Gold: 15,461.01
Oct 19 2011 01:47am
Quote (orcon @ Oct 18 2011 05:46pm)
Lotr przy dzisiejszej twórczości wypada słabo. Oczywiście nie zaprzeczę, że Tolkien stworzył fantasy, ale współcześni pisarze dodają nutkę brutalności, która bardziej odpowiada średniowiecznej rzeczywistości.

a kto powiedział, że fantastyka ma odwzorowywać średniowiecze ? chyba nie zrozumiałeś koncepcji tolkiena, albo jesteś ignorantem, jeśli twierdzisz, że współczesne książki go przerastają. Nutkę brutalności :D ? Właśnie o to chodzi w książce tolkiena, że jest to bajka, którą może czytać 60 letni emeryt, jak i 14 letnie dziecko.

Podaj mi tytuły, które są według Ciebie lepsze od Tolkiena, chcę się trochę pośmiać.
Member
Oct 19 2011 02:30am
Quote (LoQ @ Oct 19 2011 07:47am)
a kto powiedział, że fantastyka ma odwzorowywać średniowiecze ? chyba nie zrozumiałeś koncepcji tolkiena, albo jesteś ignorantem, jeśli twierdzisz, że współczesne książki go przerastają. Nutkę brutalności :D ? Właśnie o to chodzi w książce tolkiena, że jest to bajka, którą może czytać 60 letni emeryt, jak i 14 letnie dziecko.

Podaj mi tytuły, które są według Ciebie lepsze od Tolkiena, chcę się trochę pośmiać.

Z pewnością troszkę by się znalazło. Wcale nie popieram robienie z fantasy rycerskich opowieści. Ten gatunek powinien być czymś więcej. Tak samo nie za bardzo pasuje mi Tolkienowska jednoznaczność i wręcz banalne dzielenie postaci na złe i dobre, brak niejednoznaczności, odcieni szarości (Tolkien zostawia bardzo mało miejsca na własne refleksje/osądy itd). Owszem w kategorii bajko pisania może i nie ma sobie równych, ale my tu mówimy o całym gatunku fantasy.
Member
Gold: Locked
Warn: 100%
Oct 19 2011 03:42am
Quote (iridius @ Oct 18 2011 01:43pm)
lol a malazańska???? xD

Wiedźmina przejde szybciutko. Myśle, że całość uda mi sie zamknac przed Dance with Dragon. Wtedy po przeczytaniu DwD zostanie mi do skonczenia Koło Czasu, ale nie sadze by do tego czasu zmienilo sie cos w Zysk i S-KA, dlatego z całą pewnością w grudniu przysiąde do Malazańskiej.

Quote (LoQ @ Oct 19 2011 07:47am)

Fantastyka nie ma odwzorowywac sredniowiecza, ale za to jednym z glownych zalozen FANTASY jest umieszczenie akcji w czasach odpowiadajacych naszemu średniowieczu.
Member
Gold: 28,575.00
Oct 19 2011 03:51am
Quote (LoQ @ 19 Oct 2011 09:47)

Od Tolkiena wole chociazby polskie Wiedzminy i Achaje. Z zagranicznych chyba narazie nikogo ( nie jestem wielkim fanem martina, ani malazanskiej ), zobaczymy jednak jak rozwinie sie Malowany Czlowiek, bo najwazniejsze ksiazki tej serii ciagle przed nami, moze byc kupa, a moze byc epicka seria.
Go Back To Polska Topic List
Prev18485868788205Next
Add Reply New Topic New Poll